ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Σοφία Μπεκατώρου: Η νέα της εξομολόγηση και οι συγκλονιστικές περιγραφές των δύο ψυχολόγων της

Eurokinissi Action Images

Mιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega το μεσημέρι της Πέμπτης, η Σοφία Μπεκατώρου έβγαλε στο φως μερικά ακόμα κομμάτια της εμπειρίας που την τραυμάτισε πριν από 23 χρόνια. Η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας με θάρρος που καταφέρνει να αλλάξει τα δεδομένα περιέγραψε το συμβάν της σεξουαλικής της κακοποίησης, ενώ παράλληλα αποκάλυψε όσα έγιναν στην πρώτη συνάντησή της με τον θύτη, μετά τον βιασμό. Κι όποιος χρειαζόταν μια απάντηση για στο γιατί μίλησε τώρα κι όχι τότε, η Σοφία την έδωσε κι αυτή.

«Ήθελα να βγάλω όλη μου την σάρκα από επάνω μου»

Όπως αναφέρει η Μπεκατώρου «Ήταν μια αποστολή στην Ισπανία στην οποία για πρώτη φορά είχαμε μαζί μας έναν παράγοντα της ομοσπονδίας. Τότε είχαμε μεγάλο πόλεμο με την ομοσπονδία. Εμένα μου είχαν επιτεθεί και μου είχαν πει ότι δεν περίμεναν τίποτα από εμένα. Ένας εκ των παραγόντων ήταν πιο φιλικός και πιστεύαμε ότι θα διεκδικήσει τα δικαιώματά μας. Κάθε φορά που πηγαίναμε στην ομοσπονδία διαπραγματευόμασταν. Μέχρι τότε πιστεύαμε ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν με το μέρος μας. Ήταν ο μοναδικός που δεν φαινόταν κακοπροαίρετος. Όταν λοιπόν ακούσαμε ότι σε αυτή την αποστολή θα ήταν μαζί μας ανακουφιστήκαμε όλοι. Καταλάβαμε την 5η θέση και έτσι ήμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι. Ήμουν η πιο μικρή της ομάδας. Την τελευταία ημέρα αποφασίσαμε να βγουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Οταν επιστρέφαμε μείναμε στο τέλος με τον παράγοντα και μιλούσαμε. Γυρνώντας στο ξενοδοχείο γύρισε και με φίλησε. Εγώ πάγωσα. Έμεινα έκπληκτη. Δεν ήξερα τι να κάνω».

«Απομακρύνθηκα από κοντά του. Συνεχίσαμε προς το κοινό μας ξενοδοχείο. Μέσα στο ασανσέρ σταματήσαμε στον δικό του όροφο και μου λέει θα έρθεις στο δωμάτιό του. Του είπα δεν υπάρχει λόγος και μου είπε έλα δυο λεπτά να σου μιλήσω. Και μου είπε: Έλα τώρα φοβάσαι; Και απάντησα ότι δεν ήμουν κανένα κοριτσάκι που δεν είχε προσωπικότητα και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε δυσκολία. Αρχικά μιλούσαμε για τους αγώνες και σιγά σιγά άρχισε να με πλησιάζει. Με τα πολλά άρχισε να απλώνει τα χέρια του παραπάνω και με έριξε στο κρεβάτι. Του είπα ότι δεν θέλω και δεν υπάρχει συναίνεση. Όταν εγώ αγρίευα εκείνος σταμάταγε. Όταν σηκώθηκα να φύγω μου είπε πού πας τώρα; Και του είπα δεν μπορείς να καταλάβεις ότι σου λέω ότι δεν θέλω; Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να τον σπάσω στο ξύλο αλλά σκέφτηκα ότι έχει μεγάλη δύναμη στην ομοσπονδία. Όταν τελείωσε συνειδητοποίησα ότι με είχε βιάσει και πως ό,τι κι αν του είπα αυτός δεν σταμάτησε και πως ακόμα και αν του είπα ότι δεν ήθελα την συνεύρεση εκείνος δεν το δέχτηκα και τελικά είχα γίνει θύμα».

