WOMEN TODAY

Πώς νιώθει μία κακοποιημένη γυναίκα και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την εικόνα που εμείς βλέπουμε;

Unsplash

Γιατί πολλές φορές εμμένει αιχμάλωτη στον κυκεώνα της βίας; Τι την εμποδίζει να δραπετεύσει, να σπάσει τον κλοιό της σιωπής της και να πάρει τα ηνία της ζωή της στα χέρια της;

Ενδεχομένως, το κατεστραμμένο «εγώ» της, ο απατηλός κόσμος, στον οποίο την έχουν καθοδηγήσει «οι σημαντικοί άλλοι» να ζει, αψηφώντας τον ίδιο της τον εαυτό. Μία κακοποιημένη γυναίκα διαλέγει να σωπάσει και να υπομείνει μια άρρωστη σχέση, φοβούμενη την κατακραυγή του κόσμου, καθώς και τον θρυμματισμό της εικόνας της στο ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον. Έτσι, χάνει τον πραγματικό της εαυτό, την ταυτότητά της, βιώνοντας μια κατάσταση, την οποία με το πέρασμα του χρόνου συνηθίζει. 

Οι οικονομικοί λόγοι αποτρέπουν μία κακοποιημένη γυναίκα από το να φύγει

Οι οικονομικοί παράγοντες αποτελούν μία ακόμη αιτία που αφήνει αυτές τις γυναίκες έρμαια των συντρόφων τους. Ωστόσο, η χώρα μας παρέχει πλέον πολλούς αξιόλογους φορείς για να τις προστατεύσει και να ξαναδώσει πίσω τη χαμένη μέχρι τώρα ζωή που τους ανήκει.

Το οικογενειακό μοτίβο

Όλοι ερχόμενοι στη ζωή, φέρουν στα κύτταρά τους εμπειρίες των προγόνων τους, οι οποίες και ενισχύονται με το πέρας της παιδικής τους ηλικίας. Η εικόνα της κακοποιημένης μαμάς εγγράφεται  στον εσωτερικό εαυτό και η γυναίκα την κουβαλά μαζί της καθ’όλη την διάρκεια της ζωής της, καθώς, εν αντιθέσει με τον άνδρα, ο οποίος σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, ταυτίζεται με τον διώκτη, επαναλαμβάνοντας τον κύκλο της κακοποίησης- η γυναίκα ταυτίζεται με το θύμα, υπηρετώντας τις κοινωνικές νόρμες, οι οποίες τη θέλουν ανίσχυρη και υποταγμένη στον σύζυγο. Οι μνήμες, ωστόσο, είναι τόσο έντονες που ακόμη και αν συνειδητά η γυναίκα δεν τις αφήσει να βγουν στην επιφάνεια, υπάρχουν και την επηρεάζουν. 

Η κακοποίηση ως παιδί

Ένας επιπρόσθετος σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει μια γυναίκα να δραπετεύσει από μια κακοποιητική σχέση είναι η κακοποίηση που υπέσθη, ίσως, η ίδια ως παιδί. Οι αυξημένες προσδοκίες των γονέων αλλά και τα αυταρχικό περιβάλλον, στο οποίο, πιθανώς, να μεγάλωσε μια γυναίκα, περιορίζουν τη δυνατότητα αυτοβουλίας, η οποία φαίνεται να αντικαθίσταται από επιβολές και απειλές.

Η δύναμη που υπάρχει μέσα στον καθένα είναι ικανή για τα πάντα. Έχει την ικανότητα να ξεπεράσει και να αναστήσει όλη τη ζωή μας από την αρχή, θέτοντας και διαλέγοντας τώρα τις νέες βάσεις και θεμέλια για μια ισορροπημένη και απελευθερωμένη ζωή. Τα πάντα πηγάζουν από εμάς τους ίδιους. Αν κάποια γυναίκα βιώνει μια κακοποιητική σχέση και η ίδια δεν θελήσει να βοηθήσει τον εαυτό της,  ποτέ δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτή την βασανιστική κατάσταση, καθώς, ακόμη και αν καταφέρει να διακόψει κάποια στιγμή την παρούσα σχέση της, η πιθανότητα να εμπλακεί και πάλι σε μια ανάλογη σχέση και ο φαύλος κύκλος να αρχίσει και πάλι, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη.   

Χρήσιμα tips για μία κακοποιημένη γυναίκα:

 • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να ανακαλύψετε την κάθε πτυχή της προσωπικότητάς σας και να είστε πλέον ικανές να στηριχθείτε στις δικές σας δυνάμεις χωρίς να εξαρτάστε από κάποιον άλλο.
 • Αναζητήστε την υγιή αγάπη και όχι την εξαρτητική. Μην ξεχνάτε ότι κανείς άλλος, εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό δεν μπορεί να δώσει νόημα στη δική μας ζωή.
 • Ξεκινήστε να γράφετε το δικό σας βιβλίο, εκμυστηρεύοντας σε αυτό τον ειλικρινή εαυτό σας.
 • Μην προσπερνάτε τα μηνύματα του σώματός σας, κάθε πόνος ή αντίδραση σηματοδοτεί και κάτι.
 • Καταγράψτε σε ένα χαρτί τα χαρακτηρολογικά στοιχεία με τα οποία σκιαγραφείτε την προσωπικότητά σας κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να ασκήσετε κριτική στον εαυτό σας.
 • Πείστε τον εαυτό σας ότι δεν είναι πλέον θύμα, εγκαταλείποντας τη νοοτροπία αυτή.
 • Αντικαταστήστε τα παλιά πρότυπα ανδρών με τους οποίους συνάπτατε σχέσεις με νέα, που φέρουν άλλα χαρακτηριστικά. 
 • Μην διστάσετε να αρχίσετε ψυχανάλυση. Τα παιδικά τραύματα, αν δεν θεραπευτούν, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν.
 • Κάνετε ψυχοθεραπεία για να μπορέσετε να τονώσετε την εικόνα σας και να λάβετε την απαιτούμενη δύναμη για να μπορέσετε να επουλώσετε, εν συνεχεία, τις πιο βαθιές ρωγμές.
 • Επισκεφθείτε ομάδες υποστήριξης: η επαφή με άλλες κακοποιημένες γυναίκες θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε η μόνη που παλεύει. 
 • Κάνετε μαθήματα αυτοάμυνας και διεκδικητικότητας για να αποφύγετε ο επόμενος θύτης να σας δει ως εύκολο θύμα. Η γλώσσα του σώματος εκπέμπει μηνύματα. 

Η δραπέτευση από μία κακοποιητική σχέση υπονοεί την είσοδο σε μια άγνωστη πραγματικότητα, όπου το άτομο καλείται να αποδείξει στον εαυτό του αυτό που τόσο καιρό, ίσως, δίσταζε. Μην αφήσετε τη ζωή να σας φύγει. Ζωγραφίστε τον δικό σας πίνακα με τα χρώματα που εσείς θα αποφασίσετε. 

*Ευχαριστούμε τη Φραντζέσκα Καραγιάννη, MSc Κλινική Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια