ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Παυλίνα Βουλγαράκη: Έκοψε τα μαλλιά της on stage στηρίζοντας τις γυναίκες του Ιράν

Αγγελική Καλαμαρά/24Media

Στην 17η απονομή των βραβείων Γυναίκες της Χρονιάς της κυπριακής έκδοσης του περιοδικού Madame Figaro βρέθηκε την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, η Παυλίνα Βουλγαράκη. Η ερμηνεύτρια που τραγούδησε στη βραδιά η οποία είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, έκλεισε την εμφάνισή της στη σκηνή των βραβείων, με τον πιο απροσδόκητο τρόπο.

Η Παυλίνα Βουλγαράκη πλησίασε το μικρόφωνο για να στείλει το δικό της μήνυμα για τις γυναίκες του 2022, κρατώντας ένα ψαλίδι στο χέρι της. Και αφού μίλησε στο κοινό που παρακολουθούσε τα βραβεία που απονεμήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, το άνοιξε κι έκοψε μία τούφα από τα μαλλιά της.

«Έχει έρθει η εποχή, λοιπόν, που οι γυναίκες σιγά σιγά διεκδικούν τα δικαιωματά τους. Τα απολύτως ανθρώπινα δικαιώματα. Τα αυτονόητα δικαιώματα. Είναι χρέος, λοιπόν, όλων των γυναικών να στηρίζουμε η μία την άλλη. Να είμαστε εδώ η μία για την άλλη», είπε η Παυλίνα Βουλγαράκη πριν κόψει τα μαλλιά της on stage.

Η κίνησή της μουσικού στη σκηνή των βραβείων, έχει συμβολική αξία. Είναι η κίνηση που έχουν υιοθετήσει γυναίκες της Δύσης, διάσημες και μη, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στις γυναίκες του Ιράν, οι οποίες συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους με κίνδυνο της ζωής τους, μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.  H Mahsa Amini πέθανε όσο βρισκόταν υπό κράτηση από την Αστυνομία Ήθους επειδή δεν φορούσε σωστά το hijab της.

Έκτοτε σε όλη την επικράτεια του Ιράν, διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους με το σύνθημα «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», καίγοντας μαντίλες, κόβοντας τα μαλλιά τους και ερχόμενοι σε ευθεία σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο αριθμός των νεκρών όλο κι ανεβαίνει.

Δημόσια πρόσωπα σε όλο τον κόσμο, όπως ακριβώς και η Παυλίνα Βουλγαράκη, μιμούνται την κίνηση των Ιρανών γυναικών που με απελπισία κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τα χιτζάμπ τους εδώ και εβδομάδες στο Ιράν, προσπαθώντας να πουν ένα ηχηρό «Αρκετά» στο θεοκρατικό καθεστώς που «ποινικοποιεί» την θηλυκότητα σε όποια έκφρασή της. Είναι ένας τρόπος να πεις «σε στηρίζω» όσα χιλιόμετρα κι αν σε χωρίζουν από το Ιράν.

Το ίδιο είχαν κάνει πρόσφατα περισσότερες από 50 διάσημες Γαλλίδες, που βιντεοσκόπησαν τον εαυτό τους, καθώς έκοβαν τα μαλλιά τους, ως φόρο τιμής στις γυναίκες και τα κορίτσια του Ιράν που έχουν χάσει τη ζωή τους διεκδικώντας τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Η Παυλίνα Βουλγαράκη ανάρτησε το εν λόγω video στον λογαριασμό της στο Instagram γράφοντας στα hashtags τη λέξη Ιράν και το όνομα της Masha Amini. Το μήνυμα για τον αγώνα των γυναικών στο Ιράν, δεν πρέπει να ξεχαστεί όσο κι αν η επικαιρότητα τρέχει κι οι δυσάρεστες ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Κι αν είναι ένας τρόπος να μας το υπενθυμίζουν τα διάσημα πρόσωπα κόβοντας τα μαλλιά τους, ακόμα κι αν αυτά δεν το κάνουν ζώντας σε ένα απειλητικό καθεστώς, ακόμα κι αν το κάνουν σε μία λαμπερή βραδιά όπου οι γυναίκες τιμώνται και δεν εκδιώκονται, είναι κι αυτό κάτι.