ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Χάπια βιασμού και date rape: Όταν η σεξουαλική κακοποίηση «ποτίζεται» με ναρκωτικά

Pexels

Ο όρος date rape σημαίνει «βιασμός στη διάρκεια ραντεβού». Πρόκειται για την περίπτωση βιασμού, ο οποίος συντελείται αφού ο δράστης και το θύμα έχουν βγει για διασκέδαση, είτε ως φίλοι, είτε ως ζευγάρι ή πιθανώς αφού γνωρίστηκαν στη διάρκεια μιας εξόδου. Το έγκλημα διαπράττεται συνήθως στο τέλος της εξόδου, με το θύμα να έχει μειωμένες αντιστάσεις λόγω κατανάλωσης αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Τα θύματα του συγκεκριμένου είδος βιασμού, είναι συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας, χωρίς να αποκλείονται άλλες περιπτώσεις.

Χάπια βιασμού και date-rape: Το ότι δεν λέει όχι, δεν σημαίνει ότι λέει ναι

Χάπια βιασμού και date-rape: Όταν η σεξουαλική κακοποίηση «ποτίζεται» με ναρκωτικά Pexels

Αν γκουγκλάρεις «date rape», πρώτες στην αναζήτηση έρχονται πληροφορίες για Βρετανούς υπηκόους, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης στην Ελλάδα. Συμβουλές σχετικά με την καταγγελία του εγκλήματος στην αστυνομία, την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και την επικοινωνία με τις νομικές αρχές στην Ελλάδα.

Βιασμός είναι κάθε είδος σεξουαλικής δραστηριότητας στην οποία δεν υπάρχει συναίνεση. Μπορεί να προέρχεται από κάποιον που γνωρίζεις, κάποιον που μόλις γνώρισες ή/και από κάποιον που πίστεψες ότι θα μπορούσες να εμπιστευτείς.

Τα χάπια βιασμού μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο αδύναμους σωματικά και να οδηγήσουν ακόμα και σε λιποθυμία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι βιαστές τα χρησιμοποιούν. Επειδή αφήνουν τα άτομα ανίκανα να προστατέψουν τον εαυτό τους. Πολλά από αυτά τα χάπια δεν έχουν χρώμα, οσμή ή γεύση και τα θύματα συχνά δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται υπό την επήρειά τους. Πολλές φορές τα άτομα που έχουν ναρκωθεί δεν μπορούν να θυμηθούν τι τους συνέβη.

Τα 3 πιο κοινά χάπια βιασμού

Τα 3 πιο κοινά χάπια που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις date-rape είναι το Rohypnol (φλουνιτραζεπάμη), το GHB (γάμα υδροξυβουτυρικό οξύ) και η κεταμίνη.

  • Rohypnol

Το Rohypnol (επίσης γνωστό ως roofies, forget-me-pill και R-2) είναι ένας τύπος συνταγογραφούμενου χαπιού γνωστό ως βενζοδιαζεπίνη. Είναι χημικά παρόμοιο με φάρμακα όπως το Valium ή το Xanax, αλλά σε αντίθεση με αυτά τα φάρμακα, δεν είναι εγκεκριμένο για ιατρική χρήση.

Δεν έχει γεύση ή οσμή και μερικές φορές είναι άχρωμο όταν διαλυθεί σε ποτό. Τα άτομα που το παίρνουν, μπορεί να αισθάνονται υπνηλία και σύγχυση και να ξεχάσουν τι συμβαίνει μετά την έναρξη των επιπτώσεών του. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή και μπορεί να δυσκολέψει όσους το έχουν πάρει να κινήσουν το σώμα τους. Τα αποτελέσματα του Rohypnol γίνονται αισθητά μέσα σε 30 λεπτά από τη λήψη ναρκωτικών και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες.

  • GHΒ

Το GHB (επίσης γνωστό ως cherry meth, scoop και goop) είναι ένας τύπος φαρμάκου που δρα ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και συνταγογραφείται για τη θεραπεία της ναρκοληψίας (μια διαταραχή ύπνου).

Μπορεί να προκαλέσει εμετό σε ένα άτομο. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει τον καρδιακό τους ρυθμό και να δυσκολεύει την αναπνοή. Σε υψηλές δόσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο. Είναι ένα άγευστο, άοσμο φάρμακο που μπορεί να είναι σκόνη ή υγρό. Είναι άχρωμο όταν διαλύεται σε ποτό. Η ανάμειξή του με αλκοόλ επιδεινώνει αυτά τα αποτελέσματα. Το GHB μπορεί να δράσει σε 15 έως 30 λεπτά και τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν για 3 έως 6 ώρες. Χορηγούνται αυστηρά μόνο με συνταγή γιατρού και μάλιστα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν απαγορευθεί. Ωστόσο, τα κυκλώματα μπορούν και τα προμηθεύονται εύκολα από το Διαδίκτυο και σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

  • Κεταμίνη

Η κεταμίνη (επίσης γνωστή ως cat valium, k-hole και purple) είναι ένα διασπαστικό αναισθητικό. Αυτό σημαίνει ότι παραμορφώνει τις αντιλήψεις για την όραση και τον ήχο και κάνει ένα άτομο να αισθάνεται αποκομμένο από το περιβάλλον του και τον εαυτό του. Μειώνει επίσης τον πόνο και τη συνολική αίσθηση. Είναι ένα άγευστο, άοσμο φάρμακο που μπορεί να είναι σκόνη ή υγρό. Μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, να αυξήσει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει ναυτία. Τα αποτελέσματα της κεταμίνης μπορεί να διαρκέσουν από 30 έως 60 λεπτά.

Όλα τα χάπια βιασμού μειώνουν την άμυνα

Όλα τα χάπια βιασμού επηρεάζουν το πόσο καλά λειτουργεί το μυαλό και το σώμα ενός ατόμου. Σχεδόν όλες οι ναρκωτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για σεξουαλική κακοποίηση, καθιστούν τα θύματα ευάλωτα. Είναι εύκολο κάποιος να τα εκμεταλλευτεί μειώνοντας την κρίση τους, τις αντιδράσεις τους και θολώνοντας τη σκέψη τους. Και όσο αηδιαστικό κι αν είναι, κάποιος μπορεί να το εκμεταλλευτεί ως ευκαιρία για να βιάσει.

Στην Ελλάδα, εκτός από την περίπτωση της 24χρονης που έπεσε θύμα βιασμού σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Θεσσαλονίκη, έχουν καταγραφεί άλλες έξι περιπτώσεις γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Μιλώντας στο Star, o αναπληρωτής ταμίας της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Σφεληνιώτης, ανέφερε ότι «υπάρχουν τέσσερα – πέντε φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται με φαρμακευτική συνταγή κυρίως σε τοξικομανείς. Δυστυχώς χρησιμοποιούνται από μέλη κυκλωμάτων προκειμένου οι κοπέλες που πάνε μαζί τους να είναι άβουλα όντα στις ορέξεις του καθενός».