ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Τι είναι το sextortion και πώς να μην πέσεις θύμα

Pexels

Η ανησυχητική αύξηση των υποθέσεων σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ως στόχο παιδιά και εφήβους, κάνει απαραίτητη την ενημέρωση γύρω από τα εν λόγω φαινόμενα.

Ο σεξουαλικός εκβιασμός είναι μια μορφή εκβιασμού, κατά την οποία οι δράστες, απειλούν να στείλουν προσωπικές σεξουαλικές εικόνες ή βίντεο σε άλλους, εάν δεν πληρώσεις ή δεν τους δώσεις επιπλέον σεξουαλικό περιεχόμενο. Θύματα sextortion μπορεί να είναι άτομα οποιουδήποτε φύλου, και παρόλο που οι επιθέσεις μπορούν να απευθύνονται σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, οι επιτιθέμενοι τείνουν να στοχεύουν σε νεότερα άτομα.

Οι δράστες του σεξουαλικού εκφοβισμού, χρησιμοποιούν το φόβο της αμηχανίας, ενάντια στα θύματά τους. Γνωρίζοντας ότι οι στόχοι τους δεν θέλουν ταπεινωτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, χρησιμοποιούν απειλές για να παρακινήσουν τους νέους να τους δώσουν χρήματα. Οι επιτιθέμενοι μπορεί επίσης να απειλήσουν να στείλουν τις εικόνες στους γονείς του θύματος, σε φίλους, στο σχολείο ή ακόμα και τους εργοδότες του.

Πώς συμβαίνει το sextortion;

Sextortion: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον σεξουαλικό εκφοβισμό Pexels

Τα πάντα ξεκινάνε με μια φαινομενικά φυσιολογική συνομιλία στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, οι δράστες κατευθύνουν τη συζήτηση σε πιο ρομαντικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο, πριν ζητήσει από το θύμα να στείλει γυμνά βίντεο ή φωτογραφίες.

Για να ξεγελάσουν τα θύματά τους, μπορεί να κολακεύουν τον στόχο τους ή να τους δίνουν μεγάλη προσοχή για να τα κάνουν να νιώσουν ξεχωριστά. Μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να κάνουν το θύμα να αισθανθεί άσχημα, χρησιμοποιώντας μια λυπητερή ιστορία, με την ελπίδα να προκαλέσουν την συμπόνια του θύματος. Εάν ο στόχος είναι συναισθηματικά ευάλωτος, ο επιτιθέμενος μπορεί να προσποιηθεί ότι είναι ένας άνθρωπος με κατανόηση, που μπορεί να εμπιστευθεί.

Ωστόσο, αφού το θύμα στείλει ακατάλληλο περιεχόμενο, ο επιτιθέμενος είτε ζητά επιπλέον υλικό, είτε απαιτεί πληρωμή με αντάλλαγμα τη μη δημοσίευση ή προώθηση του σεξουαλικού υλικού, που έστειλε το θύμα. Σε πολλές περιπτώσεις, ο δράστης παραποιεί την ταυτότητά του, προσποιούμενος ότι είναι έφηβο κορίτσι ή αγόρι, με στόχο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματος.

Πώς μπορείς να ξέρεις ποιος μπορεί να είναι αξιόπιστος στο Διαδίκτυο;

Αν και είναι δύσκολο να διακρίνεις ποιον να εμπιστευτείς, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο να δεχτείς σεξουαλικό εκφοβισμό, αλληλεπιδρώντας με άτομα στο διαδίκτυο που γνωρίζεις προσωπικά. Ακόμα κι αν έχεις συναντήσει το άτομο αυτοπροσώπως, είναι σημαντικό να επαληθεύσεις τη νομιμότητα του διαδικτυακού του προφίλ, ελέγχοντας για λεπτομέρειες, όπως η ημερομηνία γέννησης και πρόσφατες δημοσιεύσεις, που μπορούν να επαληθευτούν ως αυθεντικές. Αυτό συμβαίνει, επειδή κάποιος μπορεί να κλέψει την ηλεκτρονική ταυτότητα ενός ατόμου που γνωρίζεις, σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά σου.

