ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Βερολίνο: Οι γυναίκες θα μπορούν να κολυμπούν γυμνόστηθες, ακριβώς όπως και οι άντρες

Unsplash

Οι διακρίσεις μεταξύ αντρών και γυναικών στις πισίνες του Βερολίνου καταργούνται. Πλέον οι γυναίκες θα μπορούν να κολυμπούν γυμνόστηθες, όπως ακριβώς κάνουν και οι άντρες, χωρίς ποτέ να αντιμετωπίζουν κανένα εμπόδιο, κριτική ή γενικώς πρόβλημα.

Όλα ξεκίνησαν όταν μία γυναίκα προσέφυγε στην υπηρεσία καταπολέμησης διακρίσεων του Βερολίνου, για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι οι άντρες επιτρεπόταν να κολυμπούν με ακάλυπτο το στήθος στις πισίνες της πόλης και οι γυναίκες όχι.

Στην γυναίκα αυτή είχε απαγορευθεί η είσοδος σε πισίνα όταν προσπάθησε να μπει topless σε αυτήν τον περασμένο Δεκέμβριο. Μετά την προσφυγή της 33χρονης Lotte Mies, ο σύλλογος κολύμβησης Berliner Bäder αποφάσισε να αλλάξει τους όρους χρήσης στις πισίνες της πόλης κι έτσι πλέον οι γυναίκες έχουν την άδεια να κολυμπήσουν topless εφόσον το επιθυμούν.

H Lotte Mies.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Δικαιοσύνης, Διαφορετικότητας και Εξάλειψης των διακρίσεων που λειτουργεί στο Βερολίνο, η πισίνα που απαγόρευσε την είσοδο στη Lotte Mies, δεν είχε κάποιες «ειδικές με βάση το φύλο οδηγίες» που έπρεπε να ακολουθήσει και ζητούσε μόνο από τους χρήστες της πισίνας να φορούν «μαγιό εμπορίου».

Οι κανόνες που ίσχυαν ως τώρα για τα μαγιό στο Βερολίνο ήταν πως οι κολυμβητές πρέπει να φορούν «τυπικά μαγιό» όπως «σορτς κολύμβησης, παντελόνια κολύμβησης, μπικίνι, ολόσωμα μαγιό, burkini», όπως αναφέρει ο σύλλογος κολύμβησης Berliner Bäder. Όμως αυτές οι οδηγίες είχαν ένα «παραθυράκι» που άφηνε ασαφές το αν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν το στήθος τους ή όχι. Εξίσου ασαφές ήταν το αν οι γυναίκες μπορούν να φορούν μαγιό – σορτς όπως οι άνδρες, στις πισίνες.

Η κίνηση της πόλης να επιτρέψει την topless κολύμβηση ανεξαρτήτως του φύλου του κολυμβητή είχε σκοπό να δημιουργήσει: «Ίσα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους του Βερολίνου, άντρες, γυναίκες ή non – binary», είπε η Doris Liebscher, επικεφαλής του δημοτικού γραφείου για την ίση μεταχείριση και την εξάλειψη των διακρίσεων στη σχετική ανακοίνωση για τους νέους κανόνες.

Όπως επεσήμανε η ίδια αυτή η νέα οδηγία θα δημιουργήσει και «νομική σιγουριά για το προσωπικό» στις πισίνες. Η διευκρίνιση αυτή από τις αρχές της πρωτεύουσας της Γερμανίας συνάδει με την παράδοση της κουλτούρας Freikörperkultur, αγγλιστί Free Body Culture που έχει τις ρίζες της στη χώρα. Το κίνημα αυτό προωθεί τα οφέλη που έχει ο γυμνισμός κατά τη διάρκεια της άσκησης ή κατά την παραμονή στη φύση για την υγεία, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το CNN.