ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα αντιμετωπίσεις το άγχος με τον κανόνα 3-3-3;

Pexels

Ενώ οι περισσότεροι φροντίζουμε τη σωματική μας υγεία, συχνά αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα την ψυχική μας ευεξία. Θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μεταξύ άλλων, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η πανδημία Covid-19, είχε ανησυχητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα των γυναικών, με το στρες και το άγχος να γίνονται όλο και πιο κοινά. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν αυτήν την αρνητική επιρροή στην καθημερινότητά τους και δεν ξέρουν πώς μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

«Πολύ συχνά κρύβουμε κάτω από το χαλί τα πραγματικά μας συναισθήματα ή επιμένουμε σε μια αντιμετώπιση τοξικής θετικότητας», υποστηρίζει η ψυχολόγος Shwetambara Sabharwal. «Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην αισθάνεσαι 100% καλά όλη την ώρα ή να βιώνεις ανεξήγητο άγχος. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να το αναγνωρίσεις, να το συνειδητοποιήσεις και να το αποδεχτείς» προσθέτει η ίδια. Πώς μπορείς να το κάνεις όμως αυτό πρακτικά; Ο κανόνας 3-3-3 μπορεί να σε βοηθήσει.

Τι είναι ο κανόνας 3-3-3 που αντιμετωπίζει το άγχος;

Πώς θα αντιμετωπίσεις το άγχος με τον κανόνα 3-3-3; Pexels

H Sabharwal εξηγεί πως ο κανόνας 3-3-3, είναι ουσιαστικά μια απλή πρακτική η οποία μας γειώνει στην παρούσα στιγμή, δημιουργώντας ενσυνειδητότητα που μας βοηθά να απομακρυνθούμε από τα πιο ανθυγιεινά συναισθήματα.

Πώς μπορείς να ακολουθήσεις τον κανόνα 3-3-3:

  • Συγκεντρώσου σε τρεις ήχους που ακούς
  • Κούνησε τρία μέρη του σώματός σου: Tα δάχτυλά, τους ώμους και μετά τα πόδια σου
  • Επισήμανε τρία πράγματα που βλέπεις

«Όποτε νιώθεις το μυαλό σου να πηγαίνει με 1000, μπορείς να δοκιμάσεις αυτήν την άσκηση. Στόχος της είναι να σε βοηθήσει να επιστρέψεις στην παρούσα στιγμή», υποστηρίζει η ψυχολόγος.

Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο του άγχους

Σύμφωνα με την Sabharwal, όσο φυσιολογικό κι αν είναι να βιώνουμε αγχώδεις καταστάσεις μέσα στην καθημερινότητά μας, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε μηχανισμούς διαχείρισής του. Τι προτείνει λοιπόν;

  • Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη και άφησε όλο τον αέρα να βγει από το στόμα σου
  • Ακολούθησε τον κανόνα 3-3-3.
  • Αναγνώρισε το αρνητικό συναίσθημα
  • Αποδέξου ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχεις αρνητικά συναισθήματα
  • Ζήσε την παρούσα στιγμή και προσπάθησε να φυτέψεις έναν σπόρο για ηρεμία στο μυαλό σου

«Το να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για ηρεμία στο μυαλό και την ψυχή μας, σημαίνει ότι φροντίζουμε για την ψυχική και πνευματική μας ισορροπία. Είναι ένας καλός τρόπος με τον οποίο η ηρεμία μπορεί να βρει χώρο να φυτρώσει και να αναπτυχθεί βαθιά μέσα σας. Όταν φροντίζουμε την ψυχή μας, μπορούμε να την δούμε να ανθίζει», υπογραμμίζει.