ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαρίν Λεπέν: 5 πράγματα που δεν ήξερες για την ακροδεξιά πολιτικό. Hint: Θα μπορεί να πατήσει το κουμπί σαν τον Kim

AP Photo/Daniel Cole

The rise of Marine Le Pen (Η άνοδος της Μαρίν Λεπέν). Αυτός είναι ο τίτλος ενός προφητικού- ή και όχι τόσο, αν ξέρεις να μελετάς data και ιστορία- ρεπορτάζ του Economist του 2011 για τη διάδοχό του Jean-Marie Le Pen. Το βλέπαμε δηλαδή να έρχεται. Κι έγινε mainstream πολιτική δύναμη. Που θέλει την Προεδρία της Γαλλίας στις Εκλογές του 2027.Η υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης δεν είναι και κανένα μεγάλο νέο. Το ζούμε εδώ και μια δεκαετία. Αυτή είναι μια πικρή κι οδυνηρή πραγματικότητα.

Μπορεί κανείς να αναχαιτίσει το ακροδεξιό ποτάμι της Marine Le Pen;

Η 55χρονη Μαρίν Λεπέν ταπείνωσε τον Emmanuel Macron στις βουλευτικές εκλογές. Ο 46χρονος ηγέτης της Γαλλίας προσπάθησε να σταματήσει την παρακμή της χώρας του και πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Η Μαρίν Λεπέν ίσως δημιουργήσει την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας με το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης. Αν συμβεί αυτό, θα ορίζει την τύχη της Γαλλίας, μιλάμε για τη 2η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τη μοναδική χώρα της ΕΕ που είναι πυρηνικά οπλισμένη. 

Πόσο ακροδεξιά την θέλεις; ΝΑΙ

Πώς μια γυναίκα μπόρεσε να έχει τον πλήρη έλεγχο του πιο φαλλοκρατικού εξτρεμιστικού πολιτικού κόμματος της Γαλλίας; Η Marine Le Pen είναι η κόρη του πολιτικού που σε εκπομπή του γαλλικού ραδιοφώνου αμφισβήτησε το γεγονός ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν σε θάλαμο αερίων από τους Ναζί. Βασικά είπε ότι οι θάνατοι αυτοί ήταν μια δευτερεύουσα λεπτομέρεια. Ο πατέρας της την μεγάλωσε με διδαχές φυλετικού μίσους. Όταν έγινε η νεότερη πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου το 2011, οι Γάλλοι την αντιμετώπιζαν σαν μια εκδοχή του πατέρα της με ξανθιά περούκα. Το ίδιο λαϊκιστική, περισσότερο βαρετή. Κι έγινε η Giorgia Meloni 2.0. Που θέλει να τινάξει στον αέρα τους δεσμούς της χώρας της με το NATO και την ΕΕ. Και ξέρει ότι οι (αγρότες) Γάλλοι μισούν το Παρίσι (δηλαδή τους πρωτευουσιάνους που αγνοούν τη ζωή τους). 

Τι υπόσχεται η Μαρίν Λεπέν; Εθνική προτεραιότητα. Δηλαδή, οι Γάλλοι υπήκοοι να έχουν προνομιακή πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, επιδόματα και κοινωνική στέγαση έναντι των αλλοδαπών. Αυτό στη Γαλλία θεωρείται αντισυνταγματικό.

Πώς έγινε η Marine Le Pen ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους πολιτικούς της Γαλλίας; 

Μιλούσε συνεχώς, αδιάλειπτα, με πρόγραμμα για την εθνική υπερηφάνεια. Και την αγάπη για τη Γαλλία. Και οι Γάλλοι της επαρχίας (που είναι περισσότεροι από τους Γάλλους στο Παρίσι) την άκουγαν με προσοχή. Ζήτησε έξοδο από το ευρώ (το 2012). Και έξοδο από την ΕΕ (το 2017). Τώρα λέει ότι δεν θέλει να φύγει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (είδε πώς εξελίχθηκε το Brexit), αλλά απαιτεί μια πιο χαλαρή συμμαχία. Θέλει να ελέγχει η Γαλλία ποιος θα ταξιδεύει ελεύθερα στην ΕΕ. Θέλει συνοριακούς ελέγχους όπως εκείνοι που ίσχυαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Δεν θέλει την πράσινη τεχνολογία.

Marine Le Pen Ludovic Marin/Pool photo via AP

Και κυρίως, θέλει να βγάλει τη Γαλλία από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ (εκεί κερδίζει ψηφοφόρους γιατί τους εγγυάται φθηνότερο ρεύμα). Και, drum roll, θέλει να σπάσει τις εμπορικές συμφωνίες της Γαλλίας με την ΕΕ. Και οι αγρότες πανηγυρίζουν. Και δεν θέλει να δίνει τόσα κρατικά χρήματα η Γαλλία στο NATO. Είναι ο Trump της Γαλλίας.

Ποια είναι επιτέλους αυτή η Marine Le Pen και κυρίως πώς δημιουργεί ακροδεξιά φατρία; 

Γαλλίδα δικηγόρος. Η μικρότερη από τις κόρες του Le Pen. Που φυσικά έβαλε τον 28χρονο ανιψιό της στην ηγεσία του κόμματος (ο Jordan Bardella είναι παντρεμένος με την ανιψιά της, κόρη της αδελφής της και βρίσκει ακροδεξιούς ψηφοφόρους στο TikTok).

Τι άλλο πρέπει να ξέρεις; 

Marine Le Pen AP Photo/Olivier Boitet, FILE

Ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 1976, όταν η Marion Anne Perrine Le Pen (Μαρίν Λε Πεν) ήταν μόλις 8 ετών, μια βόμβα έσκασε στην πολυκατοικία της οικογένειάς της στο Παρίσι. Στην αυτοβιογραφία της, Against the Flow , η Marine Le Pen γράφει: «Εκείνο το βράδυ πήγα για ύπνο όπως όλα τα μικρά κορίτσια της ηλικίας μου. Αλλά όταν ξύπνησα, δεν ήμουν πια ένα μικρό κορίτσι όπως τα άλλα».  Οι γονείς της ακολουθούσαν έναν μποέμ τρόπο ζωής, διασκέδαζαν όλες τις ώρες και μερικές φορές έφευγαν με ιστιοπλοΐα για αρκετές εβδομάδες και αφήνοντας τα κορίτσια με μια νταντά. Όταν ήταν 15 ετών, η μητέρα της έφυγε. Τους εγκατέλειψε. Η Marine Le Pen δεν θα ξαναέβλεπε τη μητέρα της για 15 χρόνια. Οι γονείς της πήραν ένα πολύ δημόσιο διαζύγιο. Κι εκείνη είναι χωρισμένη και μητέρα 3 παιδιών. 

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ζαν Μαρί και της Μαρίν Λεπέν. Ο πατέρας ήθελε μόνο να προκαλέσει. Η κόρη θέλει την πραγματική εξουσία.