OPINIONS

H Beyoncé δέχθηκε τη χειρότερη ερώτηση που μπορεί να δεχθεί μία γυναίκα. Η απάντηση «απόλαυση»

Invision/AP, File Evan Agostini

Στο περιοδικό Elle παραχώρησε συνέντευξη η Beyoncé, αυτή τη φορά απαντώντας σε ερωτήσεις φανατικών θαυμαστών της. Να απαντήσει σε ό,τι θέλετε αλλά κάπου μπάστα, κάπου ώπα. Με αυτή την επεξήγηση θα σε πάω στο παρασύνθημα, ανοίγοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο χρόνιας και αθεράπευτης αγένειας που έχει ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρεί τις γυναίκες ανά την υφήλιο.

«Είσαι έγκυος Beyoncé μου;» Αυτό θα ήθελα να ρωτήσω και τίποτα άλλο. Κατάφερα να σε κάνω έξαλλη;

Η απάντηση (απαντησάρα) της Beyoncé

«Είναι η πιο μισητή ερώτηση που μου κάνουν. Αφήστε τις ωοθήκες μου ήσυχες. Αν κάποιος μου έλεγε πριν 15 χρόνια ότι το σώμα μου θα περνούσε από τόσες αλλαγές και διακυμάνσεις, και ότι θα ένιωθα πιο θηλυκή και ασφαλής με τις καμπύλες μου, δεν θα το πίστευα.

Αλλά τα παιδιά και η ωριμότητα με δίδαξαν να εκτιμώ τον εαυτό μου πέρα από την φυσική εμφάνιση και πραγματικά να κατανοώ ότι είμαι υπέρ-αρκετή, ανεξαρτήτως της φάσης που βρίσκομαι στη ζωή μου. Το να μην δίνεις “δεκάρα” είναι από τα πιο απελευθερωτικά πράγματα».

 

Η χειρότερη ερώτηση

Νισάφι με αυτή τη ρημάδα την ερώτηση. Τι κι αν είσαι η Beyoncé, τι κι αν είσαι η Δέσποινα από το Κουκάκι. Η μονολεκτική ερώτηση «παιδάκι» έχει αποδέκτη κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, χρώματος και βάλε παραμέτρους όσες θέλεις γιατί είμαι large. Σε βλέπει η γειτόνισσα στο ασανσέρ και κοιτώντας σε διερευνητικά στην κοιλιά σε ρωτάει με ύφος μειλίχιο.

«Παιδάκι;» Βλέπουν την Beyoncé και σε εκείνη για παιδάκι θα πουν. Φτάνει. Με γράμματα neon και παλλόμενο μοτίβο γράφω «φτάνει κι ως εδώ». Είναι απρέπεια, είναι αγένεια, είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις σε μία γυναίκα. Για κάποιες είναι απλά μία ακόμα ερώτηση που από το αριστερό μπαίνει, από το δεξί βγαίνει. Για κάποιες άλλες όμως είναι μία ιστορία με κλάματα, πόνο, βαθιά θλίψη και αγώνα.

Για αυτές τις δεύτερες οφείλεις να το κόψεις μαχαίρι. Για αυτές τις δεύτερες οφείλεις να βάλεις σε δεύτερη μοίρα την περιέργειά σου, την ανάγκη σου για κους κους, το κακόβουλο ή το ειλικρινές ενδιαφέρον σου. Να σιωπήσεις. Να μην ρωτήσεις πότε θα κάνουν παιδάκι, γιατί αργούν, γιατί ακόμα δεν έχουν μεγαλώσει την οικογένειά τους. Οι προθέσεις σου με αφήνουν παγερά αδιάφορη. Μονάχα από την έκβαση θα κριθείς. Κάποτε έλεγαν δεν ρωτάς ποτέ μία γυναίκα την ηλικία της.

 

Ας μιλήσουμε για το έτος γέννησης κι όχι για την απουσία φουσκωμένης κοιλιάς. Η απαγορευτική ερώτηση είναι άλλη πια. Μην πληγώνεις εκούσια ή ακούσια μία γυναίκα που ενδεχομένως παλεύει με δαίμονες προκειμένου να γίνει μάνα. Δεν είναι γυναικεία αλληλεγγύη, είναι ανθρώπινη συμπεριφορά βουτηγμένη στην ενσυναίσθηση. Είναι η ερώτηση που πρέπει να αφαιρέσεις από τη λίστα σου. Αν εκείνη θέλει να μιλήσετε για το θέμα πολύ ευχαρίστως να συμβάλλεις στην κουβέντα. Όχι, όμως να την πυροδοτήσεις.

