ΚΑΡΙΕΡΑ

Το πιο σημαντικό εργαλείο επιχειρηματικότητας που μαθαίνεις πολύ αργά ότι θα χρειαστείς

Pexels

Να είναι άραγε το business plan που συνέχεια αναβάλλεις να φτιάξεις; Να είναι κάποιο μαγικό τεχνολογικό εργαλείο που θα σου λύσει τα χέρια και θα σου εξασφαλίσει τις περίπου 12 ώρες που αισθάνεσαι ότι λείπουν από τη μέρα σου; Να είναι κάποιο βιβλίο σχετικό με την επιχειρηματικότητα ή κάποιο πρόγραμμα επιμόρφωσης στην ηγεσία που θα σου λύσει επιτέλους όλες σου τις απορίες και θα σε βοηθήσει να μην νιώθεις κάθε μέρα ότι καλείσαι να λύσεις έναν γρίφο (αυτόν της επιχείρησής σου) από την αρχή;

Όχι, δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά, αν και το business plan έρχεται σίγουρα δεύτερο στη λίστα (και πρέπει στ’ αλήθεια να βρεις χρόνο και τρόπο το φτιάξεις, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα λείπουν πλέον 18 ώρες από την ημέρα σου).

Έχεις στήσει εδώ και μερικά χρόνια την επιχείρησή σου, αλλά ακόμα δεν σου είναι ξεκάθαρο πώς κατάφερες ό,τι κατάφερες, πού θέλεις να πας και πώς θα φτάσεις εκεί; Στα σεμινάρια και τα business coaching sessions του Female Founders Hub του Women On Top δίνουμε μεγάλη σημασία στο να φτιάξεις σωστά την υποδομή που θα σου επιτρέψει να αναπτύξεις με αυτοπεποίθηση, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια την επιχειρηματική σου προσπάθεια. Αν δεν είχες ποτέ σου business plan έλα να το φτιάξουμε μαζί κι αν έχεις μήνες ή χρόνια να επικαιροποιήσεις αυτό που έχεις, έλα να το εξελίξουμε όπως του αξίζει!

Το πιο σημαντικό εργαλείο για να φτιάξεις, αναπτύξεις, βελτιώσεις την επιχείρησή σου (και για να νιώθεις χαρούμενη μέσα σε αυτήν), είναι το δίκτυο εκείνο που ανακαλύπτεις πολύ αργά ότι χρειάζεσαι.

Μπορεί τώρα να σκέφτεσαι «Είπαμε ότι μου λείπουν 12 (ή 18) ώρες από τη μέρα μου, πιστεύεις ότι μπορώ να χάνω χρόνο προσπαθώντας να γνωρίσω καινούριους ανθρώπους ή κάνοντας ανούσια ψιλοκουβέντα σε άχρηστες εκδηλώσεις;». Και δεν είσαι η μόνη που το σκέφτεται αυτό.

Ειδικά για τις γυναίκες, που συχνά αναλαμβάνουν ακόμα υπερβολικά πολλές ευθύνες φροντίδας στο σπίτι και άρα έχουν ακόμα λιγότερο χρόνο να αφιερώσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας τους, αλλά και που συχνά νιώθουν δισταγμό, ντροπή ή έλλειψη αυτοπεποίθησης όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με άγνωστους ανθρώπους, και μόνο η λέξη «δικτύωση» είναι αρκετή για να τις κάνει να γυρίσουν σελίδα ή να πατήσουν x στο tab του browser. Μην το κάνεις ακόμα. Ας σκαλίσουμε λίγο αυτή την ιστορία της δικτύωσης και ίσως αλλάξεις γνώμη -και ζωή!

Το πρώτο πράγμα που σε εμποδίζει, όταν ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση, να αρχίσεις να χτίζεις γύρω σου την κοινότητα που έχεις ανάγκη, είναι αυτή η (συνήθως παράλογη) ανασφάλεια ότι αν αρχίσεις να μιλάς για την ιδέα σου πριν η επιχείρησή σου εδραιωθεί, κάποιος ή κάποια θα σου την κλέψει, θα σε αντιγράψει, θα σε σαμποτάρει και γενικά θα σε εμποδίσει να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Αυτός ο φόβος δεν αφορά, δυστυχώς, μόνο εσένα, αλλά και πολλά ακόμα άτομα σε αυτό που ονομάζουμε «επιχειρηματικό οικοσύστημα», γι’ αυτό και όταν βρίσκεσαι σε εκδηλώσεις ή σε συζητήσεις με άτομα που θα ήταν πολύ χρήσιμο να ανταλλάξετε ουσιαστικές απόψεις και προβληματισμούς, συχνά βρίσκεστε να ανταλλάζετε απλώς κοινοτοπίες και φράσεις γεμάτες ακατανόητη (ακόμα και σ’ εσάς) ορολογία -ό,τι πρέπει, δηλαδή, για να μην δημιουργήσετε ποτέ μια πραγματική και αμοιβαία ωφέλιμη σχέση μεταξύ σας.