Ένας άλλος τρόπος για να εξακριβώσεις ποιος μπορεί να είναι αξιόπιστος στο διαδίκτυο, είναι να ελέγχεις τη λίστα φίλων του. Εάν έχετε κοινούς φίλους, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους, για να δεις εάν είχαν μια πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία με το συγκεκριμένο άτομο. Επειδή οι δράστες sextortion, μπορούν να δημιουργήσουν έναν ιστό «φίλων» και «επαφών», μόνο οι διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, μπορούν να χρησιμεύσουν ως απόδειξη ότι η ταυτότητα του ατόμου είναι αυθεντική.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να μιλάνε με κάποιον στο τηλέφωνο είναι επαρκής απόδειξη ταυτότητας. Ωστόσο, εφόσον το άτομο έχει το ίδιο φύλο με το οποίο προσποιείται ότι είναι, μπορεί να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του «φίλου» και στο τηλέφωνο. Θα πρέπει επίσης να προσέχεις τη συνομιλία μέσω βίντεο. Το άτομο μπορεί να ισχυριστεί ότι η κάμερά του δεν λειτουργεί ή η σύνδεσή του δεν είναι καλή και να κρατήσει την κάμερά του απενεργοποιημένη, ενώ καταγράφει όλα όσα του δείχνεις.

Σεξουαλικός εκβιασμός: Πώς να προστατευτείς

Αν ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις, το να προστατεύσεις τον εαυτό σου, ή αγαπημένα σου πρόσωπα από φαινόμενα sextortion, δεν είναι δύσκολο.

  • Μην κοινοποιείς υπερβολικά προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο

Ακόμα και αν μοιράζεσαι προσωπικά πράγματα, πρόσεξα όταν κάποιος αναφέρεται σε κάτι που δημοσίευσες. Συχνά, οι δράστες sextortion, συλλέγουν μικρά κομμάτια πληροφοριών από το προφίλ ή τη ροή των θυμάτων και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

  • Εάν λαμβάνεις μηνύματα από αγνώστους, απόκλεισε τα ή αγνόησέ τα

Εάν κάποιος είναι διαθέσιμος μόνο στο διαδίκτυο, αυτό μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία. Δεν υπάρχει τρόπος να επαληθεύσεις την ταυτότητα ενός ατόμου εάν υπάρχει μόνο στο διαδίκτυο.

  • Ό,τι μοιράζεσαι μπορεί να δημοσιευθεί

Οτιδήποτε μοιράζεσαι στο διαδίκτυο, είτε είναι φωτογραφίες, βίντεο, μηνύματα κειμένου ή αναρτήσεις, μπορούν να κοινοποιηθούν και να δημοσιοποιηθούν. Επίσης, αφού στείλεις κάτι, δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξεις πού πηγαίνει.

  • Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια

Μπορεί να είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι έχεις πέσει θύμα σεξουαλικού εκφοβισμού, ιδιαίτερα επειδή μπορεί να νιώθεις αμήχανα που δεν μπόρεσες να διακρίνεις τα προειδοποιητικά σημάδια. Μπορεί επίσης να αισθάνεσαι ότι ακόμα και οι κοντινοί σου άνθρωποι, δεν μπορούν να καταλάβουν τι περνάς. Ωστόσο, η σιωπή, είναι το πιο ισχυρό όπλο του δράστη. Αυτό το είδος κακοποίησης είναι συνηθισμένο και δεν υπάρχει λόγος ντροπής. Υπεύθυνοι ενήλικες, γονείς, στενοί φίλοι και οι Αρχές είναι συχνά πρόθυμοι να σε ακούσουν και μπορεί να είναι σε θέση να σε βοηθήσουν. Είναι σημαντικό να μοιραστείς με κάποιον την εμπειρία σου, όχι απλώς να σταματήσει την επίθεση σε εσένα, για να αποτραπούν μελλοντικά φαινόμενα σεξουαλικού εκφοβισμού.

  • Σταμάτα κάθε επαφή 

Όσο παραμένεις σε επαφή με τους δράστες, έχουν εξουσία πάνω σου. Η διακοπή της επαφής αφαιρεί τον μοχλό πίεσης και σε προστατεύει από περαιτέρω επιθέσεις.

  • Μην διαγράψεις τίποτα

Δεν χρειάζεται να διαδραματίσεις βασικό ρόλο στην έρευνα και τη δίωξη των δραστών και δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι πίεση για αυτό. Η ευημερία σου είναι πιο σημαντική. Ωστόσο, εάν απλώς δεν διαγράψεις την μεταξύ σας επικοινωνία, οι Αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσουν και να διώξουν τους δράστες.