ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η Πόπη Τσαπανίδου σε μια ειλικρινή συνέντευξη περί μητρότητας. «Ήμουν μια ενοχική μαμά»

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Αν έπρεπε να βάλει έναν τίτλο στον ρόλο της ως μητέρα, η Πόπη Τσαπανίδου θα έβαζε τον τίτλο «Τα κατάφερα». Και όντως το έκανε. Μόλις 20 ετών ήταν η Πόπη Τσαπανίδου όταν απέκτησε την πρώτη της κόρη, Εύα, ενώ στα 22 της απέκτησε τις δίδυμες κόρες της, Ευτυχία και Μαρίνα. Ένα κορίτσι, κρατάει στα χέρια της τρία παιδιά, με την πρόωρη απώλεια του πατέρα τους. Πόση δύναμη μπορεί να κρύβει μια γυναίκα, όταν εισέρχεται στον κόσμο της μητρότητας, σε μια τόσο νεαρή ηλικία ολομόναχη; Σίγουρα αρκετή. Όπως και η δύναμη που είχε η δημοσιογράφος, που συνεχίζει να την μεταδίδει. Στέλνοντας μηνύματα συμπαράστασης προς όλες τις γυναίκες που δίνουν τον δικό τους, προσωπικό αγώνα στην καθημερινότητά τους, αγωνιζόμενες να ισορροπήσουν μεταξύ καριέρας και οικογένειας.

Αυτήν την φορά, η Πόπη Τσαπανίδου έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Πρωινό» του ANT1 και μίλησε στη Φαίη Σκορδά. Αναλογίστηκε τα επιτεύγματα και τις αστοχίες της ως μητέρα, κατά τη διάρκεια διαμόρφωσης των χαρακτήρων των παιδιών της ενώ στο τέλος μίλησε για τα προσωπικά της.

Η Πόπη Τσαπανίδου είναι ανάμεσα στις γυναίκες που μεγάλωσε τρία παιδιά μόνη της. «Είναι μια μεγάλη πρόκληση»

Στη συζήτηση που είχε με τη Φαίη Σκορδά περί μητρότητας, η Πόπη Τσαπανίδου παραδέχθηκε πως το να μεγαλώνεις μόνη σου τρία παιδιά, πόσο μάλλον σε μια νεαρή ηλικία, δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Είναι πολλές οι γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά και είμαι ανάμεσά τους. Δεν είναι εύκολο. Είναι μεγάλη πρόκληση να τα καταφέρεις. Μια πολύ μεγάλη ευθύνη με αρκετό άγχος», δήλωσε μεταξύ άλλων η ηθοποιός και πρόσθεσε: «Όμως, όταν βλέπεις ότι τα παιδιά σου να ανεξαρτητοποιούνται πλήρως και να γίνονται ολοκληρωμένοι ενήλικες, εκεί νιώθεις ότι τα έχεις καταφέρει.

Και οι τρεις τους είναι αυτόνομες γυναίκες. Έφτιαξαν την ζωή τους και έκαναν τις επιλογές τους. Πλέον είμαι η μαμά, όπως είναι η δική μου μαμά για εμένα. Εκεί τελειώνει ο ρόλος μου. Δεν υπάρχει πλέον επίβλεψη, υπάρχει το ενδιαφέρον», δήλωσε χαρακτηριστικά η παρουσιάστρια.

«Ήμουν ενοχική μαμά κατά το μεγάλωμα των παιδιών μου»

Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι μεγάλη ευθύνη. Πόσο μάλλον όταν έχεις την πλήρη ευθύνη της ανατροφής τους χωρίς κανένα απολύτως στήριγμα. Και η Πόπη Τσαπανίδου ήταν μια ενοχική μαμά. «Ήμουν ενοχική μαμά κατά το μεγάλωμα των παιδιών μου. Όταν τα παιδιά ενηλικιώνονται και έχουν μια παραπάνω ευαισθησία, μια αδυναμία ή μια ανασφάλεια, πιστεύεις πως εσύ το προκάλεσες, επειδή όταν ήταν μικρά είχες μια συγκεκριμένη στάση απέναντί τους. Οι ανασφάλειες που μπορεί να έχουν ως άτομα, προκύπτουν από προσωπικές εμπειρίες, κοινωνικές καταστάσεις, ακόμα και από τον βίο με τους ίδιους σου γονείς. Εκεί, λοιπόν, ναι. Νιώθεις ενοχές», ανέφερε.

Πόπη Τσαπανίδου: «Προσπάθησα να κάνω τις κόρες μου περισσότερο αυτόνομες απ’ ό,τι έπρεπε»

Μιλώντας για τη στοργικότητα που πρέπει να έχει ή όχι μια μητέρα, η Πόπη Τσαπανίδου ανέφερε ότι μεγάλωσε τις κόρες της σε μια εποχή που ανάγκες και οι απαιτήσεις ήταν διαφορετικές από αυτές που τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν ως ενήλικες γυναίκες. «Όταν μεγάλωνα τις κόρες μου, οι προτεραιότητες, οι ανάγκες, οι αξίες και το κοινωνικό πλαίσιο ήταν διαφορετικά. Σήμερα, οι εποχές απαιτούν να είναι ενήλικες με άλλες αξίες και δεδομένα. Προσπάθησα να κάνω τις κόρες μου περισσότερο αυτόνομες απ’ ό,τι έπρεπε. Είναι σαν να βάζεις εκ των προτέρων φράχτη γύρω σου, κάτι που νομίζω κάνουν ως έναν βαθμό. Όμως μου αρέσουν αυτά τα τυπάκια», παραδέχθηκε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Ζούσα στο ροζ συννεφάκι»

Όταν η συζήτηση μετατοπίστηκε στα προσωπικά της, η Πόπη Τσοπανίδου ανέφερε ότι: «Ο άντρας, ως φιγούρα, υπήρχε σαν στόχος ζωής. Ήθελα να καταφέρω να χτίσω μια ιδανική σχέση, σαν αυτή των γονιών μου. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για να πειραματιστώ, ειδικά όταν τρως τα μούτρα σου δεν ξαναπροσπαθείς. Τώρα πλέον, θεωρώ τον εαυτό μου αρκετό τυχερό γιατί βρίσκομαι με έναν άνθρωπο που είναι σωστός, για τα δικά μου δεδομένα».