FASHION NEWS

Τα βραβευμένα κοστούμια του Poor Things έρχονται στο Μουσείο Μπενάκη

© 2024 Searchlight Pictures, All Rights Reserved

Τα κοστούμια δεν μπορούν παρά να παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο storytelling μιας ταινίας. Τα ρούχα εκφράζουν μέρος της προσωπικότητά μας και όταν μια ταινία μάς συστήνει νέους χαρακτήρες το τι θα φορέσουν μας βοηθάει να εισχωρήσουμε πιο εύκολα στο μυαλό τους. Το παιδικό μυαλό της Bella Baxter (που υποδύθηκε η Emma Stone, η οποία κέρδισε βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της), στην ταινία Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου, αποτέλεσε βασικό κριτήριο για τα άκρως campy κοστούμια της. Στο φιλμ, είδαμε ότι όσο εξελισσόταν και απελευθερωνόταν σεξουαλικά και πνευματικά ο χαρακτήρας της Bella, τόσο εξελίσσονταν και τα ρούχα.

Η εξαιρετική δουλειά που έκανε η Holly Waddington, η costume designer της ταινίας, για τα κοστούμια του Poor Things, τιμήθηκε με διάφορους τρόπους. Εκτός από το βραβείο Καλύτερων Κοστουμιών, που έλαβε στα φετινά Όσκαρ, η ταλαντούχα ενδυματολόγος είχε την ευκαιρία να δει τα ρούχα της να «ποζάρουν» σαν εκθέματα σε διάφορα μουσεία. Η πρώτη παρουσίαση των κοστουμιών της ταινίας του Λάνθιμου, έγινε στο Barbican Centre στο Λονδίνο, ενώ από τον Ιούνιο, θα βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη.

Τα κοστούμια του Poor Things, έρχονται στην Ελλάδα

Από τις 12 Ιουνίου μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, λοιπόν, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Poor Things. Τα κοστούμια». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο μουσείο με την παρουσία της βραβευμένης -εκτός από Όσκαρ αλλά και με BAFTA- ενδυματολόγου και εκτός από αυτά της Emma Stone, θα περιλαμβάνει τις χειροποίητες δημιουργίες για τα κοστούμια όλου του cast της ταινίας.

© 2024 Searchlight Pictures, All Rights Reserved

«Κάθε κοστούμι είναι ένας χαρακτήρας από μόνος του και αντικατοπτρίζει την κατάσταση της ηθοποιού και διακριτικά αποκαλύπτει στους σινεφίλ τις πράξεις του ήρωα ή του κακού», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο Harper’s Bazaar η ενδυματολόγος.

Όλο το ύφος των κοστουμιών, βασίστηκε αρκετά στη μόδα του 18ου και 19ου αιώνα και όπως είχε πει η Waddington, ο Έλληνας σκηνοθέτης της έδωσε την απόλυτη ελευθερία να δημιουργήσει.

«Ο Γιώργος ήταν πολύ ανοιχτόμυαλος με όλα όσα σκεφτόμουν, και του παρουσίασα πολλές ιδέες και επιλογές από τα τέλη του 19ου αιώνα και τον τράβηξαν πολύ αυτά τα τεράστια μανίκια», σημείωνε στην ίδια συνέντευξη.

Από τα φορέματα της Stone με τα puffy sleeves μέχρι και τα βικτωριανά κοστούμια του Mark Ruffalo, ανυπομονούμε να δούμε όλες τις εκπληκτικές δημιουργίες της ενδυματολόγου, Holly Waddington από κοντά.