ROLE MODELS

Salima Mukansanga: Έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία του Copa Africa

Visionhaus/Getty Images/Ideal Images

Η αναμέτρηση Ζιμπάμπουε – Γουινέα για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Copa Africa απέκτησε ιστορικό χαρακτήρα, αφού για πρώτη φορά στον θεσμό, διαιτήτευσε γυναίκα. Η Salima Mukansanga έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία του.

Η 33χρονη ρέφερι, Salima Mukansanga, από τη Ρουάντα έγινε η πρώτη γυναίκα που σφυρίζει ως πρώτη διαιτητής σε ματς ανδρών για το Κύπελλο Ποδοσφαίρου Εθνών της Αφρικής. Ένα βήμα εκσυγχρονισμού στον θεσμό που κρατάει 65 ολόκληρα χρόνια και δεν είχε ξαναδεί γυναίκα διαιτητή στο τερέν.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, χαρούμενη και λιγάκι αγχωμένη για τη συμμετοχή μου», είπε στο ESPN η Salima Mukansanga λίγο πριν τον αγώνα. «Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα και τιμή για εμένα να γίνω η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα ανδρών στο Copa Africa».

«Ιστορία. Η Salima Mukansanga γίνεται η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Κάνοντας τις γυναίκες περήφανες. Κάνοντας την Αφρική περήφανη», ανέφερε με tweet της η Αφρικανική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (CAF).

«Θα δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε η διαιτητής πριν από το ντεμπούτο της. «Οι νόμοι του παιχνιδιού είναι οι ίδιοι για όλους. Τώρα χρησιμοποιούμε και το VAR, όπως και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα και για τις άλλες γυναίκες.

Θέλω οι άλλες γυναίκες να με στηρίζουν, όπως θέλω να στηρίζουν τις γυναίκες – διαιτητές (αλλά και όλες τις γυναίκες στον κόσμο). Μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Η προετοιμασία είναι η ίδια και έχουμε το θάρρος για να τα καταφέρουμε. Με σκληρή δουλειά και καλή συνεργασία με τους συναδέλφους μου θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες προκύψουν», ανέφερε η Salima Mukansanga.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για το αφρικανικό ποδόσφαιρο αλλά συνολικά για το ποδόσφαιρο καθώς είναι η πρώτη φορά που σε ένα μεγάλο και ιστορικό ποδοσφαιρικό τουρνουά ανδρών, η διαιτητική ομάδα απαρτιζόταν αποκλειστικά γυναίκες.

Βοηθοί της Salima Mukansanga ήταν η Carine Atemzabong από το Καμερούν και η Fatiha Jermoumi από το Μαρόκο, ενώ επικεφαλής στο VAR ορίστηκε η Μαροκινή Bouchra Karboubi.