ZAKIA KHUDADADI

Zakia Khudadadi: Η Αφγανή αθλήτρια που δεν θα λάβει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες γιατί είναι εγκλωβισμένη στην Καμπούλ

© 2021 David J. Phillip/AP IMAGES

Το χάος που έχει κυριεύσει από την Κυριακή 15 Αυγούστου, πρωτίστως την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ και δευτερευόντως μικρότερες περιοχές, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, συνεχίζεται ακατάπαυστα για πέμπτη ημέρα. Η απελπισία και η απόγνωση όσων προσπαθούν να διαφύγουν με κάθε τρόπο από τη κατεκτημένη χώρα, τεράστια. Η κατάσταση στο αεροδρόμιο, εφιαλτική.

Διπλωμάτες, πολίτες ξένων χωρών και εγχώριος πληθυσμός προσπαθούν με νύχια και με δόντια να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με απώτερο σκοπό το εισιτήριο προς την ελευθερία. Σε μία κίνηση απελπισίας, Αφγανές μητέρες δίνουν τα μωρά τους σε στρατιώτες, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα ίδια, ενώ αυτές μένουν πίσω με τα τέρατα. Ταλιμπάν που ελέγχουν όλους τους δρόμους που οδηγούν προς αυτό, δεν επιτρέπουν σε πολίτες με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα να περάσουν. Στις πύλες του αεροδρομίου, σκίζουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και δέρνουν ανθρώπους. Ένας λαβύρινθος δίχως αρχή και τέλος. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους ανθρώπους βρίσκεται και η παραολυμπιονίκης Zakia Khudadadi. Η πρώτη αθλήτρια Tae Kwon Do της χώρας που θα συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 24 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Zakia Khudadadi είχε ένα όνειρο που μετατράπηκε σε εφιάλτη από τους Ταλιμπάν

Η Αφγανή παραολυμπιονίκης έκανε θυσίες προκειμένου να εξασφαλίσει το εισιτήριό της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Άφησε πίσω της οικογένεια και φίλους με προορισμό την Καμπούλ. Εκεί φιλοξενούνταν προσωρινά σε σπίτι συγγενών 10μελους οικογένειας. Εκεί προπονούνταν σκληρά για να πραγματοποιηθεί το όνειρό της. Όνειρο που λίγο πριν την εκπλήρωσή του, μετατράπηκε σε εφιάλτης. Οι Ταλιμπάν, της έκοψαν τον δρόμο προς το Τόκιο. Τον δρόμο προς την επιτυχία.

«Είμαι ενθουσιασμένη που πήρα wild card για να αγωνιστώ στο Τόκιο. Θα είναι η πρώτη φορά που γυναίκα θα εκπροσωπήσει το Αφγανιστάν στην διοργάνωση. Είμαι τόσο ευτυχισμένη. Ενθουσιάστηκα, αλλά ανησυχώ κιόλας γιατί έχω δύο μήνες να προετοιμαστώ και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Θέλω να πάω και να κάνω το καλύτερο δυνατόν. Να δείξω τι αξίζω και να είμαι περήφανη που θα σταθώ δίπλα σε άλλους αθλητές» έγραφε στα social media τον Ιούνιο, όταν στο Αφγανιστάν επικρατούσε ακόμα κατάσταση ειρήνης. Δυο μήνες αργότερα, η ιστορία ανατρέπεται εξ’ ολοκλήρου.

Η Zakia Khudadadi δεν νιώθει ασφαλής στους δρόμους της Καμπούλ

Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη, 24 Αυγούστου, η Zakia Khudadadi εκλιπαρεί για βοήθεια. «Εκ μέρους των γυναικών της Παραολυμπιακής επιτροπής του Αφγανιστάν και του Πάρα Tae Kwon Do. Έχω κλειστεί μέσα στο σπίτι μου. Δεν μπορώ να βγω έξω καθώς δεν νιώθω ασφαλής ούτε για να πάω να αγοράσω κάτι. Ούτε για να μιλήσω με ανθρώπους να δω πώς αισθάνονται. Ούτε να με ρωτήσουν πώς αισθάνομαι εγώ που έχασα τους Παραολυμπιακούς Αγώνες».

«Η οικογένειά μου βρίσκεται στην Χέρατ όπου η πόλη είναι υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Προς το παρόν μένω σε συγγενείς μου στην Καμπούλ που δεν έχουν αρκετό φαγητό ούτε για τα παιδιά τους. Είμαι ένα επιπλέον βάρος γι’ αυτούς».

