ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί είναι καλύτερο να κάνεις νέα σχέση μετά τα 30

123RF

Κάθε δεκαετία έχει τα καλά και τα κακά της. Στα 20 έχεις έναν ενθουσιασμό αλλά στα 30 τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είσαι πιο έτοιμη να κάνεις μία νέα σχέση.

Στα 20, θέλεις να γνωρίσεις καθετί είναι καινούριο και πρωτόγνωρο, δεν έχεις προλάβει να φας τις χλαπάτσες του έρωτα και της απογοήτευσης που βιώνουν όλα τα ζευγάρια και βγαίνεις στην αρένα του dating με αμείωτη ορμή.

Από την άλλη, δεν διαθέτεις την εμπειρία της ζωής γιατί διανύεις τη δεκαετία όπου η προσωπικότητά σου διαμορφώνεται. Και φτάνεις στα 30, όπου τα πράγματα αλλάζουν, τα μάτια σου έχουν δει πολλά και διαθέτεις πλέον τα όπλα που δεν είχες σε μικρότερη ηλικία.

Ξέρεις πάνω κάτω τι θες

Αν και αυτό είναι κάπως σχετικό και μπορεί να περάσεις μπερδεμένες φάσεις σε κάθε δεκαετία της ζωής σου, έχεις φτάσει πλέον σε μία ηλικία που έχεις δει πράγματα. Αναγνωρίζεις τι είναι αυτό που έχεις περισσότερη ανάγκη σε μία σχέση, αλλά και όλα αυτά που δεν αντέχεις. Ξέρεις πού να κάνεις συμβιβασμούς και πού να πεις αντίο, αν χρειαστεί. Και είσαι περισσότερο εκπαιδευμένη στο να αναγνωρίζεις γρήγορα ποιος είναι για εσένα.

Ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, η γνωσιακή ανάπτυξη ολοκληρώνεται γύρω στα 25. Αυτό σημαίνει αποκτάς περισσότερο μυαλό, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι πράξεις συνδέονται περισσότερο με τις βαθύτερες επιθυμίες και το κριτήριο της επιλογής του συντρόφου δε γίνεται μόνο με βάση την εξωτερική εμφάνιση ή το σεξαπίλ.

Βάζεις και λίγο ρεαλισμό

Εννοείται ότι ο έρωτας είναι σκέτη μαγεία και θέλεις να τον ζεις πάντα με έξαψη, αλλά ξέρεις ότι οι αληθινές σχέσεις έχουν και ρουτίνα, δυσκολίες και απομυθοποίηση. Δεν περιμένεις τον πρίγκιπα, αλλά έναν σύντροφο. Ξέρεις ότι το σεξ χρειάζεται προσπάθεια και πειραματισμούς και ότι δεν αρκεί απλά να έχεις καλή χημεία. Επίσης, μαθαίνεις να μοιράζεσαι τις δουλειές του σπιτιού και είναι οκ αν σε δει στα μαύρα σου τα χάλια.

Το σεξ είναι πολύ πιο ποιοτικό

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ όσο μεγαλώνουν, γιατί παύουν να νιώθουν ντροπή και δεν πιστεύουν ότι το σεξ επικεντρώνεται μόνο στην ανδρική απόλαυση. Πειραματίζονται, τολμούν και διεκδικούν τον οργασμό τους. Οι παρτενέρ είναι πολύ πιο πεπειραμένοι (εκτός αν σου αρέσουν οι μικρότεροι) και τώρα ξέρεις τι σημαίνει πραγματικά καλό σεξ. Και κυρίως, δε χάνεις χρόνο σε κακούς εραστές, επειδή είσαι ακόμα στο δρόμο της ανακάλυψης.

Δεν συμβιβάζεσαι

Αν και πολλοί θεωρούν ότι μία γυναίκα κάνει εκπτώσεις στην επιλογή ενός συντρόφου, όταν περνά τα 30, επειδή δε θέλει να μείνει στο ράφι, δε σημαίνει ότι είναι και έτσι. Μπαίνοντας σε αυτήν τη δεκαετία, ξέρεις τι θέλεις και δεν έχεις την υπομονή να ανεχτείς εξοργιστικές συμπεριφορές ή πράγματα που υποτιμούν τη νοημοσύνη (και την καρδούλα) σου. Διότι αυτό που σου λείπει δεν είναι να γεμίσεις το χρόνο σου, αλλά να έχεις μία σχέση με έναν άνθρωπο που σε εμπνέει και που έχει αυτά τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για εσένα.

Είσαι πιο έτοιμη για μία ώριμη σχέση

Κακά τα ψέματα, ο άνθρωπος δεν αλλάζει και δε σημαίνει ότι με το που θα περάσεις το κατώφλι των 30, θα αποκτήσεις τεράστια σοφία και ωριμότητα. Ωστόσο, η εμπειρία σε βοηθά να φιλτράρεις τα άτομα που γνωρίζεις (όπως συμβαίνει και με τους φίλους) και να μπεις πιο συνειδητά σε μία σχέση. Λες πιο εύκολα adieu αν καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Κατανοείς όμως περισσότερο

Λένε ότι η υπομονή σου εξαντλείται μεγαλώνοντας. Προφανώς και είναι αλήθεια. Παύεις να ξοδεύεις πολλή φαιά ουσία στη δουλειά και δεν κάθεσαι να αποδείξεις ποιος είσαι. Εάν μιλάμε όμως για τις σημαντικές προσωπικές σχέσεις, μετά τα 30, αρχίζεις να κατανοείς καλύτερα το background των ανθρώπων και γιατί λειτουργούν διαφορετικά από εσένα. Παραιτείσαι από την προσπάθεια του να αλλάξεις αυτόν που έχεις απέναντί σου και απλώς τον αποδέχεσαι έτσι όπως είναι. Και περιμένεις την ίδια αντιμετώπιση.

Εκτιμάς διαφορετικούς ανθρώπους

Ζόρικα αγόρια με μηχανές ή αδιάφοροι άντρες που δεν ξέρουν πώς να είναι σε μία σχέση. Αυτό το μοτίβο επιλογών είναι περισσότερο σύνηθες στα 20, τότε που όλα σου φαίνονται ουάου και είναι πιθανότερο να ερωτευτείς ανθρώπους που είναι εντελώς ακατάλληλοι για εσένα. Όσο μεγαλώνεις, εκτιμάς τη σημασία της αγάπης, της φροντίδας και της επικοινωνίας και βλέπεις ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι μίας υγιούς σχέσης. Παύεις να ασχολείσαι με ανθρώπους που δεν ξέρουν τι θέλουν και επιλέγεις εκείνους που τα έχουν βρει περισσότερο με τον εαυτό τους. Μάλλον επειδή συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και σε εσένα. Και οι επιλογές μας αντικατοπτρίζουν το ποιοι είμαστε.