WOMEN TODAY

Selena Gomez προς Mark Zuckerberg και Sheryl Sandberg: «Σταματήστε τη ρητορική του μίσους»

Getty Images for WE Jesse Grant

Η Selena Gomez, κοινοποίησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μια επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg, και την Chief Operating Officer, Sheryl Sandberg, με το αίτημα να διακόψουν την λειτουργία ομάδων που προάγουν το μίσος και την μισαλλοδοξία στις διάσημες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του Facebook και του Instagram.

Ως ελάχιστη ένδειξη ακτιβισμού, η τραγουδίστρια μοιράστηκε στα stories της ένα screenshot από το αίτημα και συνάμα «κατηγορητήριο» που έστειλε στους δυο κολοσσούς των συγκεκριμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το μήνυμα της Selena Gomez

Συγκεκριμένα, η Selena Gomez ανέφερε: «Selena εδώ. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που συναντηθήκαμε και τα είπαμε. Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Το Facebook και το Instagram χρησιμοποιούνται για να μεταδόσουν μίσος, παραπληροφόρηση, ρατσισμό και μισαλλοδοξία. Σας παρακαλώ να βοηθήσετε να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Σας παρακαλώ σβήστε τις ομάδες που την προάγουν την ρητορική του μίσους. Το μέλλον μας βασίζεται σε αυτό. Φέτος έχουμε εκλογές. Δεν πρέπει να υπάρχει ο παράγοντας της παραπληροφόρησης κατά την διάρκεια της ψήφου. Ο έλεγχος στοιχείων και η ανάληψη ευθυνών είναι απαραίτητα εφόδια. Ελπίζω να έχω αναταπόκριση εκ μέρους σας, το συντομότερο δυνατόν». Να σημειώσουμε πως πριν ορισμένο χρονικό διάστημα, η Selena Gomez, είχε επισκεφθεί τα γραφεία του Facebook, όπου είχε συναντηθεί με τον Mark Zuckerberg.

Η Selena Gomez, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν αυτές οι πλατφόρμες, εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες. Είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί και μια νύξη στο σκάνδαλο του Facebook, που είχε πουλήσει προσωπικά στοιχεία χρηστών της – χωρίς την συγκατάθεσή τους-  στην Cambridge Analytica σε περίοδο προεδρικών εκλογών. Η πολιτική συμβουλευτική εταιρία κατηγορήθηκε για διασπορά fake news, ξένες παρεμβολές στις αμερικανικές εκλογές και νοθεία αποτελεσμάτων υπέρ του Trump. Ο Mark Zuckerberg λοιπόν, βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου και καταδικάστηκε για καταπάτηση  προσωπικών δεδομένων και παράνομη χρήση τους.

Η Selena Gomez δεν είναι μόνη της. Οι celebrities αναλαμβάνουν δράση

Η κίνηση της Selena Gomez δεν ήταν τυχαία. Το αίτημα της τραγουδίστριας υποκινήθηκε από την καμπάνια #StopHateForProfit που ξεκίνησε από εννέα οργανισμούς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας. Αρκετοί celebrities, τάχθηκαν υπέρ του κινήματος και απενεργοποίησαν για ένα 24ωρο τους λογαριασμούς τους την περασμένη Τετάρτη. Η κίνησή τους μεταφράστηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίθεσης με την πολιτική των ισχυρών social media, ευελπιστώντας πως οι ίδιοι θα ασκήσουν πίεση για αλλαγές σε αυτά τα μέσα.

Ανάμεσα στους celebrities που ανέλαβαν δράση, εκτός από την Selena Gomez, συγκαταλέγεται η Kim Kardashian, η Katy Perry, ο Leonardo DiCaprio, η Naomi Campbell, η Demi Lovato κ.α. Το αίτημά τους είναι ένα και ξεκάθαρο: «Να καταργηθούν τα group που προμοτάρουν την υπεροχή των λευκών, την πολιτοφυλακή, τον αντισημιτισμό, την Ισλαμοφοβία και τις βίαιες συνωμοσίες».

Η καμπάνια #StopHateForProfit και η σπουδαιότητά της

Η καμπάνια Stop Hate For Profit δημιουργήθηκε νωρίτερα αυτόν τον χρόνο από ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων, όπως προαναφέραμε. Εν μέσω μιας πανδημίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν περνάνε μόνο μια υγειονομική κρίση, αλλά και μια κρίση πολιτιστική και πολιτική.

Η καμπάνια αντλεί δύναμη και θέληση για αλλαγή από τα πρόσφατα τεταμένα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Αμερική. Με την ρατσιστική βία κατά των μαύρων να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, και με τον Donald Trump να ασκεί προπαγάνδα, το Stop Hate For Profit αναλαμβάνει άμεση δράση. Χρησιμοποιεί όλα της τα μέσα ώστε να σταματήσει η ρητορική του μίσους στο Facebook και το Instagram, που ασκούν εξαιρετική επιρροή στα παραπάνω (και όχι μόνο) ζητήματα.

Η κρισιμότητα της κατάστασης, λοιπόν, είναι ακόμα μεγαλύτερη ενόψει των προεδρικών εκλογών και τα social media παίζουν μεγάλο ρόλο. Πρέπει όσο το δυνατόν να είναι αντικειμενικά και αποστασιοποιημένα, ώστε να αποφευχθούν πολιτικά λάθη του παρελθόντος που κόστισαν ακριβά. Λάθη που καθόρισαν το μέλλον της Αμερικής και τις μετέπειτα εξελίξεις. Μια αλλαγή στην πολιτική ηγεσία, θα επιφέρει ακόμα ουσιαστικότερες αλλαγές στην κοινωνία και στον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτών της. Και το Stop Hate For Profit το ενστερνίζεται. Το Instagram και το Facebook πρέπει να μείνουν έξω από αυτό. Οι καιροί απαιτούν ριζικές αλλαγές και τις απαιτούν τώρα. Η απόφαση ανήκει στον κόσμο. Και η Selena Gomez συμφωνεί.