ΥΓΕΙΑ

Το λάθος που κάνεις και δεν καις λίπος ενώ κοιμάσαι. Ξεκίνα απόψε κιόλας

Unsplash

Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα. Με την ενέργεια που έχεις (ή δεν έχεις) την επόμενη μέρα, με τον μεταβολισμό αλλά και με την παχυσαρκία. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα θέματα που προκαλούνται είναι πολλά, και όπως φαίνεται, υπάρχει ένα λάθος που μπορείς να διορθώσεις από απόψε κιόλας.

Ο φαύλος κύκλος δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες πριν από περίπου 10 χρόνια και δείχνει τη σύνδεση ύπνου με την αύξηση βάρους. Ξεκινά από τον κακό ύπνο, ο οποίος μάς κάνει πιο ανθεκτικούς στην ινσουλίνη, μηχανισμός που κρύβεται πίσω καρδιαγγειακές νόσους και προβλήματα με τον μεταβολισμό. Ο κύκλος δείχνει ότι οι αυπνίες μάς οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές (που έχουν περισσότερο λίπος), την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με σουηδική έρευνα, τα προβλήματα ύπνου είναι σε διπλάσιο ποσοστό σε παχύσαρκους ανθρώπους.

Η θερμοκρασία επηρεάζει το λίπος που καις

Αυτό που δείχνει ο φαύλος κύκλος είναι ότι ένα τεράστιο κομμάτι στον ύπνο και τον μεταβολισμό μας είναι η θερμοκρασία του σώματος, αλλά και του χώρου. Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία. Αυτό οφείλεται στην ενέργεια που δαπανάται όταν αποκτάμε αντίσταση στην ινσουλίνη. Μία άλλη έρευνα που έγινε, έδειξε ότι η αυξημένη θερμότητα μέσα στα σπίτι μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας.

Όταν ζεσταινόμαστε, μειώνεται η ανάγκη του σώματος να κάψει λίπος προκειμένου να ζεσταθεί από μόνο του. Και όσο λιγότερο καίμε, τόσο περισσότερο αποθηκεύεται. Άρα το λάθος κρύβεται στην αυξημένη θερμοκρασία δωματίου.

Η απλή αλλαγή που θα κάνεις για να καις περισσότερο λίπος

«Η σωματική θερμοκρασία πρέπει να πέφτει στους 35-36 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι κοιμάσαι καλά αλλά και βαθιά», επισημαίνει ο ερευνητής ύπνου Matthew Walker. Η μείωση της θερμοκρασίας ξεκινά τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο όπου μαζί με την παραγωγή της μελατονίνης.

Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου

Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασίας, το οποίο πρέπει να βρεις ώστε να καταλάβεις αν σου ταιριάζει. Είναι 15,6- 19,4 βαθμοί Κελσίου αλλά μπορείς να ξεκινήσεις από απόψε, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία. Αν και είναι νωρίς για καλοριφέρ, μπορείς να κοιμάσαι με ανοιχτή μπαλκονόπορτα ώστε να δροσίζεται το δωμάτιο. Αν είναι κρύο από μόνο του, ξεκίνα με πολύ λεπτή κουβέρτα. Όσο θα χειμωνιάζει, μην ξεχνάς ότι το βράδυ πρέπει να μειώνεις ή να κλείνεις το καλοριφέρ.

Ζεστό μπάνιο και ύπνος

Αν συνεχίζεις να δυσκολεύεσαι με τον ύπνο, ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει. Ξεκίνα με την προετοιμασία του δωματίου. Σωστή θερμοκρασία, απουσία φωτισμού και τακτοποιημένος χώρος. Κάνε ένα μπάνιο 10 λεπτών, 1-2 ώρες προτού ξαπλώσεις και προσπάθησε να μείνεις μακριά από οθόνες.