WOMEN TODAY

Σοφία Μπεκατώρου: Η απάντησή της στο «Γιατί τώρα;», η συγκινητική ιστορία της αδερφής της και η αντίδραση του γιου της στην καταγγελία της

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

H Σοφία Μπεκατώρου είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών και θα παραμείνει το γυναικείο πρόσωπο που θα εμπνεύσει σε άλλες γυναίκες το θάρρος να μιλήσουν κι εκείνες για τη σεξουαλική βία που έχουν υποστεί. Η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας που συγκλόνισε με την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση της από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, έχει γίνει η γυναίκα που ταυτίζουμε με το ελληνικό #MeToo. Η γυναίκα που κατάφερε να στρέψει όλο και περισσότερα μάτια στο εκτεταμένο και καθημερινό πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Το βράδυ της Δευτέρας, 25 Ιανουαρίου, η Σοφία Μπεκατώρου παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».

Ανάμεσα σε όσα είπε η Σοφία Μπεκατώρου ήταν και η απάντησή της στην πιο αχρείαστη ερώτηση που ειπώθηκε αμέσως μετά την δημοσιότητα που πήρε η καταγγελία της. Την ερώτηση «Γιατί μίλησε τώρα;». Παρόλο που η απάντηση θα μπορούσε να περιοριστεί σε ένα απλό «Γιατί έτσι», χωρίς η Σοφία Μπεκατώρου να χρειάζεται να αναλύσει κάτι παραπάνω, η Ολυμπιονίκης θέλησε να αναλύσει σε όσους αναρωτιούνται τι σημαίνει τραύμα και πώς αυτό λειτουργεί.

Η Σοφία Μπεκατώρου απαντά στο «Γιατί τώρα;»

«Καταρχήν, καταλαβαίνεις ότι ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Γιατί το τραύμα που είχα υποστεί ήταν τόσο βαθύ και είχα απωθήσει αυτό το συμβάν τόσο βαθιά μέσα μου, που ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια δεν μπορούσα να το σκέφτομαι, γιατί δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω καθόλου. Συνειδητοποίησα ότι και να έβγαινα να μιλήσω δεν θα μπορούσα να το αποδείξω. Οπότε φοβόμουν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες αυτού του πράγματος. Υπήρχε μία ομερτά στην Ομοσπονδία. Δεν μπορούσαμε να εισακουστούμε. Όποτε διαμαρτυρόμασταν για το οτιδήποτε υπήρχε μία σημαντική αποσιώπηση των γεγονότων, οπότε αισθανόμασταν ότι ποτέ δεν θα βρίσκαμε το δίκιο μας. Μέχρι που υπήρξε αυτό το συναίσθημα της δυσφορίας και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ, γιατί κάτα κάποιο τρόπο έλεγα ψέματα στον εαυτό μου, ότι αυτό θα περάσει. Άκουσα κάποια σχόλια από κάποιον πατέρα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποπλανεί παιδιά. Ούσα μητέρα ένιωσα ότι έχω μεγάλη ευθύνη και αποφάσισα να μιλήσω. Επίσης, με αφορμή την αγωγή που έγινε του Νίκου Κακλαμανάκη, ένιωσα ότι ο ένας στήριξε τον άλλον και βρήκα το θάρρος», ανέφερε η Σοφία Μπεκατώρου για την απόφασή της να μιλήσει για το βίωμά της.

«Δεν έχω στόχο να γίνω ευρωβουλευτής ούτε έχω στόχο να βοηθήσω την εκλογή κανενός και καμίας παράταξης στην Ομοσπονδία. Σε αυτούς τους άνδρες που ρωτούν “Γιατί τώρα;” δεν νομίζω ότι θέλω να απαντήσω. Δεν θέλω να απαντήσω σε κάποιους που είναι ανώνυμοι. Όσοι γνωρίζουν για κακοποίηση καταλαβαίνουν ότι το τραύμα είναι μεγάλο και δεν μπορείς να μιλήσεις. Επομένως νιώθω έστω ικανοποιημένη που βρήκα τη δύναμη. Και τη δύναμη τη βρήκα για να βοηθήσω άλλους. Όσο σκεφτόμουν τι συνέβη σε μένα, δεν έβρισκα τη δύναμη», συμπλήρωσε η αθλήτρια.

