ROLE MODELS

Το «ξεδιάντροπο φόρεμα» της Chiara Ferragni ως απάντηση στα σεξιστικά στερεότυπα

© 2023 Evan Agostini/AP IMAGES

«Όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τα ρούχα που θα φορούσε η Chiara Ferragni στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο καταλάβαμε αμέσως ότι δεν θέλαμε ρούχα μόνο και μόνο επειδή ήταν εκκεντρικά ή επιτηδευμένα όμορφα. Νιώσαμε την ανάγκη να στείλουμε ένα κοινωνικό μήνυμα στην πιο δημοφιλή σκηνή της Ιταλίας. Ναι, ακόμα και μέσω της μόδας», θα δηλώσει η Maria Grazia Chiuri, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior.

Η Chiara Ferragni θέλησε να κάνει μια δήλωση. Και οι τέσσερις εμφανίσεις που επέλεξε ήταν συμβολικές. Δεν θα εξετάσουμε το αισθητικό του πράγματος. Σε αυτό μπορεί να έχεις τις αντιρρήσεις σου. Ως προς την κίνηση όμως;

Το φόρεμα «μανιφέστο» της Chiara Ferragni

Η αρχή έγινε με ένα μαύρο στράπλες, μεταξωτό φόρεμα, το οποίο ολοκλήρωνε μια λευκή, μεταξωτή εσάρπα στην οποία ήταν κεντημένη η φράση Pensati Libera. «Σκέψου ελεύθερα».

Αυτό είναι το μήνυμα του φορέματος μανιφέστο το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου μεταξύ της Maria Grazia Chiuri, της Rachele Regini, κόρη της Chiuri, και της Fulvia Carnevale, η οποία αποτελεί μέλος του διδύμου που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία της φεμινιστικής, καλλιτεχνικής σύμπραξης Claire Fontaine.

«Το αποτέλεσμα είναι ένα μαύρο μεταξωτό φόρεμα εμπνευσμένο από την παράδοση του οίκου Dior και ολοκληρώθηκε από το σλόγκαν “Σκέψου ελεύθερα” κεντημένο πάνω του. Τα απλά, αλλά δυνατά λόγια προέρχονται από μια φωτογραφία που τράβηξε η Fulvia Carnevale. Οι λέξεις εντοπίστηκαν σε έναν τοίχο μετά από πορεία γυναικών στην Γένοβα.

Ελπίζουμε να εμπνεύσει όλες τις γυναίκες να αισθάνονται ελεύθερες να βγουν από τον ρόλο που τους έχει επιβληθεί από την κοινωνία. Μια απόφαση της ίδιας της Chiara Ferragni, η οποία έχει δώσει υπόσχεση στον εαυτό της να αγωνίζεται καθημερινά και να μην αισθάνεται ενοχές για την επιτυχία της ως γυναίκα σε έναν κόσμο βουτηγμένο στην πατριαρχία.

Το “Pensati libera” είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που θέλουν απλώς να αισθάνονται ο εαυτός τους χωρίς να κρίνονται», αναφέρει το σημείωμα της σχεδιάστριας.

Το φόρεμα ενάντια στο μίσος. «Οριακά πορνό»

Ένα φόρεμα με κεντημένα με μαύρες πούλιες σχόλια μίσους που έχει δεχθεί η Chiara Ferragni στα social media. Σεξιστικά σχόλια που καθημερινά αυξάνονται κάτω από τις αναρτήσεις της στo Instagram.

«Photoshop. Τα αληθινά σου οπίσθια έχουν σίγουρα χαλάρωση», «Απαίσιο», «Οριακά πορνό», «Γιατί βάζετε εμφυτεύματα στήθους;» είναι κάποια από τα σχόλια που έχει διαβάσει η Chiara Ferragni.

Το φόρεμα των προσβολών δημιουργήθηκε γιατί «θέλαμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην νοιάζονται για τα υποτιμητικά σχόλια που μπορεί να ακούνε, επειδή μόνο οι απόψεις εκείνων που μας αγαπούν είναι πραγματικά σημαντικές».

