ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η τρομακτική τάση του stealthing και η επόμενη μέρα για τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων

PEXELS

Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει την αφαίρεση του προφυλακτικού χωρίς συναίνεση, κατά τη διάρκεια του σεξ. Το stealthing, όπως αποκαλείται αυτή η τρομακτική τακτική, είναι πλέον αδίκημα και τα θύματα έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν τους θύτες διεκδικώντας αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια,Gavin Newsom, υπέγραψε το νέο νομοσχέδιο, το οποίο τροποποιεί τον ορισμό της σεξουαλικής κακοποίηση, καθιστά αστικό αδίκημα το stealthing και δίνει στα θύματα δικαιώματα. «Υιοθετώντας αυτό τον νόμο υπογραμμίζουμε τη σημασία της συγκατάθεσης», επεσήμανε το γραφείο του κυβερνήτη με ανάρτηση στο Twitter. «Είμαι υπερήφανη που η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη που το κάνει αυτό», δήλωσε η βουλευτής Christina Garcia, η οποία προωθούσε το νομοσχέδιο που τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε ομόφωνα από την πολιτειακή βουλή. Τόνισε όμως την ανάγκη να προχωρήσουν στην ίδια κίνηση και όλες οι άλλες πολιτείες, προκειμένου να γίνει σαφές ότι «το stealthing δεν είναι απλά ανήθικο, αλλά και παράνομο».

Παρόμοια νομοσχέδια για το stealthing κατατέθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Γουισκόνσιν, ωστόσο δεν εγκρίθηκαν ποτέ. Η Christina Garcia, δήλωσε ότι προσπαθούσε να περάσει αυτός ο νόμος από το 2017, όταν μελέτη του Yale χαρακτήρισε το stealthing «σοβαρή παραβίαση της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας» και ανέφερε ότι είναι σε άνοδο οι περιπτώσεις που επηρεάζουν γυναίκες και ομοφυλόφιλους άνδρες.

Η τρομακτική τάση του stealthing

Ως stealthing ορίζεται η πρακτική της αφαίρεσης του προφυλακτικού κατά τη συνουσία, χωρίς γνώση ή συναίνεση. Ο όρος δανείζεται το όνομά του από την τεχνολογία stealth –ή αλλιώς ο τρόπος να γίνεται ένα αεροσκάφος «αόρατο». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, όχι μόνο για τους προφανείς λόγους υγείας, αλλά επειδή, σύμφωνα με σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αποτελεί μορφή σεξουαλικής επίθεσης που πολλοί άνδρες έχουν παραδεχτεί ότι κάνουν. Μάλιστα, το stealthing τείνει να γίνει πολύ επικίνδυνη «μόδα», μια τρομακτική τάση, αφού φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που το κάνουν κρυφά την ώρα του σεξ από τις/τους συντρόφους τους και στη συνέχεια μάλιστα υπερηφανεύονται γι’ αυτό στα social media ή στους φίλους τους.

Σύμφωνα με την Alexandra Brodsky, δικηγόρο στο Εθνικό Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών στην Αγγλία, αυτή είναι μια καινούρια πρακτική για την οποία πολλές γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν, αλλά πολλοί δράστες το διατυμπανίζουν στο διαδίκτυο λες και είναι… μαγκιά. Σε σχετική μελέτη που έκανε η Brodsky, όταν ο άντρας εφαρμόζει την πρακτική του stealthing την ώρα της συνουσίας, -η οποία κατά τ’ άλλα μπορεί να είναι εντελώς συναινετική- μπορεί να κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση στα μάτια του νόμου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός άνδρα, ο οποίος καταδικάστηκε για βιασμό στην Ελβετία, επειδή αφαίρεσε το προφυλακτικό στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής χωρίς τη συναίνεση της συντρόφου του.

Η έρευνα αποκάλυψε πολυάριθμες διαδικτυακές κοινότητες, όπου οι άνδρες συζητούν ανοιχτά για τις κατακτήσεις τους και μοιράζονται συμβουλές για επιτυχία σε μελλοντικές τους προσπάθειες stealthing. Η Brodsky επισημαίνει στην έρευνά της ότι το πιο ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν διαδικτυακά forum, στα οποία άνδρες ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο να βγάλουν το προφυλακτικό και μάλιστα μοιράζονται ακόμη και συμβουλές για να γίνει αυτό χωρίς να τους αντιληφθεί ο/η σύντροφός τους. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Η δικηγόρος εξηγεί στην έρευνά της ότι υπάρχουν άνδρες οι οποίοι πιστεύουν πως έχουν το δικαίωμα «να μοιράζουν τον “σπόρο” τους» και αντιμετωπίζουν την κρυφή αφαίρεση του προφυλακτικού ως τακτική που εμπίπτει στα δικαιώματά τους.

Τα σιωπηλά θύματα του stealthing

Ωστόσο, η έρευνα της Brodsky αποκαλύπτει ότι λόγω των «γκρίζων περιοχών» στις περιπτώσεις του stealthing, πολλά θύματα διστάζουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, πόσο μάλλον να διεκδικήσουν τα νομικά τους δικαιώματα. Η έρευνα της Brodsky έδειξε ότι οι γυναίκες που έπεσαν θύματα του stealthing λένε ότι πρόκειται για μια καταφανή παραβίαση, που έθεσε την σωματική και ψυχολογική υγεία τους σε μεγάλο κίνδυνο υγείας, καθώς, εκτός από το ψυχολογικό τραύμα της σεξουαλικής επίθεσης, έμειναν εκτεθειμένες σε ασθένειες, λοιμώξεις και πιθανή εγκυμοσύνη. «Η μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού στη διάρκεια του σεξ», γράφει χαρακτηριστικά η Brodsky, «εκθέτει τα θύματα στον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και της μόλυνσης με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα».

Το stealthing γενικά δεν καταγγέλλεται, επειδή έως τώρα ήταν λίγοι οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί νομικά. Όμως, αποτελεί εξαιρετικά διαδεδομένο θέμα, σύμφωνα με έρευνες. Σε μελέτη που δημοσίευσε η Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη το 2019, το 12% των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν πέσει θύμα stealthing. Σε άλλη μελέτη της ίδιας χρονιάς το 10% των ανδρών παραδέχθηκαν ότι αφαιρούν το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, χωρίς συγκατάθεση.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια έκανε μια πολύ σημαντική αρχή, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της και ότι αυτή όντως θα είναι απλώς μια αρχή που θα έχει συνέχεια.