ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Τα γαλλικά Όσκαρ ρίχνουν «πόρτα» σε κατηγορούμενους για σεξουαλική βία

[email protected] /Rafael Yaghobzadeh

Κατηγορείσαι για σεξουαλική βία; Τότε σίγουρα δεν αξίζεις κανένα βραβείο. Αυτό ίσως σκέφτηκαν τα μέλη της επιτροπής των βραβείων César, των γαλλικών Όσκαρ, αφού απέκλεισαν την παρουσία οποιουδήποτε αντιμετωπίζει κατηγορίες για άσκηση σεξουαλική βία, από τη φετινή τελετή στις 25 Φεβρουαρίου 2023.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η γαλλική Ακαδημία των βραβείων César αναφέρει ότι «από σεβασμό για τα θύματα, ακόμη και τα φερόμενα στην περίπτωση προκαταρκτικής έρευνας ή μη τελεσίδικης απόφασης, αποφασίστηκε να μην προβάλλουμε πρόσωπα που διώκονται από τη δικαιοσύνη για βίαιες πράξεις» 

Η εν λόγω απόφαση της γαλλικής Ακαδημίας, φωτογραφίζει χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζει, μια έρευνα για τον ηθοποιό Sofiane Bennacer, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δύο βιασμούς, καθώς και μια ακόμα κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην σύντροφό του. Κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος έχει αρνηθεί. Ο Bennacer είχε προταθεί ως υποψήφιος στα βραβεία César για το ρόλο του στην ταινία Les Amandiers, (Για Πάντα Νέοι) η οποία προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2022, κάνοντας μάλιστα μια «στάση» και στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Η Ακαδημία, αφαίρεσε τον Bennacer από τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων τον περασμένο Νοέμβριο και δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μόνιμης αλλαγής των κανόνων και των κριτηρίων σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων.

H γαλλική εφημερίδα Libération είχε δημοσιεύσει τον Νοέμβριο του 2022 ένα θέμα, το οποίο παρουσίαζε μαρτυρίες από πολλές γυναίκες που κατηγορούσαν τον ηθοποιό για ανάρμοστη συμπεριφορά, ωστόσο, η σκηνοθέτιδα της ταινίας Les Amandiers, Valeria Bruni-Tedeschi, περιέγραψε τις κατηγορίες κατά του Bennacer ως «μιντιακό λιντσάρισμα».

Η αδερφή της Bruni-Tedeschi, το supermodel και πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, Carla Bruni-Sarkozy, μπήκε επίσης στη διαμάχη, δημοσιεύοντας ένα στιγμιότυπο του εξωφύλλου της Libération στον λογαριασμό της στο Instagram, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της στην αδερφή της και τον Bennacer. «Η Libération μας δίνει ηθικά μαθήματα εδώ και 40 χρόνια, αλλά προφανώς, το τεκμήριο της αθωότητας είναι εντελώς άγνωστη έννοια για την εφημερίδα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της γαλλικής Ακαδημίας των βραβείων César, θεωρείται από πολλούς ως μια προσπάθεια να καταπνίξουν τυχόν διαμαρτυρίες που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν σε περίπτωση που ο Bennacer, βραβευόταν στην τελετή των βραβείων του 2023. Κάτι παρόμοιο άλλωστε έγινε το 2020, όταν ο Roman Polanski βραβεύτηκε ως Καλύτερος Σκηνοθέτης, παρά τον αριθμό των καταγγελιών για σεξουαλική επίθεση που υπήρχαν εναντίον του.

Όταν ο Polanski ανακοινώθηκε ως νικητής, αρκετοί αξιόλογοι καλλιτέχνες αποχώρησαν από την τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίδας ηθοποιού Adèle Haenel και της σκηνοθέτιδας της ταινίας Portrait of a Lady on Fire, Céline Sciamma.