ΕΡΕΥΝΑ

Τα απρόσμενα οφέλη του ζεστού μπάνιου

Αν μπορούσαμε να βρούμε ένα τρόπο να γυμνάσουμε και να τονώσουμε το σώμα μας χωρίς να κουνηθούμε από τον καναπέ και χωρίς να αποχωριστούμε τα αγαπημένα μας φαγητά και γλυκά, όλα θα ήταν καλύτερα.

Όταν λοιπόν διαβάσαμε ότι ο Dr. Steve Faulkner, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Loughborough, υποστηρίζει ότι ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο ευνοεί το σώμα μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνει η γυμναστική ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, επικράτησε ένας μικρός ενθουσιασμός στο γραφείο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 14 άτομα, τα οποία αρχικά βούτηξαν για μια ώρα σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό (40 βαθμούς Κελσίου) και στη συνέχεια έκαναν ποδήλατο, επίσης για μια ώρα, για να συγκρίνουν αποτελέσματα. Σκοπός του πειράματος ήταν να ανεβάσουν κατά 1 βαθμό τη θερμοκρασία του σώματός τους ώστε να δουν την επίδραση που είχε το μπάνιο και η γυμναστική στα επίπεδα σακχάρου και στο κάψιμο των θερμίδων.

Mια ώρα ποδήλατο σαφώς και οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων, ωστόσο το ζεστό μπάνιο έκαψε τις ίδιες θερμίδες με ένα 30λεπτο γρήγορο περπάτημα.

”Και τα δύο πειράματα είχαν παρόμοια αποτελέσματα στα επίπεδα σακχάρου, αλλά όσοι έφαγαν μετά από ένα ζεστό μπάνιο είχαν 10% λιγότερη αύξηση σε σχέση με όσους γυμνάστηκαν” είπε χαρακτηριστικά ο Dr. Faulkner. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της γυμναστικής είναι σημαντικές για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας βοηθάνε να καταπολεμήσουμε ασθένειες.

”Αυτό σημαίνει ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ζέστη, όπως π.χ ένα ζεστό μπάνιο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση χρόνιων φλεγμονών, που παρουσιάζονται με μακροχρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2”. Μήπως λοιπόν να απολαύσεις ένα ζεστό μπάνιο απόψε;