ΚΑΡΙΕΡΑ

Τοξικό εργασιακό περιβάλλον: 10 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξεις δουλειά

iStock

Ως τοξικός, ορίζεται ένα επαγγελματικός χώρος, όπου οι απαιτήσεις της εργασίας, η κουλτούρα ή/και οι συνάδελφοι προκαλούν σοβαρές διαταραχές στην υπόλοιπη ζωή μας.

Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι κάτι περισσότερο από μια δουλειά που «μισείς». Όλοι έχουμε κακές μέρες, δύσκολες εβδομάδες, ακόμα και απογοητευτικούς μήνες. Αυτή είναι η κυκλική και απολύτως κανονική φύση μιας καριέρας.

Ωστόσο, συνήθως μπορείς να τα βγάλεις πέρα μετά από μια κακή Δευτέρα, να επιβιώσεις σε μια δύσκολη εβδομάδα και να μάθετε πολύτιμα μαθήματα από ένα απογοητευτικό τρίμηνο.

Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον ωστόσο, είναι σαν να επαναλαμβάνονται όλες αυτές οι προκλήσεις, χωρίς διάλειμμα. Είναι ένα παθητικό-επιθετικό αφεντικό ή ακατάλληλα σχόλια από τους συναδέλφους σου. Είναι μειωμένα (ή ανύπαρκτα) όρια.

Είναι gaslighting, mansplaining, σεξισμός και μικροεπιθετικότητα. Και είναι τοξικό όσο τίποτα.

Τα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα γεννούν αναταραχή, ανταγωνισμό, χαμηλό ηθικό, συνεχείς στρεσογόνους παράγοντες, αρνητικότητα, ακόμη και εκφοβισμό. Ακόμα χειρότερα, σπάνια παραμένουν στη δουλειά. Συνήθως σε ακολουθούν και στο σπίτι. Τρυπώνουν στις συζητήσεις με τους αγαπημένους σου, κλέβουν τον ύπνο που χρειάζεσαι και γενικά προκαλούν ανησυχία και άγχος.

Οι τοξικοί χώροι εργασίας μπορούν να οδηγήσουν σε στρες, εξουθένωση, κατάθλιψη και να μειώσουν την αυτοεκτίμησή σου. Με λίγα λόγια επηρεάζουν αρνητικά κάθε έκφανση της καθημερινότητάς σου και απειλούν τόσο την υγεία σου, όσο και τις σχέσεις σου.

10 σημάδια που μαρτυρούν ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας

Μήπως δουλεύεις σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας; Pexels

Τα παρακάτω είναι οι καλύτεροι (ή οι χειρότεροι) δείκτες ενός τοξικού επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Εάν αναγνωρίσεις ένα από αυτά, στον δικό σου χώρο εργασίας, η κατάσταση μπορεί να μην είναι χαμένη από χέρι και να μπορεί να διορθωθεί. Εάν όμως αναγνωρίζεις πολλά ή ακόμα όλα τα παρακάτω σημάδια, ίσως έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσεις να ψάχνεις για μια νέα δουλειά.

1. Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας μπορεί να έχει κακή επικοινωνία

Η ανεπαρκής, μπερδεμένη ή αποτυχημένη επικοινωνία, είναι ο ένοχος πολλών προβλημάτων στο χώρο εργασίας.Στην πραγματικότητα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι οι πιο σημαντικές δεξιότητες που χρειάζονται σε κάθε επιτυχημένο οργανισμό. Γιατί;

Επειδή η επικοινωνιακή ομπρέλα καλύπτει τόσα πολλά και σημαντικά πράγματα: Δεξιότητες ακρόασης (τόσο ως διευθυντής όσο και ως υπάλληλος), λεκτική επικοινωνία, γραπτή επικοινωνία, προτιμήσεις για τον τρόπο επικοινωνίας. Η λίστα είναι ατελείωτη.

2. Παρατηρείς κλίκες, αποκλεισμούς και κουτσομπολίστικη συμπεριφορά

Αν γυρνώντας από το γραφείο νιώθεις ότι μόλις έπαιξες σε κάποιο επεισόδιο του Beverly Hills 90210, πιθανότατα κάτι δεν πάει καλά. Οι κλίκες είναι παντού απαίσιες, αλλά σε έναν χώρο εργασίας γίνονται και αντιπαραγωγικές. Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στο γυμνάσιο, ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορεί να περνούσε.

3. Μπορεί να έχει κακή ηγεσία

Η κακή ηγεσία μπορεί να επηρεάσει κάθε επίπεδο της ιεραρχίας ενός οργανισμού και είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια, ενός τοξικού περιβάλλοντος εργασίας.

Μερικές φορές ένα τοξικό αφεντικό, είναι «δημιούργημα» του δικού του κακού αφεντικού και ούτω καθεξής. Είναι αυτή η γενεαλογική ιεραρχία της κακής ηγεσίας που κάνει το συνολικό χώρο εργασίας (μάντεψε) εντελώς τοξικό.