Γιατί μαζί με τον διάλογο πυροδοτείς και τα δικά της συναισθήματα. Κι αν αυτά είναι συναισθήματα απογοήτευσης, λύπης, ανημπόριας και θυμού τότε το λάθος σου είναι τερατώδες. Από το σπίτι μας θα ξεκινήσει και θα φτάσει μέχρι και τον δημόσιο λόγο μας. Βήματα νηπιακά. Βήματα όμως. Κάτι είναι κι αυτό. Πάντα το μέτρο είναι η σύγκριση. Άρα απραξία vs στράτα-στρατούλα σημειώσατε 0-1.

Η Beyoncé είναι μία ακόμα γυναίκα που ήταν υποχρεώμενη να απαντήσει για την εγκυμοσύνη της και το έκανε με τρόπο υποδειγματικό. Πολλές διάσημες Ελληνίδες έχουν κάνει την αρχή με την ελπίδα κάποια στιγμή στο μέλλον η ερώτηση «ένα παιδάκι δεν θα ολοκλήρωνε την ευτυχία σας» να αποτελεί κόκκινη γραμμή εξαρχής.

Η Μαρία Μπεκατώρου απαντά

«Όταν αποφάσισα να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα, το αποκάλυψα με την προϋπόθεση ότι θα λυτρωθώ γιατί όλοι με ρωτούσαν. Όχι μόνο οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι δικοί μου άνθρωποι. Ήτανε πάρα πολύ καταπιεστικό. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε κι ακόμη με ρωτάνε.

Δεν θα ξαναμιλήσω γι’ αυτό το θέμα. Γιατί, τώρα έχω αποφασίσει ότι θέλω να ηρεμήσω και σε αυτό το κομμάτι της ζωής μου. Αν αποφασίσω να αναφερθώ και πάλι στο συγκεκριμένο θέμα, θα το πράξω. Είναι λίγο καταπιεστικό να απαντάς συνέχεια σε κάτι που δεν υπάρχει» ανέφερε η Μαρία Μπεκατώρου σε συνέντευξή της στο κυπριακό περιοδικό TVmania.

Η Κατερίνα Λέχου απαντά

«Δεν με ενοχλεί να με ρωτάνε, έχω βαρεθεί να απαντώ. Η απάντηση είναι απλή: Δεν ήθελα. Ό,τι θέλει ο άνθρωπος θα κάνει και ό,τι δεν θέλει δεν θα το κάνει. Ξέρεις γιατί λίγο με ενοχλεί γιατί η εμμονή της ερώτησης και η επανάληψη δηλώνει κάτι εκ’ μέρους αυτού που κάνει την τηλεόραση που σημαίνει ότι το σωστό θα ήταν να έχεις κάνει παιδί.

Το σωστό είναι να θέλεις να κάνεις παιδιά. Εσύ γιατί δε θέλεις; Έχεις κάποιο πρόβλημα;» θα απαντήσει η Κατερίνα Λέχου σε συνέντευξή της στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη.

Ελισάβετ Μουτάφη απαντά

Μιλώντας στο περιοδικό Λοιπόν η Ελισάβετ Μουτάφη ανέφερε τα εξής για το ίδιο θέμα: «Δεν θα απαντούσα στο αν είμαι έγκυος, δεν υπάρχει περίπτωση.

Οι ερωτήσεις που γίνονται για ένα παιδί θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνονται σε καμιά γυναίκα, αν η ίδια δεν το πει. Μπορεί να έχει πρόβλημα, να μην θέλει να το πει για κάποιο λόγο. Αν δεν επιλέξει η ίδια να το πει, θεωρώ ότι είναι μια ερώτηση που δεν πρέπει να γίνεται».

Η Ελένη Κοκκίδου απαντά

Και υπάρχει και η περίπτωση της Ελένης Κοκκίδου που κλήθηκε να απαντήσει στην εκπομπή Alpha Παντού αν άκουσε το βιολογικό της ρολογάκι να χτυπάει. «Βεβαίως και χτύπησε. Ήθελα να κάνω παιδιά, προσπάθησα, αλλά είχα ένα πρόβλημα γυναικολογικό και δεν μπόρεσα τότε».

Μία κάποια αμηχανία έχει γεμίσει το δωμάτιο παιδιά. Κάποιος να ανοίξει τα παράθυρα να μπει καθαρός αέρας στα μυαλά μας.