ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς θα πάρω προαγωγή; Οι συμβουλές που θα απογειώσουν την καριέρα σου

Pexels

Είσαι εκείνη η σκληρά εργαζόμενη, που όλοι οι συνάδελφοι εκτιμούν και θέλουν να έχουν στην ομάδα τους. Ζητάνε την γνώμη και την άποψή σου, ενώ η απουσία σου γίνεται πάντα αισθητή. Γιατί λοιπόν δεν παίρνεις προαγωγή; Πολλές γυναίκες βρίσκονται σε αυτήν ακριβώς τη δύσκολη θέση. Θέλουν η καριέρα τους να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, αλλά δεν ξέρουν ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν, για να την πάνε στο επόμενο στάδιο.

Πόσο δύσκολη είναι στα αλήθεια μια προαγωγή;  

Πώς θα πάρω προαγωγή; Οι συμβουλές που θα απογειώσουν την καριέρα σου Pexels

Υπάρχει ένας βασικός λόγος που μια προαγωγή μπορεί να φαίνεται δύσκολη: Οι κακές συμβουλές. Πρέπει να θυμάσαι ότι η «ατζέντα» του αφεντικού και της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι, δεν περιλαμβάνει την προαγωγή σου, αλλά να γίνεις καλύτερη στη θέση που ήδη βρίσκεσαι. Έτσι, θα ακούσεις αβίαστα φράσεις όπως  «συνέχισε την καλή δουλειά» ή «τώρα δεν είναι καλή στιγμή» ως δικαιολογίες.

Και για να είμαστε σαφείς: Tο αφεντικό σου δεν προσπαθεί πάντα να σαμποτάρει την καριέρα σου. Αλλά μπορεί να είναι απασχολημένος/η, προωθώντας τη δική του καριέρα. Είναι λοιπόν δική σου ευθύνη, η πορεία της καριέρας σου. Μόλις το αντιληφθείς αυτό, μπορείς να αποκτήσεις μεγαλύτερο επίπεδο επιρροής στο επαγγελματικό σου περιβάλλον.

Στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες για την επόμενη προαγωγή

Σύμφωνα με την σύμβουλο καριέρας, Stacy Mayer, Υπάρχουν δύο σημαντικές τάσεις στον εταιρικό κόσμο αυτή τη στιγμή: Η «Μεγάλη Παραίτηση» και η έμφαση στη διαφορετικότητα στην ηγεσία.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση McKinsey Women in the Workplace, μία στις τρεις γυναίκες σκέφτεται να μειώσει ή να εγκαταλείψει εντελώς το εργατικό δυναμικό. Και τα υπόλοιπα δύο τρίτα βομβαρδίζονται με επιπλέον δουλειά και περισσότερες ευθύνες. Θέλουν να μεταβούν στις υψηλότερες βαθμίδες της ηγεσίας. Ωστόσο, τα εμπόδια είναι περισσότερα από ποτέ και δεν απολαμβάνουν τη δουλειά τους. Το δεύτερο πράγμα που συμβαίνει στον κόσμο είναι ότι πολλοί οργανισμοί εκτιμούν τώρα την ποικιλομορφία στην ηγεσία, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις;

H Mayer υπογραμμίζει ότι μια προαγωγή δεν είναι ανταμοιβή για τη σκληρή δουλειά σας.

Οι περισσότερες γυναίκες, οι οποίες εργάζονται στον εταιρικό κόσμο, περιμένουν να ανταμειφθούν για τη σκληρή τους δουλειά. Και το πιστεύουν αυτό γιατί νωρίτερα στην καριέρα τους, αυτό θα ήταν αλήθεια. Μόλις συνειδητοποιήσουν ότι η προαγωγή σε θέσεις υψηλότερου επιπέδου δεν είναι πλέον ανταμοιβή για τη σκληρή δουλειά τους, αλλά αντίθετα είναι κάτι που βγαίνουν ενεργά και παίρνουν, τότε μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Να μιλήσουν πιο στρατηγικά, να διαχειριστούν την ηγετική ομάδα, να επικοινωνήσουν σε υψηλότερο επίπεδο και να δημιουργήσουν σχέσεις σε επίπεδο στελεχών. Αυτό τους επιτρέπει να δείξουν στην εκτελεστική ηγετική ομάδα ότι είναι στην πραγματικότητα έτοιμες για ηγετικές θέσεις υψηλότερου επιπέδου.

Η μεγάλη παγίδα στο δρόμο για την προαγωγή

Οι επιτυχημένες γυναίκες, συχνά βασίζονται πολύ στην τεχνογνωσία τους. Ωστόσο, αυτό που συχνά θεωρούν ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, μπορεί να γίνει παγίδα στην εξέλιξη της καριέρα τους. Αυτή η εξειδίκευση σε ένα θέμα που μόνο οι ίδιες γνωρίζουν, τις εμποδίζει να αναρριχηθούν σε ηγετικές θέσεις. Έτσι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις σύμφωνα με την Mayer, είναι να σταματήσεις να κάνεις αυτό για το οποίο σε θεωρούν αναντικατάστατη:

«Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πώς μπορώ να μεταφέρω μέρος αυτής της τεχνογνωσίας σε κάποιον άλλον, ώστε η δουλειά μου να αρχίσει να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο;» Έτσι μπορείτε να δείτε που προσφέρετε περισσότερη αξία στην εταιρεία. Θα αρχίσετε να έχετε συζητήσεις με ηγετικά πρόσωπα και η καριέρα σας θα πάει στο επόμενο επίπεδο».

Το «κλειδί» για την προαγωγή σε υψηλότερες θέσεις

Το χτίσιμο σχέσεων με άλλα ηγετικά στελέχη της εταιρείας και όχι το να μιλάς για τα επιτεύγματά σου, είναι επίσης σύμφωνα με την Mayer «κλειδί» για μια προαγωγή:

«Ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι έχει πραγματικά σημασία για μένα; Γιατί έχω τη δουλειά που έχω; Πώς θέλω να μεγαλώσω την ομάδα μου; Για ποια πράγματα στα οποία εργάζεται η ομάδα μου είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη;

Καθώς αρχίζετε να μοιράζεστε τον μεγαλύτερο σκοπό σας με στελέχη σε τακτική βάση, θα αρχίσουν να ακολουθούν αυτά που λέτε και θα θέλουν να υποστηρίξουν το όραμα σας.

Αυτή η διαδικασία σάς επιτρέπει επίσης να μιλήσετε για τα επιτεύγματά σας με αυθεντικό τρόπο, επειδή απλώς μοιράζεστε αυτό που σας ενδιαφέρει μέσα στις κανονικές, καθημερινές συνομιλίες. Είναι διασκεδαστικό και λειτουργεί».