ROLE MODELS

6 διάσημες ηθοποιοί που διεκδίκησαν καλύτερες αμοιβές

@2022 Jordan Strauss/Invision/AP Images

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα του 2020, μία εργαζόμενη γυναίκα στις ΗΠΑ κερδίζει το 84% των χρημάτων που βγάζει ένας εργαζόμενος (στην ίδια θέση και με τα ίδια προσόντα άντρας). Το χάσμα μεταξύ των χρημάτων που βγάζουν τα δύο φύλα επιμένει να υπάρχει, παρά το γεγονός ότι με κάθε αφορμή μιλάμε γι’ αυτό, καθώς παλεύουμε για την πραγματική ισότητα. Μάλιστα υπάρχει ανεξάρτητα από το πόσο πλούσια ή ισχυρή είναι η εργαζόμενη γυναίκα. Άρθρο του The Conversation υποστηρίζει ότι οι πιο ακριβοπληρωμένες διάσημες ηθοποιοί του Hollywood αμοίβονται με μόλις το 38% των χρημάτων τα οποία θα έπαιρνε ένας άντρας συνάδελφός τους. Αυτές οι διάσημες ηθοποιοί, όμως, διεκδίκησαν καλύτερες αμοιβές και μαζί το να αναγνωριστεί το πρόβλημα της ανισότητας.

Οι διάσημες ηθοποιοί που θα δεις σε αυτή τη λίστα, αποφάσισαν να ανατρέψουν τα δεδομένα και διεκδίκησαν καλύτερες αμοιβές. Ζήτησαν τις αμοιβές που ένιωθαν ότι τους άξιζαν ή που σίγουρα τους άξιζαν εν συγκρίσει με τα χρήματα που έπαιρναν οι άντρες συμπρωταγωνιστές τους. Και μπράβο τους.

Διάσημες γυναίκες που διεκδίκησαν καλύτερες αμοιβές

Michelle Williams

Michelle Williams poses for photographers at the photo call for the film 'Showing Up' at the 75th international film festival, Cannes, southern France, Saturday, May 28, 2022. (Photo by ) / @2022 Vianney Le Caer/Invision/AP Images
Michelle Williams poses for photographers at the photo call for the film ‘Showing Up’ at the 75th international film festival, Cannes, southern France, Saturday, May 28, 2022. (Photo by )

Η Michelle Williams έμαθε με τρόμο ότι ο συμπρωταγωνιστής της στην ταινία All the Money in the World, Mark Wahlberg, πληρώθηκε με 1,5 εκατομμύριο δολάρια, για τις σκηνές που χρειάστηκε να ξαναγυριστούν μετά την απομάκρυνση του Kevin Spacey από την ταινία, ενώ εκείνη είχε πάρει μόλις 1000 δολάρια. «Δεν εξεπλάγην. Απλά ενίσχυσε την πίστη μου ότι η ισότητα δεν ήταν ένα αναπαλλοτροίωτο δικαίωμα και ότι οι γυναίκες πάντα θα δουλεύουν το ίδιο σκληρά για λιγότερα λεφτά ενώ αναλαμβάνουν και περισσότερες ευθύνες στα σπίτια τους», είχε πει σε ακρόαση στην Washington για το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων.

«Κι αν ήταν έτσι για μένα, μία λευκή γυναίκα σε μία λαμπερή βιομηχανία, πόσο υπέφεραν οι αδερφές μου στα άλλα επαγγέλματα;», αναρωτήθηκε η Michelle Williams. Η ηθοποιός μίλησε ανοιχτά γι’ αυτή τη διαφορά στις αμοιβές που ανακάλυψε και παρόλο που δεν έγινε γνωστό αν έλαβε κάποια έξτρα πληρωμή, η κίνησή της να κατονομάσει την αδικία έκανε τον Mark Wahlberg να δωρίσει τον μισθό του στο Time’s Up Defense Fund, ενώ το πρακτορείο που εκπροσωπούσε και τους δύο ηθοποιούς δώρισε στο ίδιο ταμείο επιπλέον 500 χιλιάδες δολάρια.

