ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ

Τα βραβεία BAFTA αλλάζουν στηρίζοντας τις γυναίκες δημιουργούς

Tristan Fewings/Getty Images

Τα βραβεία BAFTA αλλάζουν τους κανόνες για ορισμένες από τις κατηγορίες των τηλεοπτικών βραβείων, προκειμένου να αυξήσουν τις υποψηφιότητες για γυναίκες και διεθνή προγράμματα. Οι αλλαγές έχουν έναν μακροπρόθεσμο στόχο: να ενθαρρύνουν μια μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στο θεσμό.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, οι κατηγορίες BAFTA Craft Director σε Factual, Fiction και Multi-Camera θα μπορούν από εδώ και πέρα να αναζητήσουν τον καλύτερο σκηνοθέτη ή την καλύτερη σκηνοθέτιδα, ανάμεσα σε τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες. Επιπλέον, από τον πρώτο κιόλας γύρο, θα περνούν αυτόματα από την κριτική επιτροπή.

«Αυτή η νέα παρέμβαση, η πρώτη για τα βραβεία TV Craft, θα αυξήσει την προβολή των γυναικών στο στάδιο της μακροπρόθεσμης λίστας, με μακροπρόθεσμο στόχο να ενθαρρύνει μια μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση των βραβείων BAFTA. «Κάτι που έρχεται συμφωνεί με το ευρύτερο έργο των BAFTA, με σκοπό την ισότητα των όρων ανταγωνισμού για όλους».

Όσον αφορά τη διεθνή κατηγορία, τα τρία καλύτερα τηλεοπτικά προγράμματα χωρίς σενάριο και τα τρία καλύτερα με σενάριο, θα είναι πλέον αυτόματα στη λίστα, ως ένας τρόπος για να αντισταθμιστεί η ιστορική επικράτηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων με σενάριο, που εξετάζονται από την κριτική επιτροπή.

Ανάμεσα στις αλλαγές που θα δούμε στην επόμενη απονομή των τηλεοπτικών βραβείων BAFTA, είναι επίσης ο διαχωρισμός της κατηγορίας Πρωτότυπης Μουσικής. Πλέον, θα υπάρχει το βραβείο Πρωτότυπη Μουσική: Fiction και Πρωτότυπη Μουσική: Factual, με το σκεπτικό να αναγνωριστεί ο υψηλός όγκος και η ποιότητα των υποψηφιοτήτων.

«Η τηλεόραση και ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει περιεχόμενο εξελίσσεται διαρκώς και είναι σημαντικό να προσαρμοστούμε μαζί», δήλωσε η Sara Putt, Αντιπρόεδρος των βραβείων BAFTA και Πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεόρασης BAFTA.

«Ως καθρέφτης της βιομηχανίας, βρισκόμαστε στην προνομιακή και μοναδική θέση να μπορούμε να οδηγούμε και να επηρεάζουμε τη θετική αλλαγή. Χαίρομαι που οι αλλαγές στα τηλεοπτικά βραβεία BAFTA 2023 που ανακοινώθηκαν, περιλαμβάνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ιστορικής ανισότητας των φύλων, αντανακλώντας τη δέσμευσή μας να διευρύνουμε την εκπροσώπηση, να ενισχύσουμε τους βασικούς ρόλους της τέχνης και στις δύο τελετές και να εξισορροπήσουμε τους όρους παιχνιδιού για όλους.

«Αυτές οι αλλαγές που αναπτύχθηκαν με την Επιτροπή Τηλεόρασης της BAFTA και μέσω στενής διαβούλευσης με τους συναδέλφους και τα μέλη του κλάδου μας, διασφαλίζουν ότι τα Βραβεία μας, γιορτάζουν την αριστεία εντός και εκτός οθόνης, παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικά», συνέχισε η Putt.

Οι συμμετοχές για τα βραβεία BAFTA TV 2023 άνοιξαν στις 5 Οκτωβρίου και οι υποψηφιότητες θα αποκαλυφθούν στις 22 Μαρτίου 2023. Τα βραβεία BAFTA TV θα πραγματοποιηθούν στο Royal Festival Hall στις 14 Μαΐου 2023 και τα βραβεία BAFTA TV Craft θα πραγματοποιηθούν στις Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου στις 20 Απριλίου 2023.