ΚΑΡΙΕΡΑ

Όχι, οι εργαζόμενες μητέρες δεν είναι οι υπερήρωες της διπλανής πόρτας

Pexels

Η φετινή γιορτή της μητέρας (Κυριακή 8 Απριλίου) βρίσκεται προ των πυλών. Το να γιορτάζουμε τις μητέρες με ευχές, λουλούδια και δώρα μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου είναι υπέροχο. Αλλά η πιο σημαντική ένδειξη αγάπης και εκτίμησης απέναντί τους, είναι να τιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την επιτυχία, τόσο την προσωπική, όσο και στην επαγγελματική τους ζωή.

Η πανδημία ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τις γυναίκες και την καριέρα τους. Ειδικά για τις εργαζόμενες μητέρες. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το brand Motherly, διεξήγαγε τη μεγαλύτερη στατιστικά έρευνα για μητέρες στις Η.Π.Α. Η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος, Jill Koziol εξηγεί πώς η ετήσια μελέτη State of Motherhood, όχι μόνο επικυρώνει υποθέσεις σχετικά με τη μητρότητα, αλλά εξοπλίζει επίσης τις σημερινές εργαζόμενες μητέρες με δεδομένα που μπορούν να υποστηρίξουν την αλλαγή. «Τα δεδομένα της έρευνας αποτελούν έναν απολογισμό, τον οποίο οι εργοδότες πρέπει να αναγνωρίσουν. Δεν είναι πλέον απλώς «ωραίο» να υποστηρίζεις τις εργαζόμενες μητέρες. Είναι  μάλλον μια επιχειρηματική επιταγή. Οι εργαζόμενες μητέρες είναι απαραίτητες για το οικονομικό μέλλον και την ανταγωνιστικότητα κάθε χώρας», υπογραμμίζει η ίδια.

Εργαζόμενες μητέρες: Η πιο μορφωμένη ομάδα στο σημερινό εργατικό δυναμικό

Η πανδημία έχει, αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των στατιστικών από το 2018 έως τώρα. Πριν από 4 χρόνια, το 58% των εργαζόμενων μητέρων εξακολουθούσε να σχεδιάζει να κάνει περισσότερα παιδιά. Φέτος (και για πρώτη φορά), αυτό το ποσοστό μειώθηκε κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, σε μόλις 42% των μητέρων millennial και Gen Z που σκοπεύουν να κάνουν άλλο παιδί.

«Οι εταιρείες επένδυσαν στην εκπαίδευση του γυναικείου εργατικού δυναμικού τους, μόνο για να διαπιστώσουν ότι όταν γίνονται μητέρες, αρχίζει μια διαρροή ταλέντων. Αυτό οδήγησε σε μια ασυνείδητη προκατάληψη κατά των γυναικών, και συγκεκριμένα των μητέρων, που είχε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις», εξηγεί η Koziol. Η ίδια, προσθέτει ότι στο παρελθόν, οι εταιρείες τα κατάφερναν χωρίς να αντιμετωπίσουν αυτή τη διαρροή γυναικείου ταλέντου, επειδή υπήρχε ένα σημαντικό μορφωμένο ανδρικό εργατικό δυναμικό.

Οι γυναίκες αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους. Είναι οι υπερήρωες της διπλανής πόρτας: Κρατάνε νοικοκυριά, έχουν επαγγελματικές και οικογενειακές ευθύνες. Όλα αυτά, χωρίς την ελάχιστη πρόσθετη υποστήριξη από την κοινωνία, τις εταιρείες ή τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, η γενιά των millennials είναι η πρώτη γενιά στην ιστορία, στην οποία οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες από τους άνδρες. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες και η οικονομίες, πρέπει να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να κρατήσουν τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, μόλις εισέλθουν στη μητρότητα. Εξίσου σημαντικό, πρέπει να επενδύσουν στην επανένταξη και την επανένταξη των μητέρων καθώς επιστρέφουν στην εργασία τους.

Χωρίς αντιμετώπιση, η Μεγάλη Παραίτηση θα συνεχιστεί

Το 2018, το 56% των μητέρων κάτω των 30 άλλαξαν το εργασιακό τους καθεστώς αφού έγιναν γονείς. Σήμερα, επειδή η πανδημία οδήγησε τους εργοδότες να προσφέρουν περισσότερες επιλογές εργασίας, όπως η τηλεργασία και τα ευέλικτα ωράρια, μόλις το 18% των μητέρων χρειάζεται περισσότερη ευελιξία στην εργασία.

Ενώ λιγότερες μητέρες Gen Z και millennial σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις οικογένειές τους, περισσότερες μητέρες παρέχουν το βασικό εισόδημα σε ένα νοικοκυριό. Για παράδειγμα, το 47% των μητέρων που ερωτήθηκαν φέτος, συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ του οικογενειακού εισοδήματος. Το 2018, το 37% των μητέρων συνεισέφερε το ήμισυ ή περισσότερο στο οικογενειακό εισόδημα.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενες μητέρες είναι οι βασικοί τροφοδότες στις οικογένειές τους, συνεχίζουν να φέρουν δυσανάλογα περισσότερο το σωματικό και το ψυχικό φορτίο της μητρότητας, συγκριτικά με τους συντρόφους τους. Χωρίς να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η ποινή της μητρότητας, η προσιτή παιδική φροντίδα, η γονική άδεια και η δημιουργία ευέλικτων επιλογών εργασίας που επιτρέπουν στις εργαζόμενες μητέρες να ενσωματώσουν τις εργασιακές και μητρικές τους ευθύνες, η Μεγάλη Παραίτηση θα συνεχιστεί.

Για πιο αναλυτικά ευρήματα, διάβασε τη μελέτη εδώ.