ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Strut Safe: Μία τηλεφωνική γραμμή που θέλει να νιώθεις ασφαλής γυρνώντας σπίτι

Unsplash

Πόσα βράδια έχεις περπατήσει στον δρόμο προσποιούμενη ότι μιλάς στο τηλέφωνο ή όντως μιλώντας με την κολλητή σου που περιμένει αγωνιώντας στην άλλη άκρη να ακούσει το πολυπόθητο «Εντάξει, έφτασα»; Είμαι βέβαιη ότι θα είναι πολλά. Όπως μάλλον ήταν βέβαιες γι’ αυτό οι Alice Jackson και Rachel Chung, οι δημιουργοί της τηλεφωνικής γραμμής Strut Safe.

Οι δύο νέες γυναίκες από το Εδιμβούργο, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μία τηλεφωνική γραμμή στην οποία θα μπορούσαν να καλούν άνθρωποι που επιστρέφουν μόνοι τους τη νύχτα στο σπίτι και φοβούνται, τον Απρίλιο του 2021. Είχε προηγηθεί η δολοφονία της Sarah Everard που τις είχε ταράξει και τις δύο. Η Strut Safe δημιουργήθηκε λίγο αφού τα δύο κορίτσια βρέθηκαν σε μία ολονυχτία μνήμης για την Sarah.

«Ήμασταν σε απόγνωση και νιώθαμε οργή. Οπότε αγοράσαμε ένα φτηνό καρτοκινητό και ζητήσαμε από ανθρώπους να το απαντούν εθελοντικά και αναρτήσαμε τον αριθμό του σε διάφορες κοινωνικά ευαισθητοποιημένες ομάδες», εξήγησε η Alica Jackson στο BBC. Η Strut Safe είχε ήδη γίνει πραγματικόητα. Και λάμβανε από εκείνη τη στιγμή κλήσεις κάθε σαββατοκύριακο.

Η Alice Jackson θυμάται ακόμα την πρώτη φορά που απάντησε σε μία τέτοια κλήση. «Όταν σηκώνεις το ακουστικό μπορείς να καταλάβεις αν ο άλλος φοβάται. Είναι ο τρόπος που τρέμει ή κόβεται η φωνή», σημείωνει η 22χρονη συνιδρύτρια της γραμμής Strut Safe.

Όπως εξήγησε στο BBC δεν θα ξεχάσει την πρώτη κλήση που έλαβε από μία γυναίκα που επέστρεφε στο σπίτι της. «Ήταν τόσο σίγουρη ότι κάτι θα της συνέβαινε που προετοίμαζε τον εαυτό της κι έτρεψε. Μου είπε “Νομίζω ότι κάποιος με ακολουθεί”», σημείωνει. Μοιράστηκε μαζί της όλες τις προσωπικές πληροφορίες της και μία πλήρη περιγραφή του τι φορούσε. Η Alice θυμάται ακόμα κάθε ρούχο της. Έκτοτε οι κλήσεις δεν έχουν σταματήσει.

«Μπορεί να έχουν αφήσει τους φίλους τους στο club και να έχουν φύγει, μπορεί ο σύντροφός της να μην μπορεί να τις πάρει απ’ όπου βρίσκονται ή να είναι πολύ αργά για να τηλεφωνήσουν στην μαμά τους. Οπότε οι άνθρωποι μπορούν να καλέσουν τους εθελοντές μας για να τους κάνουν παρέα όσο περπατούν προς στο σπίτι», εξηγεί για τη γραμμή Strout Safe, η Alice Jackson στο BBC.

Οι εθελοντές περνούν από συνέντευξη και εκπαίδευση για να απαντούν τις κλήσεις. Είναι εκεί για να κουβεντιάσουν και να καθησυχάσουν τους συνομιλητές τους που πολλές φορές ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλειά τους.

«Κλαίνε, είναι πολύ αναστατωμένοι και τους καθοδηγείς ώστε να τους περάσει. Τους λες “Κοίτα, εγώ είμαι εδώ”. Αλλά πάντα θα τους ρωτήσουμε αν είναι εντάξει να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία που μας δίνουν αν κάτι δεν πάει καλά”», σημείωνει η Alice Jackson.

Η γραμμή Strut Safe διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και μέσα από τα social media. Ο αριθμός των κλήσεων που λαμβάνουν οι εθελοντές διαφέρει από σαββατοκύριακο σε σαββατοκύριακο. Όπως έχει παρατηρήσει η Alice Jackson υπάρχει μεγάλη άνοδος, μετά απο γυναικοκτονίες. Η ίδια σημειώνει ότι το να απαντά αυτές τις κλήσεις, τής έχει ανοίξει τα μάτια για την παρενόχληση στους δρόμους και τη βία.

«Οι άνθρωποι που αρνούνται ότι αυτό είναι πρόβλημα, αυτοί που λένε ότι οι άνθρωποι το φαντάζονται αυτό για να τραβήξουν την προσοχή κι ότι αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν ή ότι οι δρόμοι δεν είναι έτσι, αν άκουγαν αυτές τις κλήσεις δεν θα είχαν αμφιβολία», σημειώνει η Alice Jackson.

Η ίδια παραδέχεται ότι η Strut Safe δεν αποτελεί λύση για όλα αυτά. «Σε όσους λένε ότι είμαστε απλά ένα τσιρότο στην πληγή, το καταλαβαίνουμε, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Αλλά δημιουργήσαμε κάτι που δεν υπήρχε πριν και είμαστε εδώ για όποιον το χρειάζεται και οι αλλαγές, ελπίζουμε ότι θα έρθουν», εξηγεί.

Κάθε φορά που κάποιος από τους καλούντες επιστρέφει ασφαλής στο σπίτι, για τους ανθρώπους της Strut Safe είναι μία ανακούφιση. «Θα μας πουν “βλέπω το σπίτι μου τώρα” ή “απέχω μόνο ένα λεπτό” κι εγώ πάντα απαντώ “Μην ανησυχείς, όλα εντάξει, θα μείνω στη γραμμή. Απλά πες το μου όταν είσαι στην πόρτα”. Θα ακούσω το “Έφτασα τώρα, σε ευχαριστώ πολύ”», σημείωνει η Alice.

Μετά από κλήσεις που μπορεί να την εξαντλήσουν συναισθηματικά παίρνει ανάσα και σηκώνει ξανά το τηλέφωνο. «Γεια, σε ευχαριστώ που πήρες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;».

Όπως αναφέρει το BBC, η γραμμή Strut Safe λειτουργεί από τις 7 το απόγευμα ως τις 3 το πρωί τις Παρασκευές και τα Σάββατα και από τις 7 το απόγευμα ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα τις Κυριακές, προς το παρόν στο Εδιμβούργο. Το τηλέφωνο τους είναι 0333 335 0026 σε περίπτωση που βρίσκεσαι ή θα βρεθείς στη Μεγάλη Βρετανία κι η ιδέα θα ήταν ωραίο να αποκτήσει μιμητές και στην Ελλάδα.