ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο ρεαλιστικός τρόπος να κάνεις αποτοξίνωση από τα social media για μία μέρα (μπορεί και μία εβδομάδα)

Unsplash

Πόσες φορές δεν έχεις πει στον εαυτό σου ότι βαρέθηκες να σκρολάρεις όλη μέρα ή να τσεκάρεις τα μέιλ σου, ενίοτε και από συνήθεια;

Ακούμε πολύ συχνά το πόσο σημαντικό είναι να κάνεις log out από τα social media και από τον υπολογιστή σου, έτσι ώστε να ξεκουράσεις τα μάτια σου από το blue light αλλά και για να θυμηθείς πώς ήταν η ζωή πριν το Facebook, το Instagram και όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές. Είναι όμως ρεαλιστικό το να απέχεις από το κινητό και τον υπολογιστή για μία εβδομάδα, ειδικά αν εξαρτάται η δουλειά σου από αυτές τις συσκευές;

«Η ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να γίνεται κάθε μέρα, έστω και σε συγκεκριμένες στιγμές. Αν, για παράδειγμα, γυμνάζεσαι στο σπίτι, μπορείς να αφήσεις το κινητό σου σε άλλο δωμάτιο. Ή να είσαι συνδεδεμένη κατά τη διάρκεια της δουλειάς και να ξαναμπαίνεις την επόμενη μέρα», μάς συμβουλεύει ο σύμβουλος ψυχικής υγείας Lawrence Lovell. Αν συνυπολογίσεις και το πώς επηρεάζεσαι από αυτά που διαβάζεις και βλέπεις στα social media, δεν είναι δύσκολο να θες να κάνεις αποτοξίνωση από αυτά.

Είναι αποτοξίνωση αν δεν βγεις εντελώς;

Αντικειμενικά, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη συμβουλή για όλους. Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν έχουμε όλοι την ίδια δυνατότητα και πολλοί από εμάς δουλεύουμε μέσα από τα social media. Το ζητούμενο είναι να προσαρμόσεις αυτήν την ανάγκη στη δική σου ζωή. Μερικά απλά (αλλά ουσιαστικά) baby steps είναι να παίρνεις τηλέφωνο τους φίλους σου, και να μην τους στέλνεις στο Messenger και να εντοπίσεις την εφαρμογή που χρησιμοποιείς περισσότερο, ώστε να μειώσεις τον χρόνο που περνάς εκεί.

Πώς θα βγεις από τα social media για 24 ώρες

Ας δούμε πώς μπορεί να γίνει εφικτό. Αντικειμενικά, είναι πιο εύκολο να το κάνεις το Σαββατοκύριακο (αν δεν δουλεύεις) ή αν έχεις πάρει ρεπό. Αν το κρίνεις απαραίτητο, ενημέρωσε φίλους και οικογένεια ότι μπορούν να σε βρουν μόνο τηλεφωνικά και όχι ιντερνετικά. Ή ότι δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις καθόλου το κινητό σου. Βάλε τα όριά σου γιατί μόνο εσύ ξέρεις πόση αποτοξίνωση αντέχεις.

Πώς θα απέχεις για μία εβδομάδα

Κι εδώ ισχύει ό,τι και στις 24 ώρες. Αν η δουλειά σου δεν απαιτεί να είσαι online καθημερινά, σου είναι και πιο εύκολο να κάνεις log out. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορείς να αποτοξινώνεσαι μέσα στην ημέρα. Το επιλεκτικό scrolling είναι μία καλή αρχή. Περιόρισε τον χρόνο αλλά και το πού μπαίνεις. Μήπως να μπεις μόνο σε happy hashtags στο Instagram, έτσι ώστε να βέπεις μόνο κουτάβια και συνταγές; Το επόμενο βήμα είναι να το κάνεις με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δευτέρα χωρίς sms, Τρίτη χωρίς Tiktok, Τετάρτη χωρίς messenger κλπ. Μπορεί να το κάνεις και συνήθεια.