ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Στο Μεξικό είναι έτοιμοι για γυναίκα πρόεδρο (αρκεί να μην τα βάλει με την πατριαρχία)

Gerardo Vieyra/picture alliance via Getty Images

Το Μεξικό φαίνεται έτοιμο να εκλέξει την πρώτη του γυναίκα πρόεδρο στις εκλογές του επόμενου έτους, αφού τα κορυφαία κόμματα της χώρας κατεβάζουν υποψήφιες γυναίκες. Η 60χρονη γερουσιαστής, Xochitl Galvez και η 61χρονη πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Claudia Sheinbaum, είναι οι δύο γυναίκες υποψήφιες για τα δύο μεγάλα κόμματα του Μεξικού για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Οι Μεξικανές δεν κέρδισαν πλήρη δικαιώματα ψήφου μέχρι το 1953.

 

Επιφανειακά, η προοπτική μιας γυναίκας αρχηγού κράτους φαίνεται να είναι ένα αναμφισβήτητα θετικό ορόσημο. Το Μεξικό έχει τώρα το υψηλότερο επίπεδο ένταξης γυναικών στο εθνικό κοινοβούλιο παγκοσμίως. Είναι πολύ μπροστά από τη Βραζιλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μόνο το ένα τέταρτο των γερουσιαστών, είναι γυναίκες.

Η Claudia Sheinbaum δηλώνει αριστερή (ήταν η πρώτη Εβραία δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού και είναι στενή συνεργάτης του αριστερού προέδρου Andrés Manuel López Obrador) άρα φαίνεται σε θέση να καθοδηγήσει το έθνος σε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Κι όμως η δημαρχία της στην πρωτεύουσα του Μεξικού, η οποία διήρκεσε από το 2018 έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, δεν ήταν ενδυναμωτική για τις γυναίκες.

Η Claudia Sheinbaum δέχθηκε κριτική από φεμινίστριες στην Πόλη του Μεξικού, οι οποίες όχι μόνο κατήγγειλαν την αδράνεια της κυβέρνησης για γυναικοκτονίες και εξαφανίσεις γυναικών, αλλά και τις περικοπές του προϋπολογισμού για προγράμματα προς όφελος των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων γυναικών και των πρωτοβουλιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Οι δύο γυναίκες κατεβαίνουν στις εκλογές για την προεδρία του Μεξικού, αλλά καμία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να τα βάλει με την πατριαρχία. Το Μεξικό, έδρα του δεύτερου μεγαλύτερου ρωμαιοκαθολικού πληθυσμού στον κόσμο, είναι εδώ και χρόνια ένα προπύργιο παραδοσιακών αξιών που περιορίζει την πρόσβαση των γυναικών σε μια ζωή έξω από το σπίτι. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σοβαρά στις αίθουσες συνεδριάσεων, αμείβονται σημαντικά λιγότερο από τους άντρες και είναι πιο πιθανό να εργάζονται κάπου που πληρώνονται μαύρα.

Η επιδημία γυναικοκτονιών στο Μεξικό

Τουλάχιστον 10 γυναίκες και κορίτσια σκοτώνονται κάθε μέρα στη χώρα, πολλά εγκλήματα δεν καταγγέλλονται ή αναφέρονται ως τακτικές ανθρωποκτονίες. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες αγνοούνται. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικοκτονιών δεν διώκονται ποινικά και η ατιμωρησία παραμένει ο νόμος της χώρας. Πέρυσι, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Γεωγραφίας του Μεξικού υπολόγισε ότι περισσότερο από το 70 τοις εκατό των Μεξικανών γυναικών και κοριτσιών άνω των 15 ετών είχαν βιώσει κάποια μορφή βίας. Οι αναγκαστικοί γάμοι κοριτσιών εξακολουθούν να μαστίζουν το Μεξικό και η βία κατά των γυναικών αυξάνεται.

Μεξικό Claudia Sheinbaum ( Jaime Lopez/Getty Images) / Jaime Lopez/Getty Images
Claudia Sheinbaum ( Jaime Lopez/Getty Images)

Μια προεδρία Sheinbaum θα αποτελούσε μια μεγάλη νίκη για τις γυναίκες σε μια χώρα που υπενθυμίζεται συνεχώς σε αυτές ότι η ζωή τους δεν σημαίνει τίποτα.  Ίσως, αντικαταστήσει τον Andrés Manuel López Obrador, ο οποίος καλείται να παραιτηθεί το επόμενο έτος, καθώς ο μεξικανικός νόμος απαγορεύει στους προέδρους να επιδιώξουν μια δεύτερη εξαετή θητεία.

Ο νυν Πρόεδρος του Μεξικό, ο AMLO (Andrés Manuel López Obrador) υποστηρίζει ότι οι φεμινιστικές διαμαρτυρίες στο Μεξικό αποτελούν μέρος μιας δεξιάς συνωμοσίας για την κατάρριψη της κυβέρνησής του ή ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας πρέπει απλώς να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να μετρήσουν μέχρι το 10.

Η ανακοίνωση ότι και οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για τις εκλογές της 2ας Ιουνίου θα ήταν γυναίκες, ήρθε λίγες μέρες μετά την κατάργηση ενός ομοσπονδιακού νόμου που ποινικοποιεί τις αμβλώσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού. Και επικεφαλής δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού είναι γυναίκα.