Γιατί, κι αυτό είναι το ένα πράγμα που θα ήθελα να κρατήσεις από το άρθρο αυτό, η πραγματική δικτύωση και η ουσιαστική κοινότητα που χρειάζεται να δημιουργήσεις γύρω σου για να σταθείς καλά στα πόδια σου ως επιχειρηματίας δεν χτίζεται μόνο από επαγγελματικές κάρτες, προσκλήσεις στα social media, copy-paste ευχές στα γενέθλια με το που αλλάζει η μέρα και likes κάτω από τα «σωστά» posts. Η κοινότητα και το δίκτυο που χρειάζεσαι χτίζεται μέσα από το ειλικρινές μοίρασμα, τις γνήσιες ερωτήσεις, τις καλοπροαίρετες απαντήσεις και τη συστηματική επαφή με ανθρώπους που εκτιμάς και με τους οποίους μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα, συμφέροντα, αρχές και, συχνά, επιχειρηματικό χώρο.

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους δημιουργήσαμε το Female Founders Hub του Women On Top είναι για να έχουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ελλάδα έναν χώρο όπου μπορούν εύκολα και μέσα σε ένα πλαίσιο αυθεντικότητας και σεβασμού να γνωριστούν να δικτυωθούν και μοιραστούν απορίες, εργαλεία, εμπειρίες και συμβουλές που μπορούν να τις βοηθήσουν να φτάσουν μαζί πιο μακριά.

Και γιατί, θα μου πεις, να τα κάνω όλα αυτά; Δεν έχω την οικογένεια, τους φίλους, τους υπαλλήλους, την λογίστρια και τον δικηγόρο μου; Χαίρομαι που έχεις όλα αυτά τα άτομα γύρω σου και είμαι σίγουρη ότι σου έχουν ήδη προσφέρει πολλά στο προσωπικό και επαγγελματικό σου ταξίδι.

Όμως η επιχειρηματικότητα είναι ένα άλλο, παράλληλο ταξίδι, με ελάχιστους χάρτες και πυξίδες που δείχνουν κάθε φορά μόνο ένα μικρό μέρος της διαδρομής. Για να βρεις τον δρόμο σου, να συμπληρώσεις την εικόνα, να προβλέψεις τις καταιγίδες και να διασφαλίσεις ότι το καράβι σου θα έχει πάντα το πλήρωμα που χρειάζεται για να φτάσεις στην άκρη του κόσμου, χρειάζεται να γνωρίσεις τα καΐκια, της βάρκες, τα γιοτ και τα υπερωκεάνια που ταξιδεύουν στην ίδια θάλασσα μαζί σου.

Όσο για εκείνη την ανασφάλεια: ναι, είναι πιθανό, κάποια στιγμή, να εμφανιστεί ένα πειρατικό. Που δεν έχει καταλάβει την αξία του ταξιδιού, αλλά θα προσπαθήσει να κόψει το δρόμο σου ή να δυσκολέψει τον ανεφοδιασμό μου. Μου έχει τύχει μία φορά. Ευχήθηκα να ήμουν πιο κλειστή, να μην έχω μοιραστεί πολλά, να μην έχω ενδιαφερθεί τόσο, να μην έχω επενδύσει σε μία σχέση που αποδείχτηκε κάθε άλλο παρά αυθεντική; Για μία ώρα, ναι. Μετά συνέχισα το ταξίδι με τα υπόλοιπα καράβια συνταξιδιώτες μου και το πειρατικό, που δεν είχε πια αρκετές πυξίδες μαζί για να συμπληρώσει την εικόνα, ξαναγύρισε στη δική του μοναχική διαδρομή.

Θέλεις να μάθεις ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να δικτυωθείς και να χτίσεις ουσιαστικές σχέσεις με άλλους/ες επιχειρηματίες, πελάτες, προμηθευτές, επενδυτές και συνεργάτες; Στο Female Founders Hub του Women On Top θα μάθεις αυτά και άλλα πολλά, μαζί με άλλες ιδρύτριες που αναγνωρίζουν την αξία της κοινότητας και μοιράζονται τις αξίες, τα όνειρα και τους προβληματισμούς σου.