ΠΑΣΧΑ

Τσουρέκι: Tips για να σου πετύχει με την πρώτη

Unsplash

Φέτος έχεις πάρει την απόφαση να φτιάξεις μόνη σου τσουρέκι κι αυτό είναι δέσμευση. Να δοκιμάσεις βρε παιδί μου.

Η φήμη που κυκλοφορεί για το τσουρέκι στα μαγειρικά πηγαδάκια θέλει την εκτέλεσή του να έχει βαθμό δυσκολίας 18 στα 10 και δεν θα το αρνηθώ.

Οι λεπτομέρειες είναι πολλές και αλληλοεξαρτώμενες. Αν δεν πετύχει κάθε στάδιο, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που πρέπει.

Όταν όμως τα καταφέρεις θα φουσκώσουν τα τσουρέκια σου, θα φουσκώσεις κι εσύ από υπερηφάνεια για αυτό που κατάφερες.

Και σκέψου τώρα να πίνεις τον καφέ σου συνοδεία μίας (δύο, τριών) φέτας από το μοσχομυριστό χειροποίητο τσουρεκάκι σου. Ή σου έχω και εναλλακτική: Τσουρέκι με άλειμμα σοκολάτας και ποιος νοιάζεται για τις θερμίδες όταν αγαλλιάζει το μέσα σου από τη γεύση.

Επιχείρηση τσουρέκι – Τι πρέπει να προσέξεις

-Να τηρηθούν αυστηρά οι αναλογίες στο μαχλέπι και τη μαστίχα γιατί αλλιώς το αποτέλεσμα θα βγάζει μια δόση πίκρας που δεν τη θέλουμε.

-Όσο πιο πολύ χτυπάς τη ζύμη, τόσο πιο εύπλαστη θα γίνεται. Στην αρχή θα κολλάει στα τοιχώματα. Μην ανησυχήσεις, είναι φυσιολογικό.

-Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει και σηκώνεται ολόκληρη.

-Μόλις τα πλάσεις τα τσουρέκια πρέπει να τα σκεπάσεις με μία πετσέτα και να τα αφήσεις σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν.

-Μην ξεχάσεις να αφήσεις χώρο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν μεταξύ τους.

 

κρόκος με τον οποίο θα το αλείψεις καλό θα είναι να έχει διαλυθεί με δύο κουταλιές νερό ή γάλα ώστε να μην αρπάξει από πάνω ενώ ακόμα το τσουρέκι δεν είναι έτοιμο.

-Το πιο σημαντικό όλων είναι να μην ανοιγοκλείνεις τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.