WOMAN POWER

Διάσημες Γαλλίδες κόβουν τα μαλλιά τους για να συμπαρασταθούν στις γυναίκες του Ιράν

© Aurelien Morissard/AP Photo

Οι μαζικές εξεγέρσεις που σημειώνονται με αφορμή τη σύλληψη και τον θάνατο της 22χρονης Masha Amini επειδή δεν φορούσε σωστά το hijab της, συνεχίζονται για 18η μέρα στο Ιράν και εξαπλώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης. Γυναίκες (ανάμεσά τους και άνδρες) απ’ όλο τον κόσμο δείχνουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους με διαμαρτυρίες, πορείες και πιο ακραίες αντιδράσεις, όπως το να κόψουν τα μαλλιά τους.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από τη Γαλλία. Περισσότερες από 50 διάσημες Γαλλίδες βιντεοσκόπησαν τους εαυτούς τους να κόβουν τα μαλλιά τους για να δείξουν τη συμπαράστασή τους στις Ιρανές γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας για τα δικαιώματά τους στο Ιράν.

#HairForFreedom: Διάσημες Γαλλίδες κόβουν τα μαλλιά τους και δείχνουν τη συμπαράστασή τους στις γυναίκες του Ιράν

Στο βίντεο πρωταγωνιστούν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου και όχι μόνο. Juliette Binoche, Marion Cotillard, Isabelle Adjani, Isabelle Huppert, η τραγουδίστρια από το Βέλγιο, Angèle, η βρετανικής καταγωγής τραγουδίστρια Jane Birkin, η Charlotte Rampling, αλλά και η Julie Gayet, σύζυγος του πρώην Γάλλου προέδρου François Hollande, βρίσκονται ανάμεσα στις γυναίκες που έκοψαν τα μαλλιά τους «για την ελευθερία».

Το soundtrack που παίζει πίσω από το βίντεο είναι το ιταλικό, λαϊκό τραγουδί Bella Ciao, το οποίο ερμηνεύει στα περσικά ο νεαρός, Ιρανός τραγουδιστής, Gandom. Η γνήσια εκδοχή του Bella Ciao είναι εμπνευσμένη από τις κακουχίες των γυναικών εργατριών στους ορυζώνες στα τέλη του 19ου αιώνα. Μετέπειτα έγινε ο ύμνος του ιταλικού κινήματος αντίστασης από αντάρτες που εναντιώθηκαν στον φασισμό κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Έκτοτε, έγινε ύμνος ελευθερίας και αντίστασης.

Το βίντεο εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης στο Instagram με το #soutienfemmesiran (Υποστηρίξτε τις Ιρανές γυναίκες) και το hashtag #HairforFreedom. Αναρτήθηκε και στο Twitter. Παρακάτω διαβάζεις την inspiring περιγραφή που το συνόδευσε.

«Για τις θαρραλέες γυναίκες και άνδρες του Ιράν που αλλάζουν τον κόσμο αυτή τη στιγμή, παλεύοντας για την ελευθερία. Στεκόμαστε δίπλα σας.

#HairForFreedom

Η #MahsaAmini ήταν μια 22χρονη νεαρή κοπέλα. Στις 13 Σεπτεμβρίου, συνελήφθη και κακοποιήθηκε από την αστυνομική υπηρεσία μέχρι που πέθανε. Κατηγορήθηκε για το ότι φορούσε το χιτζάμπ της λάθος. Πέθανε επειδή φαίνονταν μερικά μαλλιά της. Ο θάνατός της εξόργισε και συγκίνησε το #Ιράν και όλον τον κόσμο.

Από τον θάνατο της #mahsaamini, που συνέβη στις 16 Σεπτεμβρίου, ο ιρανικός λαός, οι γυναίκες που ηγούνται, διαμαρτύρονται με κίνδυνο τη ζωή τους. Αυτοί οι άνθρωποι ελπίζουν να κατακτήσουν τις ουσιαστικές τους ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άνδρες, ζητούν τη #στήριξή μας. Το θάρρος και η αξιοπρέπειά τους μας αναγκάζουν να τους στηρίξουμε.

Είναι αδύνατον να μην ξαναγίνει καταστολή. Υπάρχουν ήδη δεκάδες νεκροί άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Οι συλλήψεις αυξάνουν τον αριθμό των ανθρώπων που κρατούνται παράνομα και πολύ συχνά βασανίζονται. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα που μας έγινε κόβοντας τα μαλλιά μας. Γιατί ο #αγώνας τους είναι και δικός μας. Αυτόν που πρέπει να ηγηθούμε για έναν πιο δίκαιο και ελεύθερο κόσμο.

#womenlifefreedom

Με πρωτοβουλία του Richard Sédillot και τη συμμετοχή των Julie Couturier και Christiane Feral Schuhl».

Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στο βίντεο με αλφαβητική σειρά

Alexandra Lamy, Alice Attal, Angèle, Anna Mouglalis, Anna Karin Faccendini, Anne Le Ny, Anne-Cécile Mailfert, Aurélie Saada, Barbara Pravi, Berenice Bejo, Bérengère Krief, Brigitte Rouan, Charlotte Gainsbourg,Charlotte Rampling, Christine Citti, Claire Thran, Elsa Wolinski, Eva Husson, Eye Haïdara, Firmine Richard, Florence Loiret Caille, Gwendoline Amont, Hélène Filière, Isabelle Adjani, Isabelle Carré, Isabelle Huppert, Jane Birkin, Jo Attal, Judith Henry, Juliette Binoche, Juliette Armanet, Julie de Bona, Julie Gayet, Laura Cahen, Laure Calamy, Laurence Bachman, Lolita Chammah, Manon Valentin, Marie Gillain, Marion Cotillard, Marie-Ange Casta, Marie-Philomène Nga, Marie Baousson, Mélanie Doutey, Mélanie Laurent, Michèle Dayan, Muriel Robin, Pomme, Rebecca Marder, Stéphanie Pillonca, Tania Dessources, Yaël Naim, Valerie Donzelli.

«Γυναίκες, ζωή, ελευθερία»

Τη δεδομένη στιγμή, σε όλη την επικράτεια του Ιράν, διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους με το σύνθημα «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», καίγοντας μαντίλες, κόβοντας τα μαλλιά τους και ερχόμενοι σε ευθεία σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα, τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις της χώρας. Αριθμός που όχι μόνο προκαλεί παγκόσμια οργή, αλλά φανερώνει και τον βαθμό απόγνωσης των Ιρανών πολιτών. Κυρίως των γυναικών.

Είμαστε μαζί τους.