VIRAL

Αυτή η οφθαλμαπάτη μπορεί να σε κάνει να βλέπεις καλύτερα

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το University of York και το University of Glasgow, το να κοιτάς σε μια συγκεκριμένη οφθαλμαπάτη, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά σου να βλέπεις λεπτομέρειες, ακόμα και το να βλέπεις καθαρότερα τα γράμματα.

Αυτή η συγκεκριμένη οφθαλμαπάτη ονομάζεται “επιρροή επεκτατικής κίνησης”. Το να την κοιτάς, μπορεί να κάνει τα αντικείμενα να σου φαίνονται μεγαλύτερα απ’ ό,τι είναι.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 74 άτομα να παρακολουθήσουν το σπειροειδές μοτίβο, περιστρέφοντας δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα το βλέμμα τους για 30 δευτερόλεπτα. Η μία ομάδα θα είχε δει μια διευρυνόμενη κίνηση και η άλλη μια η οποία κινούνταν ακριβώς αντίθετα.

Αυτή είναι η εικόνα που παρακολούθησαν:

 

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κάνουν εκείνο το τεστ του οφθαλμίατρου με τα πολλά γραμματάκια σε διάφορα μεγέθη, το οποίο είχαν κάνει και πριν παρατηρήσουν την οφθαλμαπάτη.

Οι ερευνητές βρήκαν πως η όραση των συμμετεχόντων άλλαξε ανάλογα με το ποιο σπιράλ παρατηρούσαν. Όσοι έβλεπαν αυτό με τη φορά του ρολογιού, είχαν βελτιωμένη όραση, ενώ οι άλλοι που το παρατηρούσαν αριστερόστροφα, έβλεπαν χειρότερα σε σχέση με πριν, αποδεικνύοντας ότι η οφθαλμαπάτη μπορεί και να χειροτερέψει την όρασή σου.

Το μόνο, αλλά αρκετά σημαντικό, μειονέκτημα, είναι ότι η βελτίωση στην όραση δεν ήταν μόνιμη.