Τα τοξικά αφεντικά έρχονται σε πολλές μορφές: Μπορεί να είναι ένα αφεντικό που κάνει μικρομάνατζμεντ και σε διορθώνει συνεχώς, υπονομεύει τις αποφάσεις σου και τελικά σε εμποδίζει να κάνεις τη δουλειά σου.

4. Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι πιθανό να έχει εργαζόμενους χωρίς κίνητρα

Δεν λέμε ότι πρέπει να κρίνεις τη δουλειά σας με βάση την ποιότητα (ή την έλλειψη) των συναδέλφων σου .

Ωστόσο, όταν δουλεύεις σε έναν εργασιακό χώρο γεμάτο με συναδέλφους χωρίς κίνητρα, αργά ή γρήγορα θα επηρεαστείς κι εσύ.

Δυστυχώς, αν δεν είσαι σε ηγετική θέση, αυτό το πρόβλημα είναι ενδεικτικό πολύ μεγαλύτερων προβλημάτων. Και είναι απίθανο να αναπτυχθείς επαγγελματικά σε ένα τέτοιο  περιβάλλον.

5. Ένας τοξικός χώρος εργασίας μπορεί να καταπνίξει την ανάπτυξη

Εάν ο χώρος εργασίας σου, δεν φαίνεται να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης για την προώθηση των δεξιοτήτων ή της καριέρας σου, ή κάποια καθοδήγηση, πιθανότατα δεν επενδύουν στην ανάπτυξη των εργαζομένων τους.

Μόλις καταλάβεις ότι τα όρια ανάπτυξής σου περιορίζονται, ίσως είναι καιρός να αλλάξεις έδαφος. Η ίδια η δουλειά σου δεν είναι πάντα υπεύθυνη για να σε εμπνέει και να σε παρακινεί. Ωστόσο, εάν αισθάνεσαι εντελώς «κολλημένη», ίσως είναι καιρός να προχωρήσεις.

6. Συχνές εναλλαγές εργαζόμενων

Η ταχεία εναλλαγή εργαζομένων είναι ένα ακόμα καλό σημάδι ότι ένας χώρος εργασίας είναι τοξικός. Το να φύγεις από μια δουλειά είναι μια δύσκολη απόφαση. Όταν παρατηρείς ότι πολλοί άνθρωποι παίρνουν αυτή την απόφαση, τότε κάτι είναι πραγματικά σάπιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εάν οι εργαζόμενοι απολύονται συνεχώς, αυτό μπορεί να είναι σημάδι μερικών άλλων τοξικών στοιχείων. Η ταχεία εναλλαγή εργαζομένων συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει αποδιοργάνωση, έλλειψη κατεύθυνσης, κακή ηγεσία ή λίγες ευκαιρίες.

7. Δεν προσφέρει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι απαραίτητη για την επιβίωση. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να αναμένεται να είναι συνέχεια «απίκο», ανεξάρτητα από τη δουλειά του. Εάν η δουλειά σου απαιτεί να είσαι on hold ανά πάσα στιγμή, είναι τοξική. Εάν το αφεντικό σου απαιτεί να απαντάς στα email στα μέσα Σαββάτου—κάθε Σάββατο—η δουλειά σου είναι τοξική.

Ναι, μερικές φορές, προκύπτουν έκτακτες ανάγκες. Ωστόσο, εάν οι προϊστάμενοι σου έχουν από εσένα την προσδοκία ότι θα είσαι πάντα διαθέσιμη για δουλειά, (κατά την ταπεινή μου γνώμη) είναι τοξικά σκουπίδια.

8. Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας σε αφήνει να παλεύεις με την εξάντληση

Το burnout είναι κάτι περισσότερο από ένα τσιτάτο που μπορεί να έχετε ακούσει γύρω από την ορολογία του χώρου εργασίας. Η επαγγελματική εξουθένωση αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως φαινόμενο.

Η εξουθένωση μπορεί να είναι ένα σίγουρο σημάδι ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος. Ή τουλάχιστον ενός εργασιακού περιβάλλον που δεν «δουλεύει» για εσένα

9. Δεν προωθεί την καριέρα σου

Εάν αισθάνεσαι ότι η καριέρα σου παραμένει «κολλημένη» ή δεν προχωράει με τον ρυθμό που πιστεύεις ότι θα έπρεπε, είναι επίσης ένα καλό σημάδι ότι τα πράγματα είναι τοξικά.

10. Το ένστικτό σου, σού λέει ότι είναι τοξικό

Εάν η διαίσθησή σου σού λέει ότι ο χώρος εργασίας σου είναι τοξικό, μάλλον ισχύει. Εάν νιώθεις συνέχεια άγχος, υποψιάζεσαι ότι αντιμετωπίζεις διακρίσεις, ή νιώθεις ότι απειλείται η υγεία σου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Εάν χρειάζεται να πάρεις μια δεύτερη γνώμη από έναν φίλο ή αγαπημένο σου πρόσωπο, κάν’ το. Όμως σε κάθε περίπτωση εμπιστεύσου το ένστικτό σου.

Πιστεύεις ότι εργάζεσαι σε τοξικό περιβάλλον;

ΨΗΦΙΣΕ