ROLE MODELS

Oriini Kaipara: Η Μαορί δημοσιογράφος που γράφει ιστορία στην τηλεόραση

Instagram.com/oriinz

Η Oriini Kaipara είναι δημοσιογράφος. Είναι 38 ετών και μητέρα 4 παιδιών κι είναι επισης Μαορί σε ποσοστό 100% όπως έμαθε μετά από τεστ DNA που πραγματοποίησε το 2017. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στην εκπνοή του 2021 η Oriini Kaipara έγραψε ιστορία, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα Μαορί εκφωνήτρια δελτίου ειδήσεων σε prime time ζώνη έχοντας το ιερό τατουάζ των Μαορί στο πηγούνι της.

«Ήμουν ενθουσιασμένη. Πετούσα στα σύννεφα», είπε η Oriini Kaipara στο CNN για τη στιγμή που έμαθε ότι θα γίνει εκφωνήτρια ειδήσεων στην prime time ζώνη του καναλιού Three της Νέας Ζηλανδίας όπου εργάζεται, ανήμερα των Χριστουγέννων. «Είναι τεράστια τιμή. Δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ τα συναισθήματα μου», πρόσθεσε. Η στιγμή είναι σημαντική για την εκπροσώπηση των Μαορί σε όλο τον κόσμο.

Η Oriini Kaipara έγινε η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Newshub, για 6 συνεχόμενες ημέρες μετρώντας από την ημέρα των Χριστουγέννων κι έπειτα, καθώς εκείνο το διάστημα οι μόνιμοι εκφωνητές ειδήσεων της εκπομπής έλειπαν για τις διακοπές τους. Επιπλέον η παρουσία της στο δελτίο θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο.

Η δημοσιογράφος παρουσιάζει το απογευματινό δελτίο ειδήσεων για το ίδιο κανάλι, ενώ είχε γράψει ιστορία για πρώτη φορά το 2019 ως εργαζόμενη του TVNZ της Νέας Ζηλανδίας. Τότε ήταν η πρώτη γυναίκα Μαορί με τατουάζ στο πρόσωπο που εργαζόταν σε ένα mainstream ενημερωτικό πρόγραμμα της τηλεόρασης.

Τι είναι το ιερό τατουάζ των Μαορί

Οι Μαορί είναι οι ιθαγενείς κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας και στην παράδοσή τους τα τατουάζ στα πηγούνια των γυναικών είναι ιερά και ονομάζονται moko kauae. Οι άνδρες Μαορί καλύπτουν σχεδόν όλο το πρόσωπο τους με τατουάζ που ονομάζονται mataora.

Η Oriini Kaipara απέκτησε το δικό της ιερό τατουάζ τον Ιανουάριο του 2019 μετά από προσωπική της απόφαση, που θα της θυμίζει για πάντα την καταγωγή της, τη δύναμη και την ταυτότητά της ως γυναίκα Μαορί.

«Όταν αμφιβάλλω για τον εαυτό μου και βλέπω την εικόνα μου στον καθρέφτη δεν βλέπω μόνο εμένα. Βλέπω τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου, τις κόρες μου κι εκείνες που θα γεννηθούν από αυτές. Βλέπω επίσης όλες τις άλλες γυναίκες και τα κορίτσια Μαορί που υπάρχουν εκεί έξω κι αυτό με ενδυναμώνει», είπε η δημοσιογράφος στο CNN.

Η Oriini Kaipara μιλά για όσα πονούν τους Μαορί

Η νέα αυτή θέση για εκείνη ήταν η κορυφή των επαγγελματικών της φιλοδοξιών, ωστόσο όπως είπε είχε «γλυκόπικρη» γεύση. Η μητέρα της έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και δεν την είδε να παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στο ίδιο Μέσο.

Η Oriini Kaipara ξεκίνησε την καριέρα της στη δημοσιογραφία το 2005. Παρά το ότι η παρουσία της στο δελτίο ειδήσεων ενθουσίασε το κοινό κι έγινε είδηση σε όλον τον κόσμο, δεν έλειψαν και τα αρνητικά σχόλια που αφορούν κυρίως στο γεγονός ότι η δημοσιογράφος χρησιμοποιεί και εκφράσεις στη γλώσσα των Μαορί, ενώ παρουσιάζει το δελτίο.

Για την Oriini Kaipara το θέμα της γλώσσας των Μαορί όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο τελικός της στόχος είναι να ενθαρρύνει τους Μαορί να μιλούν τη γλώσσα τους που η γενιά της μητέρας της αναγκάστηκε να απαρνηθεί με τη βία.

«Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για πολλά από τα διαγενεολογικά μας τραύματα και την αποικιοκρατία και για τους Μαορί, αυτά τα ζητήματα είναι πολύ έντονα και οδυνηρά. Δεν έχουν αλλάξει πολλά για πολύ καιρό σε ό,τι αφορά στους όρους που περιβάλλουν τις φυλετικές σχέσεις», εξηγεί η δημοσιογράφος.

Η σημασία της εκπροσώπησης

Η Oriini Kaipara δεν είναι η πρώτη Μαορί εκφωνήτρια ειδήσεων στη Νέα Ζηλανδία και μάλιστα παραδέχεται ότι μία άλλη Μαορί παρουσιάστρια ήταν που την ενέπνευσε να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία. Ήταν η Tini Molynex που η Oriini Kaipara παρακολουθούσε στην τηλεόραση ως μικρό κορίτσι.

«Ήταν το είδωλό μου. Είχε το ίδιο χρώμα δέρματος με εμένα, μιλούσε σαν εμένα, μου έμοιαζε», σημείωσε η Oriini Kaipara και καταλαβαίνεις τώρα πόσο σημαντική είναι η συμβολή της εκπροσώπησης στο μέλλον των επόμενων γενεών. Η πρώτη Μαορί εκφωνήτρια ειδήσεων με το ιερό τατουάζ στο πρόσωπό της εξάλλου, αυτό ευελπιστεί να κάνει και η ίδια, να εμπνεύσει τα κορίτσια Μαορί και να τους δείξει ότι οι καιροί αλλάζουν προς το καλύτερο.