Η συγκίνηση για την αδερφή της, Βάρια

Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε στην αγάπη της για την ιστιοπλοΐα και τη θάλασσα αλλά και σε έναν σοβαρό τραυματισμό που είχε υποστεί στο παρελθόν, ενώ μίλησε και για την κατάσταση των απειλών και της «Ομερτά» που επικρατεί στην ΕΙΟ εδώ και χρόνια. Με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησε για την αδελφή της, Βάρια, που έφυγε απο τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο. Η Σοφία Μπεκατώρου ήταν δίπλα της μέχρι τέλους.

«Η αδελφή μου ήταν και αυτή αθλήτρια, γνώριζε πολύ καλά πόσο αγαπούσα την ιστιοπλοΐα και το ότι βρέθηκα όλη τη διάρκεια της αρρώστιας της κοντά της την έκανε και ένιωθε μεγάλη ασφάλεια. Είχε τρέξει πέντε μαραθωνίους και ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε τρέξει ironman. Ήταν και εκείνη μεγάλη αγωνίστρια, ήξερε πολύ καλά ότι εκφράζομαι και ζω μέσα από την ιστιοπλοΐα και καταλάβαινε ότι βρισκόμουν μαζί της γιατί την αγαπούσα», σημείωσε συγκινημένη η Σοφία Μπεκατώρου. «Με προέτρεψε να κυνηγήσω την πρόκριση. Για αυτό, λίγο πριν φύγει, μου είπε “πήγαινε και αγωνίσου”. Όταν πήραμε την πρόκριση, γυρνώντας μου είπε “τα κατάφερες” και μετά από δυο μέρες έφυγε», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Σοφία Μπεκατώρου προετοίμασε τα παιδιά της για όσα θα ακολουθούσαν

Ξεχωριστά αναφέρθηκε και στα δύο της παιδιά, στα οποία μίλησε προτού προβεί στη δημοσιοποίηση της καταγγελίας της έναντι του παράγοντα της ΕΙΟ, προετοιμάζοντάς τα για όσα θα ακολουθούσαν.«Πίστευα ότι θα πάρει δημοσιότητα το θέμα. Αλλά δεν περίμενα τόσο πολύ. Στις 26 Νοεμβρίου έδωσα την πρώτη κατάθεση στον εισαγγελέα. Από τότε προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο για να κάνω κι άλλους ανθρώπους να βγουν να μιλήσουν», σημείωσε και στη συνέχεια αποκάλυψε την πρώτη αντίδραση του 12χρονου γιου της που την έκανε να στενοχωρηθεί.

«Φρόντισα να συζητήσω πριν με τα παιδιά μου και να τους εξηγήσω όσο μπορούσα το θέμα της βίας και της σεξουαλικής βίας. Έπρεπε να τους εξηγήσω πως πρέπει να προσέχουμε και πως έχουμε δικαίωμα να λέμε “όχι”. Στην αρχή την αντίδραση του δεν την περίμενα. Κάπως με στεναχώρησε γιατί μου είπε: “Μαμά θα γίνουμε ρεζίλι, όλοι θα μιλάνε για αυτό και δεν θα μπορώ να πηγαίνω στο σχολείο”. Στενοχωρήθηκα και δεν του είπα τίποτα αρχικά. Αλλά έπειτα σκέφτηκα ότι πρέπει να του μιλήσω όπως και πρέπει όλοι οι άνθρωποι να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τα ενημερώσουν, γιατί δεν έχουμε επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Του εξήγησα πως ενώ εγώ έχω υποστεί αυτή τη βία, δεν μπορώ να φοβάμαι να μιλήσω. Τόσο χρόνια φοβόμουν, ήρθε η ώρα να μιλήσω για να σώσω άλλα παιδιά. Και ό,τι πιστεύω ότι με αυτή την κίνηση θα αποτρέψω αντίστοιχές ενέργειες και θα δώσω κουράγιο στις γυναίκες που το έχουν υποστεί να μιλήσουν. Και τότε, όταν πήρε διάσταση το θέμα κι άρχισε να το ακούει περισσότερο στην τηλεόραση, κατάλαβε ότι είναι για καλό. Η δε κόρη μου, μου είπε κάποια στιγμή ότι: “Μαμά τώρα νιώθω ότι όταν μεγαλώσω, δεν θα φοβάμαι πια”», είπε η Σοφία Μπεκατώρου.

Όσο για τον μόνο στόχο της, η Σοφία Μπεκατώρου είναι ξεκάθαρη. «Εμένα με ενδιαφέρει να μην κάνει ποτέ ξανά κακό σε κανένα παιδί. Και αντίστοιχα οποιασδήποτε έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό του να το σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά και να αποτρέψει τέτοιου είδους συμπεριφορές με κάθε τρόπο», σημείωσε.