«Η Σοφία Μπεκατώρου συνεχίζει: «Σηκώθηκα, έφυγα, ανέβηκα στο δωμάτιό μου. Η συναθλήτριά μου κοιμόταν. Έκανα μπάνιο ένιωθα τόσο βρώμικη, και ήθελα να βγάλω όλη μου την σάρκα από επάνω μου. Ένιωθα πολύ θυμωμένη με τον εαυτό μου και αδικημένη που δεν είχα βάλει τις φωνές. Αυτό είχε γίνει όμως. Είχαν τελειώσει οι αγώνες και γυρίσαμε πίσω κι όταν αυτό τελείωσε και περνούσαν οι μέρες και συνειδητοποιούσα τόσο χειρότερα ένιωθα. Είχα μια σχέση τότε και το μοιράστηκα με τον σύντροφό μου. Ήθελε να αντιδράσει να πάει να τον χτυπήσει, εγώ δεν τον άφησα. Ήταν και αυτό αθλητής και ποιος θα με πίστευε. Κάθε φορά που ξεκινούσε η προετοιμασία ένιωθα εγκλωβισμένη και του είπα μην μιλήσεις. Εκείνος το δέχτηκε.

Η συνάντηση με τον θύτη

Ο παράγοντας στις 2 εβδομάδες ήθελε να με συναντήσει. Είχε καταλάβει ότι ήμουν εξοργισμένη και θα μίλαγα. Του είπα ότι μετά από αυτό που έκανες δεν σε εμπιστεύομαι καθόλου. Μιλήσαμε έξω από τα Αστέρια στη Γλυφάδα και μπαίνοντας το αυτοκίνητο προσπαθούσε να δει πως εγώ το έχω πάρει και τι θα έκανα. Το πρώτο που τον ρώτησα ήταν “πως μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό; Θα μπορούσες να ήσουν πατέρας μου”. Φαντάζεσαι να το έκανε αυτό κάποιος στο παιδί σου; Κατάλαβε ότι είχα συνειδητιοποιήσει τον βιασμό. Προσπαθούσε να μου δείξει ότι θα με αφήσει να ηρεμήσω. Του είπα ότι δεν θέλω να με ξαναενοχλήσει ποτέ και να μην με ξαναπάρει τηλέφωνο και τον απείλησα ότι αν τολμήσει να με ξαναπλησιάσει θα τον καταγγείλω. Από τότε δεν μιλήσαμε ποτέ ξανά γι’ αυτό το θέμα».

Παρούσες στην εκπομπή του Mega και οι ψυχολόγοι Μαρία Ψυχουντάκη και Κατερίνα Μαλίχιν, οι οποίες στάθηκαν στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου όλα αυτά τα χρόνια. H Μαρία Ψυχουντάκη αποκάλυψε πως αφού έμαθε τι είχε περάσει η Μπεκατώρου, δικαιολόγησε τις μετέπειτα αυτοκαταστροφικές της συμπεριφορές.

Κατερίνα Μαλίχιν: «Είναι σαθρή τοποθέτηση η μετακύλιση της ευθύνης από τον θύτη στο θύμα»

Η Κατερίνα Μαλίχιν είναι η κλινική ψυχολόγος και ψυχαναλύτρια με τη βοήθεια της οποίας η Σοφία Μπεκατώρου πέρασε από τον φόβο στο θάρρος. «Αισθάνομαι πολύ συγκινημένη ακούγοντας τη Σοφία. Είναι πράγματα που έχω ακούσει για πάρα πολλά χρόνια κι έχουμε επεξεργαστεί μαζί. Ωστόσο κάθε φορά αυτή η αποκάλυψη και η εξομολόγησή της θα με συγκλονίζει» είπε χαρακτηριστικά αναγνωρίζοντας το πόσο υπέροχος άνθρωπος είναι ενώ επισήμανε πως μαζί με εκείνη δοκιμάστηκε και η επιθυμία της αθλήτριας για τη ζωή. «Κινδύνεψε να φτάσει στο σημείο να αρνηθεί την ίδια της τη ζωή. Το τραύμα είχε πολύ μεγάλο κόστος. Το τραύμα είναι άχρονο, για κάθε γυναίκα που συμβαίνει κάτι τέτοιο».  Πρόσθεσε επίσης πως «πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί τώρα, γιατί δεν μίλησε τότε. Θέλω να επισημάνω πως αυτή η ερώτηση είναι εκ θεμελίων σαθρή και προβληματική».