ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς θα ενισχύσεις την παραγωγικότητά σου με τη μέθοδο των 4/4

Pexels

Στην καθημερινότητα, ακόμα και οι πιο μικρές αναποδιές το πρωί, μπορούν να σου χαλάσουν τη διάθεση. Όταν στην αρχή της ημέρας χάνεις το λεωφορείο ή λερώνεσαι με καφέ πριν καν φτάσεις στο γραφείο ή ξεχνάς μια πρωινή συνάντηση. Καταστάσεις που μπορούν εύκολα να σε κάνουν να πεις ότι είναι μια κακή μέρα για εσένα. Μπορείς μόνο να ελπίζεις σε ένα καλύτερο αύριο. Μήπως όμως ένα κακό ξεκίνημα δεν χρειάζεται να επηρεάσει ολόκληρη την ημέρα σου; Ένα hack στο TikTok, σου επιτρέπει να ξεγελάσεις τον εγκέφαλό σου και να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο, που μπορεί να μπλοκάρει την παραγωγικότητα και τη διάθεσή σου.

Τι ακριβώς είναι η μέθοδος των 4/4 

Πώς η μέθοδος των 4/4 θα ενισχύσει την παραγωγικότητά σου Pexels

Γνωστή ως μέθοδος των 4/4 (τεσσάρων τετάρτων), η τεχνική περιλαμβάνει το διαχωρισμό της ημέρας σε τέσσερις ενότητες:

  • Πρωί (5 π.μ. – 9 π.μ.)
  • Μεσημέρι (10 π.μ. – 1 μ.μ.)
  • Απόγευμα (2 μ.μ. – 7 μ.μ.)
  • Βράδυ (7 μ.μ. και μετά).

Η μέθοδος των 4/4 αντιμετωπίζει την ημέρα ως μια σειρά από σύντομα σπριντ και όχι ως έναν μαραθώνιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αντί να τρέχεις αδιάκοπα, με το τέλος της ημέρας να μην φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα, μπορείς να χωρίσεις την ημέρα σε «κεφάλαια». Περνώντας την σκυτάλη από «κεφάλαιο» σε «κεφάλαιο», μέχρι να φτάσεις στη γραμμή τερματισμού.

Το σκεπτικό στην μέθοδο αυτή, είναι ότι επιμερίζοντας το χρόνο σου, μπορείς όχι μόνο να αξιοποιήσεις στο έπακρο την παραγωγικότητά σου, αλλά και να αλλάξεις ολόκληρη τη διάθεσή σου, χωρίς να αφήσεις τις αναποδιές να επηρεάσουν την υπόλοιπη ημέρα. Είτε δεν πέτυχες τους στόχους σου στη δουλειά, είτε συνάντησες απροσδόκητα εμπόδια, είτε γενικά κάτι πάει στραβά, μπορείς νοερά να προχωρήσεις σε ένα νέο «κεφάλαιο», αφήνοντας πίσω όλα τα αρνητικά στοιχεία του τελευταίου. Όπως ακριβώς στο ξεκίνημα μιας νέας ημέρας.

Πώς η μέθοδος των 4/4 αυξάνει την παραγωγικότητα

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουν πιο πολύ ενέργεια στην αρχή της ημέρας ή στο ξεκίνημα μιας εργασίας. «Ξεγελώντας» τον εγκέφαλό σου και κάνοντας τον να πιστεύει ότι υπάρχουν πολλαπλά ξεκινήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αξιοποιείς τη δυναμική που έρχεται με κάθε νέα αρχή. Με την τακτική αυτή επίσης, μαθαίνεις να αντιμετωπίζει και να προσπερνάς τυχόν καθυστερήσεις και αναποδιές.

Έτσι, εάν έχεις χαμηλή απόδοση σε ένα «κεφάλαιο» της ημέρας, τα επόμενα μπορούν να σε βοηθήσουν να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου. Με αυτόν τον τρόπο, αντί να θεωρείς ολόκληρη την ημέρα ως κακή ή μη παραγωγική, μπορείς να κάνεις πολλές, νέες εκκινήσεις που μπορούν (ελπίζουμε) να σε αναζωογονήσουν.

Τα απαραίτητα διαλείμματα

Για μεγαλύτερη ευκολία στη μέθοδο των 4/4, φρόντισε να ολοκληρώνεις κάθε τμήμα της μέρας, κάνοντας ένα βήμα πίσω από αυτό που κάνεις. Και δεν εννοούμε απλώς να κάνεις ατελείωτο scrolling στο τηλέφωνό σου, ενώ κάθεσαι στο ίδιο μέρος όλη την ημέρα. Προσπάθησε να κάνεις ουσιαστικά διαλείμματα. Ακόμα κι αν απλώς πρόκειται να βγεις έξω για μια σύντομη βόλτα, να φας μεσημεριανό ή να πιείς έναν καφέ. Είναι καλύτερο να χωρίζεις τα τμήματα της ημέρας, με κάτι απτό που θα σε βοηθήσει να κάνεις τη γνωστική μετάβαση.