ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσα θα συμβούν στο σώμα σου αν κόψεις το άμυλο

Unsplash

Η μανία με τις διατροφές χωρίς ή με ελάχιστο άμυλο δεν έχει εκλείψει ακόμα. Το ψωμί, τα μακαρόνια και οι πατάτες εξακολουθούν να «δαιμονοποιούνται» παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί της διατροφής επισημαίνουν συστηματικά πόσο πολύτιμοι και απαραίτητοι είναι οι «καλοί» υδατάνθρακες για την υγεία μας. Το ότι «πέφτει» η κοιλιά άμεσα, δεν πρέπει ν’ αποτελεί κίνητρο. Γιατί σύντομα δεν θ’ αντέξεις και θα πέσεις με τα μούτρα στο ψωμί και τα κριτσίνια, κάνοντας μια τρύπα στο νερό. Στην περίπτωση που σκέφτεσαι να απομακρύνεις το ψωμάκι και γενικώς το άμυλο από το καθημερινό σου διατροφολόγιο, προετοιμάσου για τα ακόλουθα:

Αν κόψεις το άμυλο, θα χάσεις υγρά (κι όχι λίπος)

To πιθανότερο σενάριο αν κόψεις τα κουλούρια, τα ψωμιά, τα παξιμάδια κοκ, είναι να δεις την κοιλιά σου πιο επίπεδη. Η ζυγαριά θα σου το επιβεβαιώσει. Ωστόσο, αυτό που θα έχεις χάσει δεν είναι λίπος, αλλά υγρά. Όταν οι υδατάνθρακες και το άμυλο αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή γλυκογόνου, κάθε γραμμάριο υδατανθράκων αποθηκεύει τρεις έως τέσσερις φορές το βάρος του στο νερό. Το ‘πιασες;  Το λίπος θέλει δουλειά και χρόνο για να φύγει.

Θα «φλερτάρεις» με τη «γρίπη» των χαμηλών υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Αν τους γυρίσεις την πλάτη και τα αποθέματα γλυκογόνου σου μειωθούν, το σώμα διασπά το λίπος και διώχνει μικρά κομμάτια άνθρακα, τις λεγόμενες κετόνες, οι οποίες φέρνουν άσχημη αναπνοή, ξηροστομία, κόπωση, αϋπνία, λάδες, ναυτία και θολούρα. Αυτή είναι η «γρίπη» των χαμηλών υδατανθράκων.

Θα έχεις μεγάλες λιγούρες χωρίς άμυλο

Ένα από τα πολύ σημαντικά πράγματα που σου κάνουν τα αμυλούχα και οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες είναι να ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Φεύγει το πρώτο, υποχωρεί το δεύτερο. Η λύση δεν είναι η υπερβολή, μπορείς απλά να αποφύγεις το λευκό άμυλο και να τρέφεσαι με τροφές ολικής άλεσης.

Δεν θα έχεις ενέργεια

Σίδηρος, μαγνήσιο, βιταμίνη B είναι μερικά από τα πολύτιμα στοιχεία που παίρνεις από τη λήψη των σπόρων ολικής άλεσης. Και τα 3 συμβάλλουν στη διατήρηση των σωστών επιπέδων ενέργειας. Οι υδατάνθρακες είναι καύσιμο για τον οργανισμό σου. Αν δεν βάλεις βενζίνη στο αμάξι, θα μείνει. Μα τι σου λέω, το ξέρεις ήδη.

Δεν θα ενεργείσαι

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αποτελούν βασική προϋπόθεση ώστε να πηγαίνεις τακτικά στην τουαλέτα. Φάε «μαύρο» ψωμάκι, να βρεις την υγεία σου.

Αν κόψεις το άμυλο, ίσως είσαι κακοδιάθετη

Έχεις νιώσει ποτέ ευτυχία ύστερα από ένα γεύμα με μακαρόνια; Πιστεύεις ότι η πίτσα σου φτιάχνει τη διάθεση; Δεν είναι η ιδέα σου, οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, δηλαδή εκείνης της ορμόνης που συνδέεται με την όρεξη για ζωή!

Θα σέρνεσαι στη γυμναστική

Α, γυμνάζεσαι κιόλας και θες να μην τρως άμυλο. Πού θα βρεις την απαραίτητη ενέργεια για να τρέξεις; Από το μαρούλι και τον τόνο; Οι υδατάνθρακες είναι το άμεσο καύσιμο- οι πρωτεΐνες αποδίδουν ενέργεια λίγο πιο αργά. Οι υδατάνθρακες αξιοποιούνται στο να προσφέρουν ταχύτητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα όσο οι πρωτεΐνες «χτίζουν» τον μυικό ιστό.