Μετά από αυτό πάντως, όπως είπε η Michelle Williams στην ίδια ακρόαση, «πληρώθηκα ισότιμα με τον άντρα συμπρωταγωνιστή μου».

Jennifer Lawrence

διάσημες γυναίκες καλύτερες αμοιβές @2022 Chris Pizzello/AP Images

Σύμφωνα με τη διαρροή κάποιων emails της Sony Pictures το 2014, η Jennifer Lawrence, αλλά και η Amy Adams, είχαν πληρωθεί σημαντικά μικρότερα ποσά από τους συμπρωταγωνιστές τους, Bradley Cooper, Christian Bale και Jeremy Renner για την ταινία American Hustle το 2013.

Αφού το έμαθε η Jennifer Lawrence, φρόντισε να κάνει πολύ καλύτερες διαπραγματεύσεις για την ταινία Passengers. Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, παρέμεινε αμετακίνητη στην απαίτησή της για 20 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο συμπρωταγωνιστής της, Chris Pratt που είχε και μεγαλύτερο ρόλο στην ταινία, πήρε τελικά 12 εκατομμύρια δολάρια.

Όταν η Jennifer Lawrence ρωτήθηκε για το γεγονός ότι πληρώθηκε με 25 εκατομμύρια δολάρια για την ταινία Don’t Look Up, ενώ ο Leonardo DiCaprio είχε πάρει 30 εκ. δολάρια, η ηθοποιός έδωσε μία προσεκτική απάντηση, σημειώνοντας ότι εκείνος ήταν μεγαλύτερο «όνομα» από εκείνη κι ένιωθε ευχαριστημένη με την αμοιβή της.

«Είναι τρομερά άβολο να ρωτάς για την ισότητα στις αμοιβές. Κι αν ρωτήσεις για κάτι που μοιάζει άνισο, σου λένε ότι δεν έχει να κάνει με διακρίσεις με βάση το φύλο, αλλά δεν μπορούν και να σου πουν γιατί ακριβώς συμβαίνει», είχε προσθέσει η Jennifer Lawrence μιλώντας στο Vanity Fair.

Charlize Theron

διάσημες ηθοποιοί καλύτερες αμοιβές @2022 Richard Shotwell/Invision/AP Images

Το 2016 ήταν που η Charlize Theron θέλησε να διαπραγματευτεί σκληρά για ίση αμοιβή με τον συμπρωταγωνιστή της στην ταινία The Huntsman: Winter’s War, Chris Hemsworth. Η Charlize ζήτησε να πληρωθεί όσο κι εκείνος, δηλαδή να λάβει 10 εκατομμύρια δολάρια για την ταινία και η εταιρεία παραγωγής το δέχτηκε.

«Είμαι σε μία θέση τώρα που μπορώ να πατήσω πόδι και να πω: “Θέλω ίση αμοιβή με τον άντρα συμπρωταγωνιστή μου” με τον οποίο είχα κάνει άλλη μία ταινία», είπε για το ζήτημα αργότερα σε ομιλία της σε εκδήλωση για την παρακαταθήκη του Nelson Mandela η ηθοποιός. «Ένιωσα τυχερή», είπε για το γεγονός ότι το αίτημά της έγινε δεκτό κι έπειτα διόρθωσε τον εαυτό της. «Όχι δεν ένιωθα τυχερή. Μου άξιζε και το ζήτησα».

Robin Wright

διάσημες γυναίκες καλύτερες αμοιβές @2022 Richard Shotwell/Invision/AP Images

Η Robin Wright είχε μιλήσει σε συνέντευξή της στο The Rockefeller Foundation’s Insight Dialogues για τον τρόπο με τον οποίο ζήτησε ίση αμοιβή με τον Kevin Spacey στη σειρά House of Cards. «Πρέπει να τους ντροπιάσεις και να τους προκαλέσεις ενοχές για να το κάνουν», σημείωσε η Robin Wright. «Υπάρχουν πολύ λίγες εκπομπές όπου το πατριαρχικό και το μητριαρχικό πρότυπο είναι ισότιμα, και είναι στο House of Cards. Κοιτούσα τα στατιστικά και η Claire Underwood ήταν πολύ πιο δημοφιλής χαρακτήρας από εκείνον του άντρα για μία περίοδο, οπότε εκμεταλλεύτηκα τη στιγμή. Τους είπα “Καλύτερα να με πληρώσετε, αλλιώς θα βγω δημόσια”», εξήγησε στη συνέχεια.

