WOMEN TODAY

Βία κατά γυναικών: Οι ακτινογραφίες που δείχνουν τον εφιάλτη

Unsplash

Σοκάρουν οι ακτινογραφίες από περιστατικά επιθέσεων βίας κατά γυναικών. Εγκαύματα, μελανιές, σπασμένα οστά, σημάδια στραγγαλισμού, μαχαίρι στην πλάτη. Κάθε 25η Νοεμβρίου κάνουμε μία ακόμα υπενθύμιση στους εαυτούς μας. Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Υπενθύμιση. Καμπανάκια. Ύψωσε το ανάστημά σου και δυνάμωσε τη φωνή σου. Μίλα και μην φοβάσαι. Μην ανέχεσαι. Μην περιμένεις να αλλάξει. Μην δίνεις δεύτερες, τρίτες και τέταρτες ευκαιρίες.

Οι ακτινογραφίες που δείχνουν τον εφιάλτη

Με αφορμή την Ημέρα, η ιταλική ”La Repubblica” φιλοξένησε τη γιατρό Μαρία Γκαρσία Βανταντόρι σε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα το οποίο δημοσίευσε ακτινογραφίες γυναικών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενιακής βίας. Οι περισσότερες από αυτές χτύπησαν καθώς κατέβαιναν τις σκάλες ή έπεσαν κατά λάθος γυρνώντας το πόδι τους.

Η Μαρία Γκράτσια Βανταντόρι είναι χειρουργός επί 26 χρόνια στο μιλανέζικο νοσοκομείο Σαν Κάρλο. Με πρωτοβουλία της πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έκθεση. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Το βουβό μήνυμά τους κάνουν την καρδιά σου να πονά.

Η ίδια αναφέρει πως στις ακτινογραφίες των θυμάτων αντικατοπτρίζεται η καθημερινή φρίκη που αντιμετωπίζει με τους συναδέλφους της στα Επείγοντα.

ακτινογραφίες θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

«Συχνά οι τραυματισμένες γυναίκες δεν έχουν τη δύναμη να πουν τι τους έχει συμβεί, αλλά τα σώματά τους και τα τραύματά τους μιλούν από μόνα τους. Σπασμένα οστά σε μύτη, χέρια, πόδια, πληγές από μαχαιριές, εγκαύματα, μελανιές και άλλα σημάδια στραγγαλισμού. Όλα αυτά τα χρόνια έχω δει χιλιάδες ακτινογραφίες γυναικών με κάθε είδους τραύματα, ακόμη και πολύ σοβαρά».

ακτινογραφίες θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Πολλές από αυτές τις κακοποιημένες γυναίκες αρνήθηκαν ότι τα τραύματά τους προκλήθηκαν από τους συζύγους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Η άρνησή τους σχετίζεται με συναισθήματα όπως φόβος, ντροπή, αγωνία για την τύχη των παιδιών τους ή και για τη ζωή τους ακόμη».

ακτινογραφίες θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Γυναίκα εμφανίστηκε με μαχαίρι στην πλάτη, όμως το περιστατικό δηλώθηκε ως ”ατύχημα” στο νοσοκομείο» αναφέρει η γιατρός.

Ζωές στα επείγοντα. Ζωές που επειγόντως χρειάζεται να πάρουν μία απόφαση. Μία ζωή γεμάτη φόβο. Περιμένοντας κάτι να τον πυροδοτήσει. Περιμένοντας να σηκώσει και πάλι το χέρι του. Ζωές στα επείγοντα.

Οι περιστατικά βίας στην Ελλάδα

Σε 18.583 ανέρχονται τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019. Από αυτά τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Ανάλογη εικόνα δείχνουν και τα στοιχεία των ξενώνων των δήμων, καθώς εκ του συνόλου των 1.697 φιλοξενούμενων, οι 1.457 ήταν θύματα βίας. Παράλληλα, στους ξενώνες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκ του συνόλου των 212, οι 194 ήταν θύματα βίας.

«Είναι ξεκάθαρο πως η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών και θυμάτων που εξυπηρετούνται από τις δομές και τα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι περιπτώσεις βίας φύλου», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Συρεγγέλα.

Επιπλέον η γραμμή «SOS 15900» από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2011, έχει δεχθεί 37.482 κλήσεις. Ειδικότερα, κατά το έτος 2018, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε οι 4.116 αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.

Οι προτροπές της Αστυνομίας στα θύματα

Στο Αρχηγείο Αστυνομίας λειτουργεί το αρμόδιο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων και ελλειπόντων προσώπων, το οποίο επιλαμβάνεται όλων των ζητημάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση (πρόληψη και καταπολέμηση) της βίας στην οικογένεια και της κακοποίησης ανηλίκων και κατ’ επέκταση της βίας κατά γυναικών.

Παράλληλα, οποιαδήποτε στιγμή του 24ωρου, στους τοπικούς Αστυνομικούς Σταθμούς, μπορεί η κάθε γυναίκα θύμα βίας να απευθυνθεί για βοήθεια και καταγγελία. Σε συνεργασία πάντα και με τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, τα μέλη μας επιλαμβάνονται άμεσα και με κάθε εμπιστευτικότητα και ευαισθησία, θέματα που άπτονται τέτοιας φύσης.

Τα θύματα δεν πρέπει να φοβούνται ούτε να ντρέπονται να απευθυνθούν στην Αστυνομία, αλλά το αντίθετο. Η άσκηση βίας δεν είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση και υπάρχουν νόμοι για τιμωρία των δραστών.