ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσουρέκι, κουλουράκια, αρνί: Πόσες θερμίδες έχουν αυτά που τρως το Πάσχα;

Unsplash

Όσο εγκρατής και αν θεωρείς ότι είσαι, είσαι και άνθρωπος. Μπορεί να υιοθετείς πάντα την υγιεινή διατροφή, να ασκείσαι και να πίνεις πολύ νερό. Αλλά εμφανίζεται μπροστά σου το τσουρέκι το αφράτο με μαστίχα ή πιάνει το μάτι σου το παραδοσιακό κουλουράκι της μαμάς σου και λυγίζεις.

Δεν μπορούμε να σε κρίνουμε γιατί κι εμείς το ίδιο κάνουμε. Είναι λίγο σαν τα Χριστούγεννα. Πόσο θα αντιστέκεσαι στα μελομακάρονα και τις δίπλες; Ειδικά τώρα που είσαι σε καραντίνα, οι πιθανότητες να φας παραπάνω αυξάνονται. Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου. Αν αυτό χρειάζεται για να φτιάξει η διάθεσή σου ή απλώς έχεις λιγούρες, να το κάνεις χωρίς ενοχές. Απλά εμείς θα σου θυμίσουμε πόσες θερμίδες έχει αυτό που πας να αρπάξεις, πάντα κατά προσέγγιση, ώστε να δώσεις λίγη προσοχή στην ποσότητα.

Η διατροφολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου μας δίνει τα φώτα της, μας ευχήθηκε καλό Πάσχα και μας υπενθύμισε ότι δεν είναι κακό να το ρίξουμε και λίγο έξω. Από Δευτέρα (δηλαδή Τρίτη), τα κεφάλια πάλι μέσα.

Οι θερμίδες κατά προσέγγιση

2 φέτες τσουρέκι: 200 θερμίδες

2 φέτες τσουρέκι με σοκολάτα: 230 θερμίδες

Σοκολατένιο αυγό: 565 θερμίδες

2-3 κουλουράκια: 360 θερμίδες

1 πιάτο μαγειρίτσα: 500-600 θερμίδες

100 γραμμάρια αρνί: 360 θερμίδες

Η σοκολάτα κάνει τη διαφορά

Η διατροφολόγος μας επισημαίνει ότι οι παραπάνω αριθμοί αναφέρονται σε κλασικές συνταγές. Οτιδήποτε προσθέτεις, σου δίνει και έξτρα θερμίδες. Όσο για τη σοκολάτα, είναι πάντα προτιμότερο να τρως υγείας. Αν και δεν υπάρχει ιδιαίτερη θερμιδική διαφορά, έχει λιγότερη ζάχαρη, άρα και λιγότερα λιπαρά. Ας φάμε.