WOMEN TODAY

Στη Solange Knowles δεν αξίζει να είναι για πάντα η μικρή αδερφή της Beyoncé

Invision/AP Jordan Strauss

Για τους πολλούς η Solange δεν είναι τίποτα παραπάνω από «η λιγότερο διάσημη αδερφή της Beyoncé» ή «εκείνη που είδαμε στο βίντεο να χτυπάει τον Jay Z μέσα στο ασανσέρ όταν εκείνος απάτησε την Beyoncé». Πόσο άδικο για μια γυναίκα τόσο ταλαντούχα. Η μουσική όσο και η στάση της Solange αξίζουν πολλά περισσότερα.

Η εναλλακτική Knowles

Τραγουδίστρια, στιχουργός, παραγωγός, σκηνοθέτις, ηθοποιός και performer. Η Solange Knowles είναι μία πειραματική καλλιτέχνιδα η οποία για χρόνια βρισκόταν- ίσως και να βρίσκεται ακόμα- στη σκιά της μεγαλύτερης ασύγκριτα διάσημης αδερφής της. Και μπορεί η Beyonce να έχει το άστρο, αλλά η Solange είναι μακράν η πιο καλλιτεχνική φύση της οικογένειας. Εξέφρασε επιθυμία να ασχοληθεί με τη μουσική στα 13 της, αλλά ο πατέρας της τη «φρέναρε» λέγοντάς της να περιμένει. Στα 15 τελικά έκανε το πρώτο βήμα, όχι σαν τραγουδίστρια, αλλά σαν back up χορεύτρια σε μία περιοδεία των Destiny’s Child. Συνέχισε σαν αντικαταστάτρια της Kelly Rowland στο γκρουπ όταν η τελευταία είχε ένα ατύχημα. Η σκιά της αδερφής της είχε ήδη αρχίσει να την καλύπτει από νωρίς.

Μέχρι τα 19 της η Solange είχε κάνει έναν γάμο, ένα παιδί και το “Solo Star” ένα άλμπουμ με κομμάτια που έγραφε από τα 14 της αλλά δεν πήγε καθόλου καλά εμπορικά. Ο κόσμος έχει θέση λατρείας μόνο για μία Knowles, κι αυτή δεν ήταν η Solange. Χωρίς την παραμικρή έκπληξη επικράτησε η mainstream έναντι της alternativa. H αλήθεια είναι πως η anti-hero Solange δεν παράγει τα πιο εύκολα ακούσματα κι αυτή ακριβώς είναι η γοητεία και η αξία της. «Δεν είμαι και δεν θα γίνω ποτέ εκείνη», δηλώνει για την Beyonce. «Είναι σημαντικό να έχω τη συμβουλή της, αλλά εμείς οι δύο έχουν εντελώς διαφορετικούς στόχους».

Όσο όλοι κοιτάζουν επίμονα τα έργα και τις ημέρες της Queen Bey- την οποία και η ίδια λατρεύει και αποκαλεί «πρότυπο»- εκείνη χαράσσει τη δική της ιδιοσυγκρασιακή πορεία. H Solange εξελίσσεται ως fashion icon. Aφήνει τα μαλλιά της στο φυσικό afro look και κάνει statement. Το 2016 κυκλοφορεί το 3ο της δίσκο. Το “Α Seat at the Table” είναι εξαιρετικά καλό και ιδιαίτερα πολιτικό και καταγγελτικό για να περάσει απαρατήρητο. Η Solange κερδίζει Grammy Καλύτερης R&B ερμηνείας για το “Cranes in the Sky”. Μεγάλη μερίδα κριτικών την λατρεύουν ως την πιο «ψαγμένη» Knowles όσο οι υπόλοιποι αδιαφορούν για εκείνη ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Solange, η avant- garde, η ακτιβίστρια

Πριν λίγες μέρες η 34χρονη τραγουδίστρια τιμήθηκε με το βραβείο Lena Horne για την προσφορά της στον ακτιβισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Knowles είναι μάχιμη ακτιβίστρια και ενεργή εκπρόσωπος του κινήματος “Black Lives Matter”. Παράλληλα, η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ό,τι είχε η Solange πατώντας το rec και το stop στην ηχογράφηση του 4ου και πιο προσωπικού άλμπουμ της, του “When I Get Home” το 2019. Ότι αυτή θα είναι μια δουλειά αφιερωμένη στις ρίζες της, ένα soul μανιφέστο μιας τολμηρής Αφροαμερικανίδας, μιας γυναίκας που δεν τα παρατάει.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της, η Solange είπε αυτό που συνηθίζουν να λένε οι καλλιτέχνες: ότι μερικές φορές ο πόνος εκμαιεύει έμπνευση και τέχνη. Και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Αυτός ο δίσκος επισημαίνει ένα κομβικό σημείο στη ζωή μου, το οποίο μου δίνει μαθήματα μέχρι σήμερα (σ.σ. ταυτόχρονα με τη δημιουργία του άλμπουμ, η Solange βίωνε τον χωρισμό της από τoν σκηνοθέτη Alan Ferguson). Όλα άλλαξαν δραστικά. Ήρθε μεγάλος, τεράστιος, φόβος. Φόβος για το άγνωστο, φόβος να εμπιστευτώ, να μείνω σιωπηλή, να αντιμετωπίσω πράγματα και πόνο που έχω θάψει πολύ πολύ βαθιά μέσα μου. Ήταν εύκολο για μένα να δείχνω σε όλους πως είμαι αυτή η ασταμάτητη γυναίκα, αλλά τρομακτικό να είμαι στ’ αλήθεια αυτή η γυναίκα».