ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

Σοφία Μπεκατώρου: «Η κακοποίηση είναι σαν πένθος που πάντα κουβαλάς»

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Ήταν την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου όταν η συμμετοχή της στην ημερίδα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» του υφυπουργείου Αθλητισμού σήμανε την έναρξη του ελληνικού #MeToo. Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τον κύκλο της σιωπής και μίλησε για τον βιασμό της από παράγοντας της Ελληνικής Ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας, συγκλονίζοντας το Πανελλήνιο.

Η Σοφία Μπεκατώρου εξομολογήθηκε στη Σόνια Καζόνι και στο περιοδικό OK!, που κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, το πώς ένιωσε βλέποντας πολλές κακοποιημένες γυναίκες να αντλούν θάρρος από τη δική της εξομολόγηση και να μπορέσουν κι εκείνες να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τα επώδυνα, τραυματικά βιώματά τους, δημόσια.

Η Σοφία Μπεκατώρου για όσα έζησε μετά τη δημοσιοποίηση της κακοποίησής της

«Ήταν και για μένα κάτι πρωτόγνωρο. Πράγματι έλαβα πάρα πολλά μηνύματα, ειδικά τον πρώτο καιρό. Υπήρξαν πολλές γυναίκες αλλά και άντρες που ένιωσαν οικειότητα και μοιράστηκαν μαζί μου μια κακοποιητική εμπειρία. Άλλοι το κατήγγειλαν, ενώ κάποιοι άλλοι μπήκαν σε μια διαδικασία να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Το τραύμα που αφήνει μια κακοποιητική εμπειρία δεν μπορεί να λυθεί μόνο του. Ένα μοίρασμα μέσα στην οικογένεια ή με έναν φίλο δεν μας βοηθά να το ξεπεράσουμε. Είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ή σβήνεται. Είναι σαν πένθος που πάντα κουβαλάς και πρέπει να βρεις τον τρόπο να το διαχειριστείς», είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της η Σοφία Μπεκατώρου.

Η Σοφία Μπεκατώρου σημείωσε ότι ο αδερφός της ήταν ένας από τους ανθρώπους που τη στήριξαν πολύ, μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας της. Η μητέρα και η αδερφή της έχουν φύγει από τη ζωή ενώ ο πατέρας της πάσχει από άνοια. Δεν του έχει μιλήσει ποτέ για τα όσα έζησε καθώς: «είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με άλλες αξίες και αρχές. Ήταν της φιλοσοφίας “Δεν μιλάμε προς τα έξω, προστατεύουμε την εικόνα μας, μας νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι”. Το ήξερα από την αρχή αυτό, γι’ αυτό και δεν του είχα μιλήσει, ένιωθα πως δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Για πολλά χρόνια το είχα απωθήσει. Όσο έκανα πρωταθλητισμό δεν τολμούσα να το βγάλω προς τα έξω. Το μοιράστηκα με φίλες μου και η πρώτη φορά που το συζήτησα ήταν με καλή μου φίλη που επίσης είχε κακοποιηθεί – μάλιστα από συγγενικό πρόσωπο. Θυμάμαι ότι όταν μου είχε πει τι της είχε συμβεί, με πήραν τα κλάματα. Ήταν μια φίλη που γνωριζόμασταν από το σχολείο και δεθήκαμε περισσότερο ύστερα από όσα εκμυστηρεύτηκε η μία στην άλλη. Στην πορεία, είχα μιλήσει στον άνθρωπο με τον οποίο είχα τότε σχέση, στον πρώην άντρα μου, αλλά και σε κάποιους συναθλητές μου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στα παιδιά μου το είπα λίγο πριν βγω να μιλήσω δημοσίως για αυτό. Η κόρη μου ήταν πολύ περήφανη», είπε για τα χρόνια που πέρασε κουβαλώντας μόνη της το βάρος αυτό για δεκαετίες η Σοφία Μπεκατώρου.

Η ίδια σχολιάζει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της. «Δυστυχώς δεν εξεπλάγην με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Η ανακοίνωση συνάδει με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονταν και τον τρόπο που εν γένει λειτουργούν απέναντί μας και δείχνει πόσο μας σέβονται – και γενικά πόσο σέβονται τους αθλητές. Αν συμπεριφέρθηκαν έτσι σε μένα, μπορείτε να φανταστείτε πώς φέρονται σε συναθλητές μου με μικρότερο αθλητικό αποτύπωμα», σημείωσε η Σοφία Μπεκατώρου.

Αργότερα έλαβε μια σειρά από επιστολές από την Ομοσπονδία μέσω των οποίων εμφανιζόταν μια προσπάθεια προσέγγισης με διαφορετική διάθεση. «Ήταν μια σειρά από ανακόλουθες επιστολές, με μια δήθεν διάθεση συνεργασίας, που δεν με έκαναν να νιώσω ούτε ασφάλεια ούτε εμπιστοσύνη. Με έχουν κακοποιήσει λεκτικά πολλάκις, πλην της σωματικής μου κακοποίησης. Είμαι αποστασιοποιημένη, λοιπόν, από την Ομοσπονδία και από τις εκ των υστέρων προσπάθειες προσέγγισης, που θεωρώ πως είναι ένα θέατρο. Θα ήταν πιο έντιμο, κατά τη γνώμη μου, να ακούσω απλά μια “συγγνώμη”. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και εκτίθεσαι όταν τα αρνείσαι. Μου φάνηκε περιπαιχτικός ο τρόπος που με προσέγγισαν στη συνέχεια», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Σοφία Μπεκατώρου.