PROFILE

Penny Mordaunt: Η σωσίας της Catherine Deneuve που έλαμψε στη στέψη του Κάρολου, «έπαθε» Mr. Bean και το απόλαυσε

Karwai Tang/WireImage/Getty Images/Ideal Image

Κάρολος, Καμίλα, κορώνες, διαμάντια και ρουμπίνια, εγγόνια, μπαλκόνια και χαιρετούρες. Αλλού είναι το ζουμί. Penny Mordaunt. Το όνομα μπορεί να το ακούς για πρώτη φορά, όμως αν παρακολούθησες έστω και για λίγο την τελετή στέψης, όχι μόνο την εντόπισες αλλά αναρωτήθηκες «αυτή με ποια μοιάζει».

Η Penny Mordaunt ήταν αναπόσπαστο μέλος του τελετουργικού. Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας που ανέλαβε το καθήκον να μεταφέρει το σπαθί του κράτους στον βασιλιά Κάρολο.

Penny Mordaunt, όπως λέμε Catherine Deneuve στα νιάτα της

Με ποια μοιάζει; Ίδια η Catherine Deneuve είναι η Penny Mordaunt. Κομψότατη μέσα στο πετρόλ σύνολό της. Η Penny Mordaunt για να μεταφέρει το τεσσάρων κιλών ξίφος του 17ου αιώνα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ κατά τη διάρκεια της πομπής του βασιλιά, χρειάστηκε να κάνει προπόνηση πολλές ημέρες πριν. Το σπαθί, το οποίο συμβολίζει τη βασιλική εξουσία, τοποθετήθηκε στο δεξί χέρι του βασιλιά, στη συνέχεια κουμπώθηκε στη ζώνη του και τελικά ξεκουμπώθηκε για να τοποθετεί στον βωμό.

Penny Mordaunt Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images/Ideal Image
Catherine Deneuve © 2023 Ronald Lopez/AP IMAGES

«Θα κουβαλάω το σπαθί του κράτους, το οποίο είναι το πιο βαρύ σπαθί, γι’ αυτό και κάνω κάμψεις για να προπονηθώ. Κάναμε εξάσκηση με κάποια αντίγραφα που είχαν ανάλογο βάρος και είναι τεράστια τιμή να το κάνεις», είχε πει σε συνέντευξή της κατά την προετοιμασία της.

Ποια είναι η Penny Mordaunt

Ποια είναι όμως η Penny Mordaunt και πώς βρέθηκε σε αυτή τη θέση; Θα ξεκινήσω από τα πιο πρόσφατα, όχι γιατί υπερτερούν σε ενδιαφέρον σε σχέση με τα νεανικά της χρόνια, αλλά γιατί είναι σαν να διορθώνουν μια αδικία.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν υποψήφια για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ύστερα από την ανακοίνωση της παραίτησης Boris Johnson από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος, τον Ιούλιο του 2022. Κατά τον τελευταίο γύρο από τις εκλογές των βουλευτών στις 20 Ιουλίου 2022, ενώ σε όλες τις προηγούμενες (τέσσερις) αναμετρήσεις ήταν δεύτερη, εκτοπίστηκε κι έχασε οριακά από την Υπουργό Εξωτερικών Liz Truss (113 ψήφοι), λαμβάνοντας 105 ψήφους και την τρίτη θέση. Αποκλείστηκε από την τελική αναμέτρηση των δύο μονομάχων.

Penny Mordaunt Yui Mok - WPA Pool/Getty Images/Ideal Image

Τον Οκτώβριο του 2022, ύστερα από την παραίτηση της Liz Truss, από το αξίωμα της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, η Penny Mordaunt, ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητά της για την εκλογή νέας ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα στις 21 Οκτωβρίου 2022, και έγινε η πρώτη υποψήφια.
Liz Truss; Ποια Liz Truss; Ένα πλανάκι και με το ζόρι της έκαναν στη στέψη. Να πέσει το βίντεο του Mr. Bean.