Της είπαν ότι θα πάρει αύξηση, αλλά, όπως είπε η ίδια το 2017, δεν πίστευε ότι έγινε πραγματικότητα η ίση αμοιβή. «Δεν μου αρέσει καθόλου να με κοροϊδεύουν. Είναι ένα τόσο ανδροκρατούμενο επάγγελμα ακόμα. Είναι θέμα συνθηκών. Η αλλαγή των συνθηκών για τους άντρες είναι αυτό που πρέπει να γίνει», είχε εξηγήσει τότε στο CNN.

Τελικά η Robin Wright βγήκε κερδισμένη ανεξαρτήτως χειρισμών, όταν ο Kevin Spacey κατηγορήθηκε για σεξουαλικές επιθέσεις από αρκετούς άντρες. Ο χαρακτήρας του στη σειρά «σκοτώθηκε» εν μία νυκτί κι εκείνη ήταν η μόνη πρωταγωνίστρια (και εργαζόμενη) μεταξύ των δύο τους, στην τελευταία σεζόν της σειράς.

Meryl Streep

διάσημες ηθοποιοί καλύτερες αμοιβές @2022 Evan Agostini/Invision/AP, File

Σύμφωνα με την παραγωγό Carla Hacken, δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που η Meryl Streep αρνιόταν τον ρόλο της Miranda Priestly στην ταινία O διάβολος φορούσε Prada. Η Meryl Streep είπε το «ναι» και οι παραγωγοί πανηγύριζαν μέχρι που της έκαναν την οικονομική τους πρόταση.

«Η προσφορά ήταν για μένα, αν όχι προσβλητική, μη ανταποκρινόμενη στην πραγματική μου αξία για το project», είχε πει η Meryl Streep στο Variety. «Τους είπα “αντίο σας” και διπλασίασαν την προσφορά τους. Ήμουν 55 και εκείνη τη στιγμή είχα μόλις μάθει, πολύ αργά, πώς να διαπραγματεύομαι», συμπλήρωνε. Σύμφωνα με το The Richest, η Meryl Streep κέρδισε 5 εκατομμύρια δολάρια για την ταινία του 2006.

Gillian Anderson

διάσημες ηθοποιοί καλύτερες αμοιβές @2022 ©2016 Fox Broadcasting Co. Cr: Ed Araquel/FOX/AP Images

Όχι μία αλλά δύο φορές χρειάστηκε να διεκδικήσει την ίση αμοιβή της με τον David Duchovny για τη σειρά X- Files, η Gillian Anderson. Στην αρχή της σειράς δεν της επιτρεπόταν ούτε να κάθεται ακριβώς δίπλα στον συμπρωταγωνιστή της στη σειρά. «Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι με ήθελαν για δεύτερο ρόλο», είχε πει στη The Daily Beast. Επιπλέον την πλήρωναν λιγότερο από εκείνον. Της πήρε 4 χρόνια για να καταφέρει να αμοίβεται ισότιμα με εκείνον.

Όταν της πρότειναν να παίξει ξανά τον ρόλο της για την αναβίωση του The X- Files, ήρθε και πάλι αντιμέτωπη με το χάσμα των αμοιβών μεταξύ φύλων. «Και μετά συνέβη πάλι», είπε η ίδια σε συνέντευξή της. «Ήταν σοκαριστικό για μένα, δεδομένης της προσπάθειας που είχα κάνει στο παρελθόν για να πληρωνόμαστε δίκαια», είχε προσθέσει. Τελικά το αίτημα της έγινε δεκτό με συνοπτικές διαδικασίες τη δεύτερη φορά.