FEMALE TALK

Πριν κατηγορήσεις κάποιον για photoshop, δες τι έχει να σου πει η Σοφία Κουρτίδου

Instagram.com/sofiakourtidou

Κεφάλαιο photoshop: Ένα κεφάλαιο που έχει δεχτεί και δέχεται αναρίθμητες αναλύσεις, διατριβές, ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες, αντικρουόμενες απόψεις, «πόλεμο», υποστήριξη και ούτω καθεξής. Ένα γενικό συμπέρασμα που προκύπτει, πάντως, είναι πως το photoshop δεν ωφελεί κανέναν. Και κυρίως, αυτόν που «πέφτει» στην ανάγκη του. Και πέφτει, γιατί έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης και ανασφάλειες. Και από πού πηγάζουν κυρίως; Μα φυσικά από τα πρότυπα ομορφιάς που η κοινωνία έχει θέσει.

Πρότυπα ομορφιάς που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες, οι οποίες οφείλουν να έχουν ένα συγκεκριμένο σωματότυπο. Τώρα, σε ποιον και γιατί το οφείλουν, είναι άλλο θέμα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Όσες γυναίκες, λοιπόν, δεν ακολουθούν αυτά τα πολύ συγκεκριμένα πρότυπα, πρέπει να ντρέπονται, να αισθάνονται ενοχές και υπαίτιες για τα υποτιθέμενα ψεγάδια τους και να προσπαθούν να τα διορθώσουν με όλα τα δυνατά μέσα. Να τα εξαφανίζουν ή στη χειρότερη να τα κρύβουν κάπως. Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος του photoshop, που ουσιαστικά αποτελεί καταφύγιο του κόμπλεξ που άλλοι δημιούργησαν στο διάβα τους. Είναι ο καθρέφτης των ανασφαλειών, με λίγα λόγια.

Βέβαια, άλλη μία σημαντική παράμετρος που σχετίζεται με – και κατά κάποιον τρόπο προκύπτει από – το photoshop, είναι η ευκολία ορισμένων ανθρώπων να αποδίδουν το επίθετο «φωτοσοπαρισμένη» σε μία φωτογραφία που ουσιαστικά δεν έχει πειραχτεί. Μία παράμετρος που γενικά ισχύει, και που δεν έχει αναλυθεί εκτενώς, όσο άλλες παράμετροι του photoshop. Και η Σοφία Κουρτίδου, είναι η γυναίκα που καταπιάστηκε με το εν λόγω θέμα, παρουσιάζοντας μία διαφορετική ανάλυση του κεφαλαίου photoshop.

Η Σοφία Κουρτίδου σε συμβουλεύει να μην βγάζεις εύκολα συμπεράσματα για δήθεν «φωτοσοπαρισμένες» φωτογραφίες. Καλό θα ήταν να την ακούσεις

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεχνούν ότι οι φωτογραφίες σε έναν λογαριασμό στα social διαφέρουν μεταξύ τους λόγω στάσης σώματος, πόζας και οπτικής γωνίας. Επίσης, ξεχνούν ότι κάποια φωτογραφία ίσως είναι παλιότερη από μία άλλη. Γιατί το σώμα διαφέρει από χρόνο σε χρόνο. Ξεχνούν την ηλικία, ξεχνούν τις ορμόνες. Ξεχνούν τα διάφορα θέματα υγείας που μπορεί να παίξουν βασικό ρόλο στην αυξομείωση βάρους. Και η Σοφία Κουρτίδου είναι εδώ για να θυμίσει σε όσους ξεχνούν εύκολα, όλες αυτές τις πιθανότητες που ανέφερα και ακόμα περισσότερες. Γιατί ο κόσμος, έχει την τάση να ξεχνάει εύκολα γενικότερα. Ή να μην σκέφτεται καν.

«Πριν θεωρήσετε δεδομένο ότι ένας άνθρωπος έχει επεξεργαστεί μία φωτογραφία με photoshop, σκεφτείτε ότι μπορεί να είναι θέμα απλά οπτικής γωνίας», αναφέρει στην αρχή του βίντεο η Σοφία Κουρτίδου, αφού πρώτα έδειξε on camera το σώμα της, ποζάροντας από διάφορες οπτικές γωνίες. Οι διαφορές, εμφανείς.

