PROFILE

Σοφία Κουβελάκη: Ποια είναι η γυναίκα που θα προλογίσει τον Barack Obama στο SNF Nostos Conference

Paul Morigi/Getty Images for Concordia Summit/Ideal Image

Ο Barack Obama βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες στην Ελλάδα, με αφορμή την ομιλία του στο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ”SNF Nostos Conference”, που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Σοφία Κουβελάκη είναι η γυναίκα που θα προλογίσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Η σχέση τους ξεκινά το 2020 με το πρόγραμμα ”Obama Foundation Leaders”.

Η Σοφία Κουβελάκη είναι Ιδρύτρια και Γενική Διευθύντρια της ”The HOME Project, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που φροντίζει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η σχέση με τον Barack Obama μετρά τρία χρόνια, όταν η Σοφία Κουβελάκη συμμετείχε στο πρόγραμμα ”Obama Foundation Leaders”, μια πρωτοβουλία του ίδιου και της συζύγου του, Michelle, που στοχεύει στην ανάδειξη του έργου πολιτών που ασχολούνται με διάφορα ζητήματα, στο πλαίσιο των οποίων επιδεικνύουν κοινωνικό έργο ταυτόχρονα με ηθική ηγεσία.

Ο Barack Obama πραγματοποίησε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, για τη Σοφία Κουβελάκη και τη ”The Home Project”. Μάλιστα αναφέρθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος από την ίδια σε κάποιους από τους υπότροφους του Ιδρύματος Obama.

Για το 2023 οι υπότροφοι του Ιδρύματος είναι 105. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Ελληνίδα Ελπίδα Κόκκοτα, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ”Mexoxo”, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Σοφία Κουβελάκη – The HOME Project

Η ‘’The HOME Project’’ έχει δημιουργήσει 14 ξενώνες στην Αθήνα, υποστηρίζοντας περισσότερα από 1.050 παιδιά και δημιουργώντας 300 θέσεις εργασίας. Η Σοφία Κουβελάκη έχει εργαστεί ως Υπεύθυνη Προγράμματος του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τα ασυνόδευτα παιδιά, καθώς και των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και ευάλωτων ομάδων.

Επιπλέον, έχει εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη (UN) και στη UNICEF, στο τμήμα οικονομικής ανάλυσης και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και ως σύμβουλος και ερευνήτρια στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Διεθνείς σχέσεις στο Brown University στις ΗΠΑ και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία (LSE), καθώς και στα Διεθνή Οικονομικά (Sciences Po Paris). Τέλος, έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα στο Harvard University για το τραύμα και την αποκατάσταση των προσφύγων.

Η Σοφία Κουβελάκη έχει δώσει ομιλίες και έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις σχετικά με τους ασυνόδευτους ανηλίκους και την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο Harvard University, στο Brown University, στο Πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο, στο TEDx Athens, στο Building Bridges Film Festival και σε πολλά άλλα ιδρύματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα, ανάμεσα σε νέους ανθρώπους που εργάζονται στην κοινωνια των πολιτών, νέοι σε ηλικία πολιτικοί και άλλοι κοινωνικοί επιχειρηματίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο να δημιουργούνται τέτοιες ομάδες αλληλουποστήριξης και ανταλλαγής ιδεών.

Ομάδες που μπορούν να λειτουργήσουν σαν εκκίνηση πρωτοβουλιών οι οποίες είναι απαραίτητες στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κεντρική ιδέα της προσπάθειας του Ιδρύματος είναι να ανοίγονται νέοι δρόμοι.

Όλο αυτό το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές της Δημοκρατίας, στις αρχές της κοινωνίας των πολιτών, αλλά το πιο σημαντικό, κατά την γνώμη μου, είναι ότι αυτές οι αξίες μπορούν να γίνουν και πράξη. Ειδικά οι αξίες της Δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης, η καταπολέμηση του ρατσισμού, η αξία του να ζούμε σε μια κοινωνία η οποία ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα, είναι πάρα πολύ σημαντικές», είχε αναφέρει η Σοφία Κουβελάκη για τη συμμετοχή της στο ‘’Obama Foundation Leaders’’ στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα».

Η Σοφία Κουβελάκη στο Women On Top μιλώντας για τη δουλειά της, είχε πει: «Στη δουλειά μου μαθαίνω καθημερινά. Η συνεχής επαφή με ανθρώπους σου δίνει πολλά μαθήματα για τον εαυτό σου και για τους γύρω σου. Είμαι πολύ περήφανη για την ομάδα της ‘’Τhe Home Project’’ αλλά και για τα παιδιά τα οποία φροντίζουμε. Η σκέψη αυτής της κοινότητας με εμπνέει και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μου έχει δώσει η επαγγελματική μου ζωή; Να μην τα παρατάω ποτέ. Παρόλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, αν δεν τα παρατήσεις θα βρεις τη λύση και ακόμα και αν δεν την βρεις, σίγουρα θα πάρεις ένα καλό μάθημα».