«Είμαι μία Αφγανή και εκ μέρους των γυναικών της χώρας ζητώ να μας βοηθήσετε»

«Είμαι μία Αφγανή και εκ μέρους των γυναικών της χώρας ζητώ να μας βοηθήσετε. Να με βοηθήσετε. Θέλω να αγωνιστώ στους Παραολυμπιακούς. Κρατήστε το χέρι μου και βοηθήστε με. Γυναίκες από όλο τον κόσμο, Ηνωμένα Έθνη, μην επιτρέψετε να αφαιρεθούν τα δικαιώματα των γυναικών στην χώρα, αλλά και το παραολυμπιακό κίνημα, τόσο εύκολα».

«Έχω παλέψει πολύ για να φτάσω ως εδώ και αυτό είναι ένα μικρό επίτευγμα και δεν πρέπει να περάσει έτσι. Δεν θέλω οι κόποι μου να μην έχουν αντίκρισμα. Βοηθήστε με», ανέφερε η αθλήτρια, σύμφωνα με μετάφραση που έκανε το πρακτορείο Reuters, σε βίντεο που απηύθυνε προς τον Α. Σαντίκι. Τον επικεφαλής της εθνικής ομάδας Tae Kwon Do του Αφγανιστάν, ο οποίος ζει στο εξωτερικό.

«Αντίο» στους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες – και δεν ξέρουμε για πόσους ακόμα – λέει και ο Hossain Rasouli που θα αγωνιζόταν στον στίβο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ολυμπιακής Επιτροπής, οι αθλητές δεν μπορούν να ταξιδέψουν με ασφαλή τρόπο.

«Δεν υπάρχουν εμπορικές πτήσεις. Όλοι έχουμε δει τις εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μας έγινε σαφές από την αρχή ότι δεν θα υπάρχει ασφαλής τρόπος να προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτούς τους αθλητές στο Τόκιο»», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Andrew Parsons στο Reuters την Τετάρτη, 18 Αυγούστου. «Είδα το βίντεο. Είναι πραγματικά λυπηρό και πραγματικά μου ραγίζει την καρδιά», δήλωσε στη συνέχεια.

Οι ελάχιστες συμμετοχές και διακρίσεις του Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες

Το Αφγανιστάν δεν έκανε ποτέ ηχηρή παρουσία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ουδέποτέ έστειλε περισσότερους από δύο αθλητές και ποτέ δεν πέτυχε κάποια διάκριση. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που ολοκληρώθηκαν στις 8 Αυγούστου, συμμετείχαν μόλις πέντε αθλητές.

Τα δύο μοναδικά Ολυμπιακά μετάλλια του Αφγανιστάν αποκτήθηκαν το 2008 και το 2012 από αθλητές του Tae Kwon. Το χάλκινο μετάλλιο της Rohullah Nikpai το 2012 ήταν αυτό που ενέπνευσε τη Zakia Khudadadi να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα.

Ο γυναικείος αθλητισμός δέχεται την απειλή των Ταλιμπάν

Με βάση προηγούμενα ιστορικά δεδομένα και εμπειρίες από την περίοδο 1996 έως 2001, όπου οι Ταλιμπάν κυριαρχούσαν στη χώρα, το παρόν και άμεσο μέλλον του αθλητισμού του Αφγανιστάν και ιδίως του γυναικείου είναι αβέβαιο έως και δυσοίωνο. Όπως την τότε εποχή. Υπενθυμίζουμε ότι ο γυναικείος αθλητισμός είχε απαγορευτεί, βάση του ιερού Μουσουλμανικού Νόμου της Σαρία.

Η ιστορία, βέβαια, έχει και μία ευχάριστη πτυχή. Παρόλο που ο αθλητισμός της χώρας έχει πληγεί άσχημα από τα αλλεπάλληλα χρόνια του πολέμου, η ομάδα κρίκετ ανδρών της χώρας είναι έβδομη στην παγκόσμια κατάταξη Twenty20. Αναμένεται να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο T20 στο U.A.E. τον Οκτώβρη.

Ευτυχώς, αρκετοί αθλητές του Αφγανιστάν δεν ζουν πια στην πολύπαθη χώρα τους, όντας ικανοί να εξελίξουν την αθλητική τους καριέρα. Δυστυχώς, η Zakia Khudadadi δεν βρίσκεται ανάμεσά τους. Τη δεδομένη στιγμή, η παραολυμπιονίκης παρακολουθεί τη δική της αθλητική καριέρα να θολώνει, υπό την καταστροφική απειλή των Ταλιμπάν.