ΕΡΕΥΝΑ

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον πόνο και ξέρουμε γιατί

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον πόνο και ως εκ τούτου, πιο επιρρεπείς στην κατάχρηση παυσίπονων. 

Έρευνα της Αμερικανικής Εταιρίας κατά της Εξάρτησης από τα Φάρμακα (ASAM) έδειξε πως μόνο το περασμένο διάστημα συνταγογραφήθηκαν 59 εκατομμύρια συνταγές για παυσίπονα, μόνο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ASAM, 2 εκατομμύρια πολιτών στην Αμερική παρουσιάζουν εξάρτηση από τα παυσίπονα. Οι ειδικοί παρατηρούν πως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στα παυσίπονα και κατ' επέκταση πιο ευάλωτες απέναντι σε μια πιθανή εξάρτηση από αυτά.

Όχι, οι γυναίκες δεν είναι υπερβολικές ή αδύναμοι χαρακτήρες. Πολύ απλά, η επιστήμη έχει αποδείξει πως μια γυναίκα βιώνει τον πόνο πολύ πιο έντονα από έναν άνδρα, ενώ φαίνεται πως το ωραίο φύλο έχει την τάση να μιλά για τον πόνο και να φροντίζει για την αντιμετώπισή του με τους γιατρούς, πολύ περισσότερο από τους άνδρες.

Επιπλέον, έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας δείχνει πως οι γυναικείες ορμόνες καθιστούν τις γυναίκες πιο ευαίσθητες στα παυσίπονα, την ίδια ώρα που παρατηρείται πως καταφεύγουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα πιο εύκολα από ότι οι άνδρες προκειμένου να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, να καταπολεμήσουν το άγχος και την κούραση ή να απαλλαγούν από τον έντονο πόνο.

Η σωστή και λογική χρήση του παυσίπονου, ιδανικά έπειτα από συμβουλή γιατρού, είναι η καλύτερη μέθοδος αυτοελέγχου για εσένα που νομίζεις πως ίσως να καταφεύγεις σε αυτά με το παραμικρό. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείς τους ειδικούς και να διαβάζεις πάντα τις οδηγίες των σκευασμάτων.

Τέλος, σημείωσε κι αυτό. Ο πόνος είναι δυσάρεστος, όμως είναι και ιδιαίτερα «προνοητικός». Αποτελεί το «καμπανάκι» του οργανισμού που ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά. Άκουσε το σώμα σου, αναζήτησε τις αιτίες που προκαλούν πόνο και με τη βοήθεια των ειδικών αντιμετώπισε εκείνες και όχι μόνο τον πόνο.

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!