ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Ylva Johansson: H επίτροπος που πλέκει στο ευρωκοινοβούλιο και γίνεται viral

@2023 Virginia Mayo/AP Images

Η βασίλισσα του multitasking πρέπει να χριστεί η Ylva Johansson. Η επιτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου παρακολουθούσε ομιλία της Ursula von der Leyen, αλλά η προσοχή της ήταν μοιρασμένη, ανάμεσα σε όσα άκουγε και όσα έκανε με τα χέρια της. Η Σουηδή πολιτικός κατά τη διάρκεια της ομιλίας, απαθανατίστηκε να πλέκει μία ροζ κάλτσα.

Τι τα θες, το πλέξιμο είναι τρόπος ζωής. Θυμάμαι κι εγώ τη γιαγιά μου να πηγαίνει παντού με την τσαντούλα της που περιείχε βελόνες και μαλλιά κι όπου χρειαζόταν να περιμένει λίγο παραπάνω, τσουπ τα έβγαζε από την τσάντα και συνέχιζε το πλεκτό της. Στην περίπτωση της Ylva Johansson αυτό το κάπου ήταν στη δουλειά της.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ylva Johansson έχει απαθανατιστεί να πλέκει σε συνεδριάσεις της Ευρωβουλής, ενώ το 2020 χάρισε ένα ζευγάρι κάλτσες στους συναδέλφους της, επιτρόπους στην Κομισιόν. Το 2021, μαζί με τη Margrete Vestager που επίσης έπλεκε κατά τη διάρκεια ομιλίας της Ursula von der Layen, έγιναν ξανά viral.

Η Ylva Johansson έχει βρει μία ασχολία που όσο γραφική και να φαίνεται με την πρώτη ματιά, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Το πλέξιμο μειώνει το στρες και το άγχος, βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και άνοιας, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση και μοιάζει ιδιαιτέρως με διαλογισμό, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες.

Μπορεί το γεγονός ότι η Ylva Johansson έχει θεαθεί επανειλημμένα να πλέκει κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων, να προκαλεί εύλογες απορίες για το πόσο τα μέλη της Ευρωβουλής είναι όντως αφοσιωμένα στο έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας για όλους μας, αλλά από το να απαθανατιζόταν να παίζει παιχνίδια στο κινητό της φανερά βαριεστημένη, το πλέξιμο είναι σίγουρα καλύτερο. Είναι ένα αγχολυτικό που μπορεί να έχει ανάγκη.

H Ylva Johansson πριν βρεθεί στη θέση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, υπήρξε υπουργός Παιδείας, Ευεξίας και Φροντίδας των Ηλικιωμένων και Εργασίας για σουηδικές Κυβερνήσεις. Νωρίτερα ήταν καθηγήτρια Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας στη Σουηδία έχοντας σπουδάσει ως εκπαιδευτικός στη Στοκχόλμη.

Για τις πολιτικές της θέσεις έχει περιγραφεί ότι ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών. Είναι μητέρα δύο παιδιών, τα δύο εκ των οποίων έχει αποκτήσει με τον πρώην σύζυγό της, Bo Hammar, και έναν ακόμα από τη σχέση της με τον Erik Asbrink.