ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Διαμαρτυρία κατά των αμβλώσεων σε video για την ημέρα της γυναίκας; Μα τι σκέφτονται στην Ευρωβουλή;

Μία γυναίκα στη Ρουμανία κρατά στα χέρια της μία κρεμάστρα, το σύμβολο των αμβλώσεων που δεν γίνονται νόμιμα και με ασφάλεια όταν τα κράτη τις απαγορεύουν, σε πορεία με σύνθημα «Η μήτρα μου δεν είναι επιλογή σου» που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023. @2023 Andreea Alexandru/AP Images

Ένα video που προβαλλόταν online στα social media της Ευρωβουλής για την Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου διαγράφηκε άρον άρον, όταν οι θεατές του ανακάλυψαν ότι περιλάμβανε εικόνες από πορεία διαμαρτυρίας κατά των αμβλώσεων.

Για λίγα δευτερόλεπτα το video που δημιουργήθηκε για να τιμήσει η Ευρωβουλή την Ημέρα της Γυναίκας, έδειχνε μία φωτογραφία από μία πορεία κατά των αμβλώσεων στην Κροατία. Σε αυτή ένας άντρας κρατούσε πλακάτ που έγραφε: «9 εβδομάδες μετά τη σύλληψη και ήδη πιπιλά τον αντίχειρά του». ακριβώς από πάνω ήταν γραμμένη η φράση: «Αυτή η Ευρωβουλή μάχεται σκληρά για τα δικαιώματα των γυναικών». Θα μπορούσε να είναι μία φάρσα, μία παρωδία. Ήταν το λιγότερο μία γκάφα επικών διαστάσεων.

«Είμαι σοκαρισμένη. Τι ντροπιαστικό λάθος από την Ευρωβουλή. Η πολιτική κατά των αμβλώσεων σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην πολιτική γραμμή αυτού του Ευρωκοινοβουλίου», σχολίασε στην ιστοσελίδα Politico, η Φινλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Alviina Alametsä.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υποστηρίξουμε όποιο τέτοιο περιεχόμενο και ήταν λάθος», τόνισε με τη σειρά του εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωβουλής. Παρ’ όλο που οι περισσότερες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση και έχουν νομοθεσία που επιτρέπει τις αμβλώσεις, υπάρχουν ακόμα εξαιρέσεις όπως η Μάλτα που έχει καταστήσει νομοθετικά παράνομη την άμβλωση και η Πολωνία που το 2020 επέβαλλε μία σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευσή τους.

Σύμφωνα με το Politico στο ίδιο video περιλαμβανόταν η φράση «πρόσβαση σε ηγετικές θέσεις εργασίας» πάνω από μία φωτογραφία της Γαλλίδας επιχειρηματία Christine Ourmières-Widener, που μία ημέρα νωρίτερα είχε μόλις απολυθεί από τη θέση του CEO της κρατικής αεροπορίας της Πορτογαλίας, TAP Air Portugal.

Άλλο ένα λάθος, ή μία ένδειξη ότι ακόμα και στην Ευρωβουλή η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμάται μόνο και μόνο για να τιμηθεί, χωρίς να έχει κανείς καταλάβει στην ουσία το νόημά της;

Το video με τα λάθη αποσύρθηκε άμεσα από το Facebook και επεξεργάστηκε ώστε να αφαιρεθούν οι επίμαχες φωτογραφίες πριν δημοσιευτεί ξανά. Στην ιστοσελίδα της Ευρωβουλής στο Twitter το video άλλαξε την Πέμπτη 9 Μαρτίου. «Το video υπέστη επεξεργασία για να βεβαιωθούμε ότι συμπλέει με τις αποφάσεις της Ευρωβουλής», σημείωσε σχετικά ο Εκπρόσωπος Τύπου.

Αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος που η Ευρωβουλή δέχτηκε αρνητική κριτική την Ημέρα της Γυναίκας. Στις 8 Μαρτίου διεξήχθη σε διοργάνωσή της μία εκδήλωση με θέμα τη γυναίκα, στην οποία 3 από τους 4 ομιλητές ήταν άντρες.

«Αντί να δώσει στις γυναίκες την ευκαιρία να μιλήσουν και να τους επιτρέψουν να συζητήσουν για τις διακρίσεις που βιώνουν, η Ευρωβουλή -όπως και τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου- δίνει στους άντρες τη δυνατότητα να μιλήσουν ακόμα κι αν το θέμα είναι τα δικαιώματα των γυναικών», είπε στο Politico η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής Leïla Chaibi.

Η Ευρωβουλή, ωστόσο, υπερασπίστηκε την επιλογή της τονίζοντας ότι σκοπός της εκδήλωσης ήταν να υπογραμμίσει τον ρόλο των αντρών ως συμμάχων στο θέμα της ισότητας των φύλων.

«Αυτό που έδειξε η Ευρωβουλή ως θεσμός την Ημέρα της Γυναίκας δείχνει ότι έχουμε ακόμα δρόμο για να γίνουμε παραδειγματική δομή, ειδικά σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων», σχολίασε εκπρόσωπος Τύπου του βουλευτικού κινήματος κατά της κακοποίησης MeTooEP.