ΜΟΔΑ

Πώς να ντυθείς για να κολακεύεις το σώμα σου, σύμφωνα με την επιστήμη

Μία από τις πιο ικανοποιητικές πτυχές του να δουλεύεις στον χώρο της μόδας είναι το ότι περιλαμβάνει πολλά παραπάνω από το τι πουλόβερ να συνδυάσεις με τι φούστα ή τη νέα μούσα/μοντέλο που εμφανίστηκε στην πασαρέλα. Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν δεν δουλεύεις στην βιομηχανία, έχεις άμεση σχέση με την μόδα αφού ντύνεσαι κάθε μέρα. Επιπλέον, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του να βάζεις ρούχα στο σώμα σου είναι σημαντικές. Ακόμα κι αν δεν προσπαθείς να κάνεις εντύπωση ή να δείχνεις κάπως συγκεκριμένα, ακόμα και τότε, στέλνεις ένα μήνυμα.

Έχοντας αυτό κατά νου, ψάξαμε στο internet διάφορες έρευνες και ευρήματα όσον αφορά στο πώς αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας αλλά και το πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Από το χρώμα που θα σου φτιάξει το κέφι, μέχρι τη σιλουέτα που θα σου δώσει πιο λεπτή μέση, αυτές οι επιστημονικές πληροφορίες θα σου δώσουν μια νέα οπτική προς το ντύσιμο.

Μην ταιριάζεις τα πάντα

 

Ο ψυχολόγος Kurt Gray, σε συνεργασία με μία ομάδα ερευνητών, βρήκε πως οι άνθρωποι ανταποκρίνονται πιο θετικά σε στιλιστικούς συνδυασμούς όταν έχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ “αντίθετα και ταιριαστά” ή “απλό και περίπλοκο”, όπως αναφέρει η Alina Simone σε ένα άρθρο για το Slate. Με άλλα λόγια, μην αφήνεις διαφορετικούς τόνους, υφές και prints να σε τρομάζουν -ζήσε λίγο.

Φόρα κίτρινο

 

Ενώ το να φοράς κίτρινο δεν θα κάνει τα πόδια σου να φαίνονται πιο μακριά ή την μέση σου πιο λεπτή, ένα άρθρο στο Glamour επισημαίνει πως η επιστήμη έχει αποδείξει πως η κεφάτη απόχρωση όχι μόνο αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς αλλά έχει και παρενέργειες που περιλαμβάνουν θετικότητα, ενέργεια και ευτυχία. Μας είναι αρκετό!

Μην φοβηθείς τον όγκο στους ώμους

 

Σύμφωνα με την Karen Pine, καθηγήτρια στην αναπτυξιακή ψυχολογία, έρευνες δείχνουν πως η μεγάλη γραμμή κατά μήκος των ώμων δημιουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση που αντισταθμίζει τους μεγάλους γοφούς. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει κάτι άσχημο στους μεγάλους γοφούς (είμαστε fans). Ωστόσο, η ψευδαίσθηση αυτή κάνει την γραμμή της μέσης να δείχνει πιο λεπτή, πράγμα με το οποίο δεν είμαστε αντίθετες.

Φόρα μονόχρωμα outfits

 

Αν ο σκοπός σου είναι να δείχνεις πιο λεπτή, προσπάθησε να φοράς κομμάτια που έχουν το ίδιο χρώμα -απ’ ό,τι φαίνεται “εξαφανίζει τις γραμμές που χωρίζουν”, όπως γράφει η Pines.

Προσπάθησε να δημιουργείς διαγώνιες γραμμές

 

Σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οι κάθετες γραμμές αδυνατίζουν και οι οριζόντιες παχαίνουν, αλλά τι γίνεται με τις διαγώνιες; Οι διαγώνιες τραβούν την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Με άλλα λόγια, αν φοράς ένα παλτό με κεκλιμένες γραμμές που δίνουν έμφαση στη μέση σου -όπως στην φωτογραφία παραπάνω- μπορείς να έχεις εύκολα τον έλεγχο στο ποια χαρακτηριστικά σου θα αναδεικνύεις και ποια θα καλύπτεις.