«Εσένα μπορεί να σου φαίνεται αδιανόητο, αλλά ένας juicy άνθρωπος μπορεί να αδυνατίσει κιόλας. Να ξέρετε πως για εμάς που παίρνουμε βάρος εύκολα, τα κιλά έρχονται εκεί που δεν το περιμένουμε. Από τη μία μέρα στην άλλη, μπορεί να έχουμε μία τελείως διαφορετική εικόνα» δήλωσε στη συνέχεια η Σοφία Κουρτίδου, αναφέροντας έναν παραπάνω λόγο που μία φωτογραφία ίσως θεωρείται λανθασμένα επεξεργασμένη και φέροντας δικά της παραδείγματα.

Πριν κρίνεις, σκέψου κι αναρωτήσου. Όπως κάνει και η Σοφία Κουρτίδου

«Έχω υπάρξει και 54 κιλά. Έχω υπάρξει και στα κιλά που είμαι τώρα. Έχω υπάρξει και περισσότερα. Και θα υπάρξω. Και είναι δικαίωμά μου να επιλέξω να ανεβάσω στο προφίλ μου μία φωτογραφία από σήμερα από χθες από οποία οπτική γωνία γουστάρω. Αλλά εσένα τι σε κόφτει; Που λένε και στο χωριό μου» σημειώνει η Σοφία Κουρτίδου, προσπαθώντας να εξηγήσει τα αυτονόητα.

Και οι ερωτήσεις που πρέπει ο καθένας να κάνει στον εαυτό του, πριν βγάλει ένα εύκολο και γρήγορο συμπέρασμα και το γράψει δημόσια στα σχόλια της φωτογραφίας ενός τρίτου, ακολουθούν.

«Γιατί, λοιπόν, σου φαίνεται αυτονόητο να σχολιάσεις την εικόνα ενός ανθρώπου; Και μάλιστα ενός ανθρώπου που δεν έχεις δει καν ποτέ από κοντά στη ζωή σου» πρόσθεσε στη συνέχεια η Σοφία Κουρτίδου κάνοντας αναφορά στην ευκολία με την οποία κάποια άτομα βγάζουν μίσος κάνοντας αρνητική κριτική στα social media.

«Γνωρίζεις τι συμβαίνει στη δική μου προσωπική ζωή; Γνωρίζεις αν εγώ έχω ένα πρόβλημα υγείας; Γνωρίζεις αν εδώ και μήνες μπορεί να μην έχω καν περίοδο; Γνωρίζεις αν μια γυναίκα προσπαθεί να κάνει παιδί και κάνει συνεχόμενες εξωσωματικές; Γνωρίζεις αν μία άλλη γυναίκα έχει κατάθλιψη και παίρνει βάρος; Ποιος νομίζεις ότι σου δίνει το δικαίωμα να σχολιάσεις την εικόνα ενός ανθρώπου; Και πόσο μάλλον να θεωρήσεις δεδομένο ότι αυτή η εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία;» λέει η Σοφία Κουρτίδου και καλό είναι να την ακούσεις.

«Με λένε Σοφία και αυτό είναι το σώμα μου. Με τις ατέλειές του, τα σημάδια του, την κυτταρίτιδά του»

«Με λένε Σοφία και αυτό είναι το σώμα μου. Με τις ατέλειές του, τα σημάδια του, έχει κυτταρίτιδα παντού» σημειώνει προς το τέλος η Σοφία Κουρτίδου και εκφράζει με τον δικό της τρόπο, την αγάπη για το σώμα της, το οποίο θα τη συνοδεύσει στην παραλία χωρίς ενοχές και ντροπή.

«Συγγνώμη αν σου χαλάω την αισθητική. Είμαι ένας άνθρωπος που αγωνίζομαι χρόνια να αποδεχθώ το σώμα μου», κάνοντας αναφορά στους συντρόφους που την αγάπησαν όπως ακριβώς ήταν. «Πριν γράψεις αρνητικό σχόλιο και πριν θεωρήσεις δεδομένο ότι ένας άνθρωπος έχει επεξεργαστεί με photoshop μία φωτογραφία, αναρωτήσου μήπως ένα τέτοιο σχόλιο σαν το δικό σου έκανε αυτόν τον άνθρωπο να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια. Ξέρεις, ένα σώμα μπορεί και ν’ αλλάξει χωρίς photoshop. Εσένα, ο τρόπος που σκέφτεσαι μπορεί να αλλάξει;» καταλήγει η Σοφία Κουρτίδου και τα λόγια της αποτελούν τροφή για σκέψη.