ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Προστατεύστε τις γυναίκες. Έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο λόγω καραντίνας

Unsplash

Η ενδοοικογενειακή βία στις μέρες του κορονοϊού αυξάνεται λόγω του περιορισμού στο σπίτι. Μία οδυνηρή πραγματικότητα που επιτείνεται λόγω της καραντίνας. Γυναίκες που ζουν τον εφιάλτη 24ώρες το 24ωρο χρειάζονται τη βοήθεια μας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, έκανε έκκληση να προστατευθούν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα πρόληψης αλλά και να βρουν τρόπους ώστε να προβλέψουν πού θα μπορούν να προσφεύγουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Έκκληση Guterres για την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία

«Δυστυχώς πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην βία ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να προστατεύονται. Στα σπίτια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, στις οικογένειες, σε όλον τον κόσμο.

Τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και εγκαθίσταται ο φόβος, ο κόσμος γνωρίζει μια τρομερή έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας.

Πρέπει να δράσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με ασφαλή τρόπο χωρίς να το αντιληφθούν αυτοί που τις κακομεταχειρίζονται.

Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών είναι σημαντικά για ισχυρές, ανθεκτικές κοινωνίες. Μαζί μπορούμε και οφείλουμε να σταματήσουμε τη βία παντού, στις εμπόλεμες ζώνες όπως και μέσα στα σπίτια, την ώρα που προσπαθούμε να νικήσουμε την Covid-19» ανέφερε.

Λέξεις «κλειδιά» στη Γαλλία προκειμένου οι γυναίκες να καταγγείλουν ενδοοικογενειακή βία

Την ίδια στιγμή τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στο Παρίσι έχουν αυξηθεί κατά 36% σε μια εβδομάδα με τις οι αρχές της χώρας να ορίζουν τα φαρμακεία ως σημείο αναφοράς, στα οποία γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν και να καταγγείλουν κακοποίηση, χρησιμοποιώντας λέξεις «κλειδιά».

Σύμφωνα με το abcnews, για παράδειγμα η φράση, “Mask 19”, μπορεί να χρησιμοποιείται από το θύμα σε περίπτωση που συνοδεύεται από τον σύζυγό του. Έτσι ο φαρμακοποιός μπορεί να φροντίσει για την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας, χωρίς την εμπλοκή του θύματος, το οποίο μπορεί να αισθάνεται φόβο.

Πρόκειται για ένα σύστημα που ήδη εφαρμόζεται στην Ισπανία. Για την ενίσχυση του μηχανισμού, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Christophe Castaner, ανακοίνωσε πως μελλοντικά είναι πιθανό τα θύματα να μπορούν να ειδοποιούν την αστυνομία στέλνοντας μήνυμα στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 114.

Γραμμή Women SOS 15900. Δεν είσαι μόνη σου. Μην (τον) φοβάσαι

Οι γυναίκες στην Ελλάδα που θέλουν να καταγγείλουν μια κακοποιητική κατάσταση μπορούν να επικοινωνήσουν καλώντας στο 15900 αλλά και να στείλουν email στο [email protected]

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που θα χρειαστεί.

Όλες οι κλήσεις και τα emails απαντώνται από τους συνεργάτες του Women SOS σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επισημαίνουμε εδώ την Eθνική Γραμμή SOS «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 1056 και τον αριθμό 100 της Αστυνομίας.