Το «ξεδιάντροπο» φόρεμα της Chiara Ferragni, ένας φόρος τιμής στην ομορφιά του γυναικείου σώματος

Σειρά είχε το «γυμνό» φόρεμα. Το «ξεδιάντροπο» φόρεμα που προκάλεσε και τις περισσότερες αντιδράσεις. Είναι δεδομένο ότι ακόμα η κοινωνία έχει συγκεκριμένες δυσανεξίες.

«Το γυμνό θυμώνει τους ανθρώπους γιατί η έλλειψη σεμνότητας στο σώμα θεωρείται επίθεση στην ηθική. Αυτό το φόρεμα αποτίει φόρο τιμής στην ομορφιά του γυναικείου σώματος σε μια εποχή που, σε ορισμένες χώρες του κόσμου, τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα απειλούνται, η ελευθερία τους να σπουδάζουν και να εργάζονται στερείται, το δικαίωμά τους σε μια ειρηνική ζωή καταπατείται από τον πόλεμο», αναφέρει η Maria Grazia Chiuri.

Η Chiara Ferragni γράφει: «Η επαναφορά της προσοχής στα δικαιώματα των γυναικών, στο σώμα τους και στην αυτοδιάθεσή τους η οποία, δυστυχώς, εξακολουθεί να θεωρείται συζητήσιμη και αμφισβητήσιμη. Αυτός είναι ο στόχος πίσω από αυτή την εμφάνιση. Το σώμα απελευθερωμένο από την ντροπή που πάντα επέβαλλαν σε όλες τις γυναίκες ξεκινώντας από την Εύα, την πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αισθάνθηκε ντροπή.

Αυτή η ψευδαίσθηση του γυμνού, θέλει να υπενθυμίσει το δικαίωμα όλων να επιδεικνύουν το σώμα τους χωρίς να αισθάνονται ότι κρίνονται ή να γεμίζουν ενοχές. Αυτή η ψευδαίσθηση γυμνού είναι μια υπενθύμιση ότι όποια γυναίκα αποφασίσει να εμφανιστεί ή να αισθανθεί σέξι δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να ασκήσει επάνω της βία.

Αυτό είναι το σώμα μιας γυναίκας. Αυτό είναι το σώμα μου και θα ήθελε να δώσει φωνή σε όλες τις γυναίκες στον κόσμο που υφίστανται απαγορεύσεις και κακοποιήσεις. Σε όλες εκείνες που λένε ότι το σώμα τους προκαλεί ντροπή, ότι είναι μόνο αντικείμενο πόθου ή που υποκινεί την αμαρτία».

Το «κλουβί»

Τελευταία εμφάνιση της Chiara Ferragni, το φόρεμα «κλουβί» που δεν συμβολίζει κάτι άλλο από τον εγκλωβισμό που αισθάνονται ορισμένες γυναίκες σε στερεότυπα.

«Να απελευθερώσουμε τις νέες γενιές από τα στερεότυπα φύλου στα οποία οι γυναίκες αισθάνονται συχνά παγιδευμένες. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να περάσει η Maria Grazia Chiuri με αυτό το φόρεμα.

Αντιπροσωπεύει την ελπίδα να σπάσουν οι γυναίκες τις συμβάσεις που επιβάλλει η πατριαρχία. Μια ελπίδα που εναποθέτουμε στα κορίτσια του σήμερα που θα είναι οι αυριανές γυναίκες.

Αυτή είναι η ευχή μιας μητέρας για το κοριτσάκι της, που επιτέλους μπορεί να φωνάξει: Νικήσαμε!», γράφει η Chiara Ferragni ενώ ποζάρει μαζί με την κόρη της.

Μία συμβολική κίνηση αξίας από την Chiara Ferragni. Ό,τι μπορεί η καθεμία, το κάνει προς τον κοινό στόχο. Ακόμα έχουμε χιλιόμετρα μπροστά μας να διανύσουμε.