Ο χαμός της μητέρας της και η βοηθός ταχυδακτυλουργού

Γεννημένη στο Τορκί του Ντέβον, η Penny Mordaunt δεν πέρασε μια εύκολη, παιδική και εφηβική ηλικία. Ήταν 15 ετών όταν έχασε τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού. Αφού έφυγε από τη ζωή η μητέρα της, ο δίδυμος αδερφός της άφησε το σχολείο και πήγε να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο, ενώ ο πατέρας τους δούλευε για να πληρώσει τους λογαριασμούς, παλεύοντας με τον καρκίνο.

«Φρόντιζα την οικογένειά μου από μικρή, μέχρι που ο πατέρας μου ξαναπαντρεύτηκε όταν ήμουν 18 ετών», είχε πει η ίδια. Η Penny Mordaunt αναγκάστηκε να μεγαλώσει απότομα και να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού της, αλλά και του αγαπημένου αδερφού της. Έφυγε για τη Ρουμανία προκειμένου να εργαστεί σε ορφανοτροφεία και να βοηθήσει τον αδερφό της. Πριν μπει στο πανεπιστήμιο, εργάστηκε και ως βοηθός ταχυδακτυλουργού.

Η κόρη του πρώην αλεξιπτωτιστή των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων που πήρε το όνομά της από το καταδρομικό HMS Penelope του Βασιλικού Ναυτικού, είναι έτοιμη για το μεγάλο άλμα.

Ύστερα από την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο, η Penny Mordaunt, εργάστηκε στον δημόσιο τομέα. Υπήρξε επικεφαλής της νεολαίας του Συντηρητικού Κόμματος υπό την πρωθυπουργία του John Major. Το 2000, εργάστηκε στις ΗΠΑ ως επικεφαλής του ξένου τύπου της προεκλογικής καμπάνιας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και μετέπειτα προέδρου, George Bush, θέση την οποία ανέλαβε εκ νέου στις προεδρικές εκλογές του 2004.

Penny Mordaunt © 2023 Matt Dunham/AP IMAGES

Το 2005, ήταν πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής για την εκλογική περιφέρεια του Πόρτσμουθ Νορθ, στην περιοχή του Πόρτσμουθ, όμως ηττήθηκε με μικρή διαφορά. Στις εκλογές του 2010, κατάφερε τελικά να εκλεγεί Μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, για την ίδια περιφέρεια. Επανεξελέγη το 2015, το 2017 και το 2019.

Η μοναδική γυναίκα βουλευτής που είναι ενεργό μέλος του Βασιλικού Ναυτικού

Η Penny Mordaunt, υπηρετεί ως έφεδρος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2010 έως το 2015, διατέλεσε υπολογαχός. Το 2019 έγινε διαδοχικά επίτιμη υποπλοίαρχος και στη συνέχεια πλοίαρχος. Για το 2022, είναι η μοναδική γυναίκα βουλευτής που είναι ενεργό μέλος του Βασιλικού Ναυτικού.

Υπό την Κυβέρνηση του Boris Johnson, υπηρέτησε ως Υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Υπό την κυβέρνηση της Theresa May, υπηρέτησε ως Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2019, και ως Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, από το 2017 έως το 2019. Επίσης, υπηρέτησε ως Υπουργός Γυναικών και Ισότητας, από το 2018 έως το 2019. Επίσης, υπό την κυβέρνηση του David Cameron, υπηρέτησε ως Υφυπουργός Άμυνας αρμόδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις, από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2016.

Penny Mordaunt © 2023 Kirsty Wigglesworth/AP IMAGES

Yπηρετεί ως Ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου και ως Λόρδος Πρόεδρος του Μυστικού Συμβουλίου της Αυτού Μεγαλειότητας, από τον Σεπτέμβριο του 2022, υπό την κυβέρνηση της Liz Truss και σήμερα υπηρετεί υπό την κυβέρνηση του Rishi Sunak.

To tweet που συμπυκνώνει το «η κατάρα είναι γαϊδάρα και γυρνάει στον αφέντη της», έγραφε ότι η Liz Truss έκανε την Penny Mordaunt Λόρδο Πρόεδρο του Μυστικού Συμβουλίου της Αυτού Μεγαλειότητας για να την κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η Penny Mordaunt στις 6 Μαΐου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας της κρατώντας ένα ξίφος μπροστά στα μάτια 20 εκατομμυρίων τηλεθεατών. Δεν το λες και άσχημο. Ε, Liz;