ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

«Το 2020 ξαναγυρίσαμε στις σπηλιές»: Η Ελένη Ράντου γράφει για τον κορονοϊό. Ταυτίσου ελεύθερα

NDP Photo Agency

Σκέψεις. Πώς φτάσαμε ως εδώ; πού πάμε; τι κάνουμε μέχρι να τελειώσει; ποιοι είμαστε τελικά; πόσο θα μείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι; και τι να πεις γι’ αυτούς που επιμένουν να μην μένουν; Σκέψεις. Αναπόφευκτες, γραμμένες ξανά και ξανά στο προσωπικό ημερολόγιο καραντίνας του καθενός. Άλλοτε ειπωμένες δημόσια, κι άλλοτε πιο εσωτερικά. Συζητήσεις ατομικές, με φίλους, μηνύματα γραμμένα σε «τοίχους» και ψηφιακά δωμάτια. Κορονοϊός, μια μέχρι πρότινος άγνωστη πρόκληση. Η Ελένη Ράντου έγραψε δημόσια για έναν «κοινό εχθρό». Για το modus vivendi της εν μέσω καραντίνας. Οι σκέψεις της, κοινός τόπος για όλες και όλους.

Το μήνυμα της Ελένης Ράντου

Η Ελένη Ράντου γράφει στην ανάρτησή της: «Μένω ήδη 9 μέρες μέσα στο σπίτι για προληπτικούς λόγους μετά τη ματαίωση όλων των επαγγελματικών υποχρεώσεων. Το πρώτο που αισθάνεσαι είναι αμηχανία, πώς να διαχειριστείς την απώλεια στόχου και να αλλάξεις πρόγραμμα και συνήθειες από τη μια μέρα στην άλλη. Χώθηκα μέσ’ τα δελτία ειδήσεων και μέτρησα ένα ένα τα κρούσματα και τις απώλειες. Φοβήθηκα και πανικοβλήθηκα παρά τις σαφείς οδηγίες, να μην το πάθω. Μπερδεύτηκα άλλο τόσο με τις τόσες αντιφατικές πληροφορίες. Διάβασα 3-4 βιβλία, είδα 5-6 σειρές. Έκλεισα κάποια στιγμή την τηλεόραση γιατί μόνο πηγή άγχους και πανικού είναι. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Το ραδιόφωνο είναι λιγότερο στρεσογόνο. Παρακολούθησα πως το χιούμορ που μας απέμεινε παλεύει να ξορκίσει το κακό μέσα από βιντεάκια που στέλνουμε ο ένας στον άλλον».

Και συνεχίζει: «Θυμήθηκα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ένιωσα σα να παίζω σε μια παρόμοια ταινία. Σκέφτηκα πως η έννοια της εξέλιξης γελοιοποιήθηκε εύκολα από έναν ιό της γρίπης, πως το 2020 ξαναγυρίσαμε πάλι στις σπηλιές.Πως όλο το αφήγημα και τα ζητούμενα του πολιτισμένου δυτικού κόσμου μας, αυτοκαταργήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Πως οι αγορές δεν είχανε ποτέ προβλέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βρήκαν κι αυτές την αχίλλειο πτέρνα τους. Χάρηκα που τώρα που έχουμε κοινό εχθρό, έχουμε βάλει τις υπόλοιπες έχθρες μας σε προσωρινή καραντίνα. Κι αφού αντικοινωνική συμπεριφορά τώρα είναι η συμπεριφορά αυτών που επιδεικνύουν αλόγιστη κοινωνικότητα σκέφτηκα για άλλη μια φορά πώς έρχονται τα πάνω κάτω.

«9η Μέρα μένω σπίτι»

Η Ελένη Ράντου κλείνει έτσι: «Άλλα κάπου στο τέλος ένιωσα ευγνωμοσύνη που έχω δίπλα μου την οικογένεια μου υγιή και όρθια. Ο μόνος στόχος των επόμενων μηνών είναι αυτός γιατί όσο κι αν νομίζουμε ότι είμαστε πολύ μπροστά, τελικά τίποτα δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. 9η ημέρα Μένω Σπίτι».

Η ταύτιση κάτι παραπάνω από ενστικτώδης αντίδραση.