ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Topless Γαλλίδες φεμινίστριες σφουγγαρίζουν το Παρίσι για να ξεβρωμίσει από την ακροδεξιά λέρα

Anna Margueritat/Hans Lucas/AFP

Γιατί μερικές φεμινίστριες διαδηλώνουν topless (γυμνόστηθες) στο Παρίσι; Δεν είναι η πρώτη φορά. Το έκαναν πριν μερικά χρόνια και στο Musee d’Orsay όταν οι υπεύθυνοι του μουσείου αρνήθηκαν την είσοδο σε μια γυναίκα που φορούσε αποκαλυπτικό low cut φόρεμα. Η απάντηση έχει το όνομα FEMEN. Η ακτιβιστική φεμινιστική οργάνωση έχει το σύνθημα My Breasts Are Not Obscene. Χρησιμοποιούν τα γυμνά στήθη τους ως μέσο διαμαρτυρίας. Και τις προσέχουν.

Οι topless Γαλλίδες φεμινίστριες σιχαίνονται την Λεπέν 

topless Chesnot/Getty Images

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γυμνόστηθες φεμινίστριες διαμαρτύρονται εναντίον της Μαρίν Λεπέν. To 2019 είχαν συλληφθεί 5 γυναίκες. Διαμαρτυρήθηκαν και στις αρχές του Ιουνίου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής ομιλίας (για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) του ανιψιού της Λεπέν, Jordan Bardella (που αρνείται ότι έχει αντιφεμινιστική ατζέντα και κανείς δεν πείθεται), στο Palais des Sports. Το σύνθημα του 2024 για τις topless Γαλλίδες φεμινίστριες είναι το εξής: «Θέλουμε μια φεμινιστική Ευρώπη, όχι μια φασιστική». 

Και ντυμένες οι Γαλλίδες κάνουν φεμινιστικές πορείες κατά της ακροδεξιάς

Όσο στην Ελλάδα δεν ανοίγει ρουθούνι για την 6ήμερη εργασία (στις χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν αντιεργατικούς νόμους υπάρχει ήδη πιλοτικά η 4ήμερη εργασία), στη Γαλλία οι γυναίκες βγαίνουν στο δρόμο γιατί αναγνωρίζουν το διακύβευμα. Στο Παρίσι στις 23 Ιουνίου 2024 οργανώθηκαν διαδηλώσεις από γαλλικές γυναικείες ενώσεις, ΜΚΟ και συνδικάτα, γιατί φοβούνται ότι η ακροδεξιά είναι επικίνδυνη απειλή κατά των δικαιωμάτων των γυναικών –ιδιαίτερα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. 

«Δεν υπάρχει φεμινισμός στην άκρα δεξιά. Η ιδεολογία της ακροδεξιάς είναι ασύμβατη με τις αρχές του φεμινισμού», αναφέρει πριν εξηγήσει αναλυτικά τις ασυμβατότητες αυτές, η φεμινιστική οργάνωση Nous toutes της Γαλλίας, σε post στο Instagram.

Σφύριζαν όλες μαζί ως συμβολική χειρονομία, για να «χτυπήσουν» τον  κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον και τη θέση των γυναικών εάν η ακροδεξιά πάρει την εξουσία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η Γαλλία κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση. Περίπου 13.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Παρισιού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας. Οι διοργανώτριες έκαναν λόγο για 75.000 άτομα.

Στην Ιταλία, η ακροδεξιά πρωθυπουργός Giorgia Meloni επέμεινε ότι δεν θα καταργήσει τον ιταλικό νόμο για τις αμβλώσεις. Αλλά το κόμμα της, Brothers of Italy, κινήθηκε για να  περιορίσει την εφαρμογή του στις περιοχές που ελέγχει. Επιμένοντας στην ανάγκη ενίσχυσης του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων στην Ιταλία, στελέχη του κόμματος αναφέρθηκαν στη θεωρία της «Μεγάλης Αντικατάστασης», μια συνωμοσία που υποδηλώνει ότι οι παγκόσμιες ελίτ θέλουν να υποκαταστήσουν τους Ευρωπαίους με μετανάστες

Όταν η Μελόνι κέρδισε τις ιταλικές εκλογές του 2022, η  Λεπέν ήταν από τις πρώτες που αντέδρασαν στη νίκη της, χαρακτηρίζοντάς την «μάθημα ταπεινότητας» για την ΕΕ. 

Θέλουν αυτές οι topless φεμινίστριες να προσέξουμε κάτι πιο σημαντικό από τα γυμνά τους στήθη; 

topless Anna Margueritat/Hans Lucas/AFP

Ναι. Την αύξηση στα περιστατικά έμφυλης βίας που μαστίζουν και τη Γαλλία. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Emmanuel Macron, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 900 γυναικοκτονίες και περισσότερα από 1.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι γυναίκες της φεμινιστικής οργάνωσης #NousToutes. Οι #NousToutes λένε ότι οι τρομακτικά υψηλοί αριθμοί υπογραμμίζουν την «απουσία πραγματικής πολιτικής βούλησης» από τη γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας λόγω φύλου.

Topless ριζοσπαστικός φεμινισμός

Η Femen France ισχυρίζεται ότι είναι μια ριζοσπαστική φεμινιστική ακτιβιστική ομάδα. Ιδρύθηκε στην Ουκρανία το 2008 από την Anna Hutsol και πλέον διευθύνεται από την Inna Shevchenko και εδρεύει στο Παρίσι. Χρησιμοποιούν «τη γυναικεία σεξουαλικότητα, επαναστατώντας ενάντια στην πατριαρχία».